Ana SayfaGüncelRTÜK yine devrede: Eutelsat, üç kanalın yayınının durdurulmasını istedi

RTÜK yine devrede: Eutelsat, üç kanalın yayınının durdurulmasını istedi

HABER MERKEZİ – Geçtiğimiz yıl Med Nuçe’nin yayınının durdurulması kararını veren Eutelsat, Avrupa üzerinden Kürtçe ve Türkçe yayın yapan üç kanalın daha yayınının durdurulmasını istedi. Eutelsat’ın Med Nuçe’nin karartılmasında olduğu gibi bu son bildirimleri de RTÜK’ün girişimleri sonucu yaptığı belirtiliyor.

Fransa merkezli uydu şirketi Eutelsat, Avrupa üzerinden Kürtçe ve Türkçe yayın yapan üç kanalın yayının durdurulmasını istedi.

Şirketin yayınının durdurulmasını istediği kanallar Ronahi TV, NewsChannel ve Sterk TV.

Eutelsat’ın, Sterk TV ve Ronahi TV’nin yayınlarının durdurulması için bu kanallara ‘uplink’ hizmeti veren Slovenya’daki kuruluşa talimat verdiği, NewsChannel’in yayınının durdurulması konusunda da sözlü bir iletim yaptığı öğrenildi.

Eutelsat’ın bu bildirimleri Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) girişimleri sonucu yaptığı belirtiliyor.

Med Nuçe nasıl kapatılmıştı?

Eutelsat, 2016 yılının Eylül ayında RTÜK’ün yazılı başvurusu üzerine Avrupa’dan Kürtçe ve Türkçe yayın yapan kanalları Hotbird uydusundan çıkarmaya başlamıştı.

Öyle ki Fransız mahkemelerinin aleyhte kararlarına rağmen Newroz TV ile Med Nuçe TV’nin yayınları kesilmişti.

O dönem Fransa Senatosu Ekonomi Komisyonu’na bilgi veren Eutelsat Genel Direktörü Rodolphe Belmer, Med Nuçe’nin yayınının durdurulması kararının RTÜK’ün talebiyle alındığını söylemişti.

Türkiye’de faaliyet göstermeleri nedeniyle “Türk makamlarıyla işbirliği yapmak zorunda olduklarını” söyleyen Belmer, yayın durdurma kararını sadece RTÜK’ün talebiyle aldıklarını ifade etmişti.

Belmer, RTÜK’ün de Avrupa’daki yayıncılık üst kurullarının üyesi olduğunu hatırlatarak kapatma kararını savunmuştu.

Eutelsat’ın geçtiğimiz yıl Avrupa’dan Kürtçe ve Türkçe yayın yapan kanalların yayınlarını durdurması, TÜRKSAT’ın birçok televizyon kanalı ve radyoyu kapatmasının hemen ardından gelmişti.