Ana SayfaGüncelSANATÇILARIN ‘HAYIR’I | Orhan Alkaya ve Orhan Aydın anlattı

SANATÇILARIN ‘HAYIR’I | Orhan Alkaya ve Orhan Aydın anlattı

HABER MERKEZİ – Referandum oylamasında ‘Hayır’ tercihini “köprüden önce son çıkış” olarak nitelendiren oyuncu Orhan Aydın, “Hayır çıktığında eşitlik, özgürlük, demokrasi konusunda yeni bir kapı aralanabilir” dedi. Oyuncu Orhan Alkaya ise ‘Hayır’ sonucunun toplum için “kabustan çıkma” anlamına geleceğini belirterek, “Ülkemiz ne yazık ki bugün çok bereli ve zedeli bir ülke. Bunların iyileştirilmesi için bir ümit oluşacak toplumda” diye konuştu.


Haber: ÇAĞDAŞ KAPLAN


Türkiye’nin önde gelen yazar, oyuncu, yönetmen, fotoğrafçı, şair, müzisyen, dansçı, ressam ve heykeltraşın aralarında bulunduğu 250 isim, 16 Nisan’da düzenlenecek ‘başkanlığı’ da içeren anayasa değişikliği referandumunda “Bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçe” diyerek, “Hayır” oyu vereceğini açıklamıştı.

Bu isimler arasında yer alan oyuncu Orhan Alkaya ve Orhan Aydın ‘Hayır’ gerekçelerini Gazete Karınca’ya anlattı.

Yazar ve oyuncu Orhan Alkaya, referanduma sunulan anayasa değişikliğinin büyük çelişkiler içerdiğini ve “yepyeni problemler yumağına” neden olacağını söylüyor.

‘Çelişkiler ve yepyeni problemler yumağı’

Alkaya bu çelişkileri ise şöyle anlatıyor:

Yargının yürütmenin tamamıyla bir kişinin eline geçeceği  olağan dışı bir model öngörülüyor. Büyük çelişkiler içeriyor. Mesela mevcut Anayasa’nın 7’inci maddesi değiştirilmedi. Bu madde yasama yetkisi TBMM’nindir ve u yetki devredilemez diyor. Mevcut taslak kazara anayasallaşırsa KHK çıkartma yetkisi tek başına Cumhurbaşkanı’na devredilecek. Yani kendi içinde çelişkiler barındıran yepyeni problemler yumağıyla karşı karşıya kalacağız.

Anayasa referandumunun bir parti meselesi olmadığını “memleket meselesi” olduğunu belirten Alkaya, ‘Evet’i savunanların bunun gerekçesini bu güne kadar açıklamadıklarına ve sürekli olarak kullandıkları “birlik”, “beraberlik” ve “istikrar” kavramlarına dikkat çekerek şunları söyledi:

‘Evet’i gerekçelendiren bir şey yok ortada. Ama herkesin söyleyebileceği sözler var. Örneğin ‘Birlik için’. Evet biz de Birlik için ‘Hayır’ diyoruz. Beraberlik için ‘Hayır’ diyoruz, kardeşlik için ‘Hayır’ diyoruz, istikrar için ‘Hayır’ diyoruz.

‘Hayır kabustan çıkma duygusu yaratacak’

Referandumdan ‘Hayır’ sonucunun çıkmasının ne anlama geleceğine ilişkin ise Alkaya şu değerlendirmede bulundu:

Bir kere bir kabustan çıkma duygusu oluşacak. Ülkemiz ne yazık ki bugün çok bereli ve zedeli bir ülke. Bunların iyileştirilmesi için bir ümit oluşacak toplumda.  Bu da hayırlı bir başlangıçtır.

‘Köprüden önce son çıkış’

Oyuncu Orhan Aydın ise ‘Hayır’ tercihini “köprüden önce son çıkış” olarak tanımlıyor. Referanduma sunulan değişikliklerin “tek tek bireylerin, ülkenin neredeyse her şeyi hakkında sokakta nasıl yürüneceğine kadar tek insanın karar vereceği bir sürece doğru” götüreceğini belirten Aydın, şunları söyledi:

Bu durum insanlık tarihine bakıldığında adı faşist diktatörlüklerle anılan ülkelerde karşımıza çıkan bir durum. Bu ülkede yaşayan bir yurttaş olarak ve bütün bu yaşadıklarımızı görüp hazmetmeyen biri olarak bu duruma bir reaksiyon gösterilmesi gerektiğine inanıyorum. Aslolan adaletse, eşitlikse, özgürlükse, barışsa, kardeşlik ve aşksa biz bunu sanatın içinde barındırdığı güçle yenebileceğimizi düşünüyoruz.

‘Demokratik isyan hakkımızı kullanmalıyız’

Aydın yalnızca ‘Hayır’ demenin de yetmeyeceği görüşünde. Toplumun doğa talanından tüm anti demokratik uygulamalara karşı ‘demokratik isyan hakkını’ kullanması gerektiğini belirten Aydın şöyle devam ediyor:

Ülkeyi tepeden tırnağa evirmiş, kendi menfaatleri ve çıkarları doğrultusunda kendi hükümetlerini kurup icraatlarını yapmış bir yapılaşmanın önü sadece bir ‘Hayır’la kesilemez.

Doğa ve çevre talanlarından tutun da ülkenin tüm varlıklarını ele geçirme meselesine kadar topluca bir örgütlenme gerçekleştirip en demokratik hak olan demokratik isyan hakkımızı kullanmalıyız.

Söz konusu 18 madde hayatımıza dayatılmaya başlandığı andan itibaren göreceğiz ki hiçbir yurttaş kendi hayatlarını dün gibi devam ettiremeyecekler.

Hayır çıktığında eşitlik, özgürlük, demokrasi konusunda yeni bir kapı aralanabilir. Bu da ancak ülke halkının örgütlenmesi sayesinde olabilir.

  SANATÇILARIN ‘HAYIR’I | Pelin Batu: 17 Nisan’a ‘Hayır’la uyanırsak, korkutarak itip kakmalarına ‘dur’ demiş olacağız
  SANATÇILARIN 'HAYIR'I | Füsun Demirel anlatıyor...

 

 




Önceki Haber
Avrasya Araştırma'nın sahibinden taahhüt: 'Evet' çıkarsa şirketi kapatacağız
Sonraki Haber
Sunucu Kürt seçmenin mesajını dinletmek istedi, Erdoğan reddetti: ‘Karıştırma’