Ana SayfaGüncelSOKAK AKADEMİSİ | Prof. Doğanay ‘ayrımcılığı’ Berkin Elvan Bostanı’nda anlattı

SOKAK AKADEMİSİ | Prof. Doğanay ‘ayrımcılığı’ Berkin Elvan Bostanı’nda anlattı

HABER MERKEZİ – “Sokak Akademisi”nde bu hafta “Ayrımcılık” tartışıldı. Ankara Üniversitesi İLEF’ten ihraç edilen Prof. Dr. Ülkü Doğanay, ayrımcılığın toplumsal bir problem olduğunu belirterek, bunu anlayabilmek için ise ayrımcılığın bir takım ideolojilerle olan ilişkilerine bakılması gerektiğini söyledi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen ve açığa alınan akademisyenlerin Ankara’da başlattığı “Sokak Akademisi” 10’uncu dersini bu hafta 100’üncü Yıl Mahallesi’nde bulunan Berkin Elvan Bostanı’nda gerçekleştirdi.

Bu hafta, Ankara Üniversitesi’nden ihraç edilen Prof. Dr. Ülkü Doğanay, “Ayrımcılığa Karşı” dersini anlattı.

Ayrımcılığı tanımlayan Doğanay, ön yargılar, dışlama ve tahakküm mekanizmalarıyla beslenen bir süreçten geçildiğini dile getirdi.

Doğanay’ın dersinden notlar şu şekilde:

Ön yargı dediğimiz durum bizim farklı olarak algıladığımız kişiler ve gruplar olabilir. Bu farkları cinsiyet temellide ayrıştırabiliriz. Ama dil, kimlik, kültür, yaş, fiziksel görünüm gibi çok çeşitlendirebileceğimiz, bizden farklı olan. Biz olarak kimi görüyorsak onun dışında olan gruplar ve kimseler hakkında bizim önceden belirlenmiş fikirlerimiz. Bu fikirler özellikle farklı gurupları ve kişilere yönelik haksız ve ön yargılı davranışa dönüştüğü zaman ayrımcılık oluyor.

Nereden çıkıyor çeşitli azınlık gruplar yani baskın gurubun dışında kalanlar. Mesela mültecileri, Suriyelileri sokak, parklarda derme çatma naylon çadırlarda, dilenirken görüyoruz. Üzülüyoruz da. Fakat çocuğumuzun sıra arkadaşı olduğunda yada öğretmeni olduğunda yada muayyene gittiğimizde hekim olarak karşımıza çıktığında o zaman problem daha keskin bir biçimde yaşanmaya başlıyor. Bizim onlara ilişkin kategorizasyonlarımızın, damgalamalarımızın dışına çıktıkları andan itibaren aslında ayrımcılıkta ciddi bir problem olarak ortaya çıkıyor.

Ayrımcılığın toplumsal bir problem olduğunu ve bunu anlayabilmek için ise ayrımcılığın bir takım ideolojilerle olan ilişkilere bakılması gerektiğini belirten Doğan, şöyle devam etti:

Bunlar ayrımcılığı açıklamak için yeterli mi? Tabi değil. Ne yapmamız gerekiyor? Ne gibi ırkçılık, milliyetçilik, cinsiyetçilik gibi daha büyük çerçeve de görebilmemiz gerekiyor. Özellikle milliyetçiliğin, ırkçılığın ve ayrımcılığın mantığı bir biriyle çok iç içe geçtiği için ayrımcılık için yapılan çalışmalar mutlaka ancak bir milliyetçilik literatürüne referans veriyorlar. Bizim gelecek nesillere ayrımcılığı çok iyi anlatmamız gerekiyor.

Ders, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

‘Sokak Akademisi’

‘Sokak Akademisi’, Olağanüstü hal (OHAL) Kanun Hükmünde Kararnameleri ile meslekten ihraç edilen, açığa alınan ya da hakkında soruşturma başlatılan akademisyenlerin başlattığı ve eğitim alanlarının sadece binalarla sınırlı olmadığını göstermek amacı taşıyan bir etkinlik.

Ülkü Doğanay

Prof. Dr. Ülkü Doğanay, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. Yükseklisansını ODTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilimdalı’nda, doktorasını ise Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilimdalı’nda yaptı. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi iken 7 Şubat tarihli 686 sayılı KHK ile kamu görevinden ihraç edildi. Siyasal iletişim, demokrasi kuramları, ırkçı ve ayrımcı söylemler konularında çalışıyor.