Ana SayfaGüncelSONAR Başkanı açıkladı: Referandum anketlerinde son durum ne?

SONAR Başkanı açıkladı: Referandum anketlerinde son durum ne?

HABER MERKEZİ – Araştırma şirketi SONAR’ın başkanı Hakan Bayrakçı, 16 Nisan’daki referanduma 1 hafta kala kararsızların da kararını netleştirdiğini ve ‘Hayır’ın yüzde 52 ile önde olduğunu söyledi.

Araştırma şirketi SONAR’ın başkanı Hakan Bayrakçı, 16 Nisan’da düzenlenecek ‘başkanlığı’ da içeren anayasa değişikliği referandumuna ilişkin son anket sonuçlarını ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Aydınlık gazetesinden Tevfik Kadan’a konuşan Bayrakçı, referanduma 1 hafta kala kararsızların da kararını netleştirdiğini ve ‘Hayır’ın yüzde 51-52 ile önde olduğunu söyledi.

‘Artık zarlar atıldı, herkesin kararı belli’

Bayrakçı’nın değerlendirmelerinden bazı bölümler şöyle:

Yaklaşık yüzde 10’luk kararını vermeyen bir kitle vardı. Bunlar son bir hafta-on gün içinde kararını verdiler. (Jül) Sezar’ın Roma’ya yürüyüşte söylediği meşhur laftaki gibi: ‘Artık zarlar atılmıştır.’ Yani herkesin tavrı belli olmuştur. Hakiki kararsızlar için de bunu söylüyorum.

İkincisi, gerçekten kararsızların dışında görüş belirtmeyerek, bir kısmı kararsızım diyerek, bir kısmı fikrim yok diyerek cevap vermeyen kitlenin ağırlıklı olarak konuşamadığı için cevap vermediğini düşünüyorum.

‘Devlet memurları fikrini söylemekten korkuyor’

Üçüncü bir husus, yapılan anketlerde, devlet memuru olarak çalışanların hemen hemen hiçbirinin ‘Hayır’ dediğini görmedim. Bu hem bizim SONAR’ın anketleri hem de diğer anketler için geçerli. Hiçbir anket şirketi diyemez ki: ‘Benim örneklemimde memur olup da şu kadar kişi ‘Hayır’ dedi’. Türkiye’de 2 milyon 650 bin civarı devletten maaşını alan insan var. Bu insanlar bütün kitle içinde yaklaşık yüzde 3.5-4’e denk geliyor. Bir devlet memurunun kapısına gelen anketöre fikrini söylemesi mümkün değil. ‘OHAL var, atarlar işimden, ekmeksiz kalırım’ diye korkuyor. Dolayısıyla bu yüzde 4’lük kesimin görüşünü hiçbir anket şirketi yakalayamıyor. Onun için birkaç puanla ‘Evet’i önde buluyorlar diye düşünüyorum. O anket şirketi sahiplerinin de algı için hile yaptıklarını düşünmüyorum.

‘Avrupa ile gerginlik insanları tedirgin ediyor’

Almanya ile yaşanan gerginlikte insanları tedirgin ediyor. Seçmeni ekonomi çok ilgilendiriyor. Savaş ihtimali ya da Avrupa ile sürekli gerilen bir iktidar insanları ürkütüyor. Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip Erdoğan) danışmanları, Avrupa devletleri ve ABD’nin azarlanıyor şeklinde konuşulmasının toplum üzerinde bir gurur yaratıyor gibi bilgi vermesine rağmen, ben toplumun bu söylemlerden tedirgin olduğunu düşünüyorum. Herkes biliyor ki hem ticaret yaparak hem üreterek kazanacağız.

Ülkenin geleceği için tedirgin olan kararlı bir ‘hayır’cı kitle varken, ‘Evet’ cephesi bu kadar kenetlenmiş değil.

Bütün bunlar bir araya gelince ben yüzde 51-52 gibi bir rakamla ‘Hayır’ çıkacağını düşünüyorum. Araştırmalarda, ham sonuçta yani görüşünü belirtmeyenler dışında, görüşünü belirten toplam 85-86’lık bir kitle içinde 1-2 puan farkla ‘Evet’ diyenlerin önde çıkmasının, bu referandumluk öne mi yok. Çünkü 14-15 puanlık görüş belirtmeyen kitle çekindiği için konuşmuyor ve bunlarda ‘Hayır’ eğilimi daha fazla.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yüksekdağ'ın hem fotoğraflarına hem de kartpostallarına engelleme
Sonraki Haber
🎵 | Gorillaz'ın yeni albümü 'Humanz'dan bir şarkı: 'Let Me Out'