Ana SayfaGüncelTMMOB ‘Hayır’ diyor: Teklifi kim hazırladı, nasıl hazırladı belli değil

TMMOB ‘Hayır’ diyor: Teklifi kim hazırladı, nasıl hazırladı belli değil

HABER MERKEZİ –TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, referandumu ve meslek örgütlerinin sürece dair tavrını Gazete Karınca’ya anlattı. Mart’a göre ‘zaten işleyiş sıkıntıları olan demokratik sistem düzeltilmek yerine kötünün kötüsü getirilmeye çalışılıyor’.


Röportaj: EZGİ GÜL


Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, 16 Nisan referandumunda önerilen anayasa değişiklik paketinin sorunları derinleştireceği ve ülkenin olduğu durumdan daha kötü bir duruma geleceği görüşünde.

Pakette meslek örgütlerinin isteklerinin hiçbirine cevap verilmediğinin üstünde duran Mart, TMMOB Genel Kurulu’nun mevcut iktidarın önereceği her anayasa teklifine ‘Hayır’ deme kararı aldığını belirtiyor.

Gazete Karınca, İbrahim Mart ile anayasa değişikliği ve meslek örgütlerinin sürece dair tavrı hakkında konuştu.

“Bizi eleştirdiğimiz yapıdan bile geriye götürecek bir düzenleme”

16 Nisan’da oylanacak anayasa değişikliği hakkında ne düşünüyorsunuz?

Biz, ülke ve toplum çıkarlarını önceleyen ve meslektaş çıkarları doğrusunda mücadele veren bir meslek örgütüyüz. Sanayileşmenin demokratik bir ortamda gerçekleşebileceğine inanıyoruz. Sanayileşme ve demokratikleşme bütünsellik içerisindedir, birini birine tercih etmek doğru değil, ikisinin bir arada olması gerekir.

Türkiye’ye baktığımızda, hem sanayileşmenin durumu hem demokrasinin durumu birbirine paralel olarak kötüye gidiyor. Ülke kendi sanayisini geliştirememiştir, ülkede mühendislik hak ettiği değeri görememektedir dolayısıyla Türkiye üreterek gelişen bir ülke olmaktan uzaktır. Demokrasi yaşamı da benzer şekildedir.

Ortaya konulan değişiklik teklifi bunlara cevap verecek nitelikte değil. Hatta öyle ki bizi geçmişten bu yana eleştirdiğimiz yapıdan bile geriye götürecek bir düzenleme içeriyor.

Parlamenter sistemde birtakım uygulamalardan hepimiz şikayetçiyiz.  Bir sıkıntı varsa özgürlük ve demokrasi alanlarını genişletmeniz gerekiyor. Türkiye’de de kendi öz kaynaklarınıza, mühendislik gücüne, yer altı yer üstü kaynaklarına dayalı bir sanayi yapısını geliştirmeniz ve üretimden yana politika geliştirmeniz gerekiyor. Bunların hiçbiri anayasa değişikliği paketinde yok.

“AKP’ye güven olmaz, getireceği her teklife ‘Hayır'”

TMMOB referandumda ne diyor?

Önerilen değişiklikle kötü durumdan kötünün kötüsüne geçiliyor, iktidar halkı oyalamaya çalışıyor. TMMOB olarak Genel Kurul’da yaptığımız değerlendirmede ‘Hayır’ deme kararı aldık.

Türkiye’deki 14 yıllık iktidar süreci izlenmiş ve şu anda işbaşında olan iktidara güvenilmeyeceğine, attıkları hiçbir adımın Türkiye’de yaşayan insanların yararına olmadığına karar verilmiş ve TMMOB Genel Kurulu, “AKP ile iş tutulmaz, AKP’ye güven olmaz” kanaatine varmıştır. TMMOB, mevcut iktidardan gelecek her yeni anayasa teklifine ‘Hayır’ diyor.

‘Parmak demokrasisiyle anayasa hazırlanıyor’

Meslek örgütlerinin anayasa değişikliğinden beklentisi nedir?

Anayasa metinleri toplumların uzlaşı metinleridir yani tepeden inme değil birlikte hazırlanması gerekir. Tüm toplum kesimlerini içerisine alması gerekir. Bu değişiklikler kapalı kapılar ardında belli gruplar tarafından hazırlanıyor. Onay veren milletvekillerinin bile haberi olmadan parmak demokrasisiyle anayasa hazırlanmaya çalışıyor.

Daha önce “Darbeci anayasayı çöpe atalım sivil ve demokratik bir anayasa yapalım” şeklinde konuşuluyordu ve en azından parlamentoda bulunan siyasi partiler arasında bu görüşmeler vardı. Bütün bunlar çöpe atıldı, birden bire bir mektup ile yenisi gündeme geldi, apar topar bir şeyler hazırlandı ve halkın önüne konuldu.

“Kim hazırladı belli değil”

Süreç aynı TMMOB olarak bizim öngördüğümüz şekilde gidiyor:  Kim hazırladı, nasıl hazırladı belli değil. Hiçbir toplum kesiminden görüş alınmadı, siyasi partilerle uzlaşı yok ve toplumsal uzlaşı dolayısıyla sağlanmış değil. Gerdirerekten, gererekten bir anayasa teklifi ülkenin gündemine getirilmiştir. Böyle bir anayasa teklifine elbette ki ülkenin mühendisleri mimarları ‘Hayır’ diyecektir.

Mühendislik ve mimarlık alanında işsizlik günden güne artıyor. Ülkede mimar mühendis yetiştiren üniversite sayısı çok fazla. Mezun olan insanlara istihdam sağlanamıyor.

Türkiye’de resmi rakamlara göre yüzde 12 işsizlik var. Gerçeği yüzde 18’lerde diye söyleniyor. Bizim diplomalı kesimde yüzde 25’in üzerinde işsizlik. Bu mesleki anlamda bir derttir ve sanayileşmemeyle bağlantılıdır.

Türkiye üretim sürecine girmiyor sanayileşmeye çözüm getirmiyor. Türkiye’de her yıl yaklaşık 15.000 insan terör, trafik kazası, iş kazaları, karbonmonoksit zehirlenmeleri yüzünden hayatını kaybediyor. Buna karşı tek bir projesi yok hükümetin. Anayasa değişkliğinde de bununla ilgili bir madde yok.

Ortak aklın hakim olmadığı yerde hiçbir şey çözülmez. Ortak akıl tek bir akıla yüklenirse o akıl çöker, sorunlar derinleşir. Bundan dolayı TMMOB ‘Hayır’ diyor. Cumhuriyet için, demokrasi için, laiklik için ‘Hayır’ diyoruz.  Ülke bu anlayışta olmayan bir iktidarla yönetildiği için sorunlar çözülmüyor. Yol yapıyor olmanız bunun karşılığı değildir.

Ülke kaynaklarının neredeyse tamamı peşkeş çekilmiştir. Bu rant projelerine meslek alanımızdan dolayı şahidiz ve karşıyız. İtiraz ediyoruz, yürütme durdurulma veriliyor fakat inşaat devam ediyor.En son Bursa’da İpek-İş örneğinde benzerini yaşamıştık. Belediye de “Bir şey olmaz devam edin” şeklinde sermayedardan yana tavır alıyor kolaylıkla. Şirket meselelerinde bu şekilde hukuk tanımayan bu anlayışın, çok daha büyük projelerde etkisi ne olur? Verdiği karara itiraz etsen, yargı da yanlı olacak. Ülkenin hayrına olmayan projeler işler yürüyecek. Bundan dolayı ‘Hayır’. Ülkemiz, halkımız, mesleğimiz ve meslek alanlarımız için ‘Hayır’ diyoruz.