Ana SayfaDünyaTrump bu kez NATO’yu övdü: Suriye’de iç savaşı bitirmenin zamanı geldi

Trump bu kez NATO’yu övdü: Suriye’de iç savaşı bitirmenin zamanı geldi

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Donald Trump, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşmesinde  seçim kampanyasının aksine NATO için “Artık NATO’nun modası geçmiş olduğunu düşünmüyorum” dedi. Suriye krizine ilişkin de açıklamalarda bulunan Trump, “Suriye’de iç savaşı bitirmenin zamanı geldi” diye konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Beyaz Saray’da biraraya geldi.

Trump ve Stoltenberg, görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

NATO konusunda ‘fikrini değiştirdi’

Seçim kampanyası süresince NATO’ya çok sert eleştirilerde bulunan Trump, açıklamalarının başında seçim kampanyasının aksine NATO için “Artık NATO’nun modası geçmiş olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Trump Suriye’de yaşanan ve ‘felaket’ olarak nitelendirdiği savaş konusunda da NATO ve Amerika’nın birlikte çalışmak zorunda olduğunu söyledi.

“Suriye’de iç savaşı bitirmenin zamanı geldi”

Trump “Suriye’den teröristlerin çıkarılarak halkın bir an önce evlerine dönmesi gerektiğini” ifade etti.

Suriye’deki vahşi iç savaşı sona erdirmenin, teröristleri yenmenin ve mültecilerin evlerine dönmesini sağlamanın zamanı geldi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın da ‘kendi halkına barbarca saldırılar düzenlediğini’ söyleyen Trump, Esad için ‘kasap’ ifadesini kullandı.

Amerika Başkanı ülkesinin Suriye’ye karşı düzenlediği operasyonu bir kez daha savunurken, NATO’nun da Irak’ta IŞİD’e karşı yürütülen savaşa destek vermesini beklediğini söyledi.

“Putin ve Rusya’yla iyi geçinebilirsek bu harika olur”

NATO’nun Moskova’yla ilişkilerini geliştirmesi hakkında da açıklamalarda bulunan Trump, “Putin Rusya’nın lideri. Rusya güçlü bir ülke. Eğer Putin ve Rusya’yla iyi geçinebilirsek bu harika olur. Ben herkesle iyi geçinmek isterim” diye konuştu.

Stoltenberg: Trump’la aynı noktadayız

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de konuşmasında Avrupa’da güvenliğin sağlanmasının sadece Avrupa ülkeleri için değil Amerika için de çok önemli olduğunu söyledi.

Stoltenberg “Tüm NATO müttefikleri IŞİD’e karşı yürütülen operasyonların doğal bir parçasıdır” dedi.

Genel Sekreter, NATO’nun ‘küresel teröre karşı mücadele konusunda daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiği konusunda da hemfikir olduklarını’ da dile getirdi.

NATO genel sekreteri, ayrıca Trump’a üye ülkelerin savunma harcamalarını söz verilen noktalara çekmesi konusunda yaptığı uyarılar konusunda da teşekkür etti.

Stoltenberg de kimyasal silahların kullanılmasının kabul edilemez olduğunu, bu konuda Trump ile aynı noktada olduklarını hatırlattı.