Ana SayfaDünyaTrump’tan Esad açıklaması: Kırmızı çizginin de ötesinde, birçok çizgi aşıldı

Trump’tan Esad açıklaması: Kırmızı çizginin de ötesinde, birçok çizgi aşıldı

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Donald Trump, Suriye Devlet Başkanı Esad’ı kimyasal silah kullanmakla suçladığı açıklamasında, Suriye rejimi liderinin “kırmızı çizgiyi aştığını” söyledi.

Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib kentinini Han Şeyhun beldesine yönelik gerçekleştirilen hava harekatında kimyasal gaz kullanıldığı iddia edilmesinin ardından ABD Başkanı Donald Trump, Suriye hükümetini ‘kırmızı çizgiyi aşmakla’ suçladı.

Trump yaptığı açıklamada, “Benim açımdan birçok çizgi aşıldı. Masum çocukları, bebekleri kimyasal gaz ile öldürdüğünüzde bu, kırmızı çizginin ötesinde, çok, çok çizgiyi aşar” dedi.

ABD Başkanı Trump, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a yönelik tutumunun değiştiğini de belirtti.

Bu olayın kadın ve küçük çocuklar hatta bebekler dahil masum insanlara karşı girişilen ‘korkunç bir saldırı’ olduğunu ifade eden Trump, şunları söyledi:

Onların ölümleri bir insanlık ayıbıdır. Esad rejiminin bu çirkin eylemleri hoş görülemez. ABD, dünya genelindeki müttefikleriyle birlikte bu ve tüm diğer korkunç saldırıları kınamaktadır.

Ancak Trump, bu saldırının Suriye rejimine yönelik sonuçları hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.

Trump ayrıca açıklamasında Suriye’nin müttefiki Rusya’dan bahsetmedi.

Ne oldu?

Salı günü Suriye’nin İdlib bölgesindeki Han Şeyhun kasabasına yönelik saldırı sonucunda 20’si çocuk en az 72 kişi hayatını kaybetmişti.

Saldırıda kimyasal silah kullanıldığı iddiası gündeme geldi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), İdlib’teki kimyasal saldırı iddialarıyla ilgili açıklamasında, “Bazı vakıalarda, sinir gazı içeren organik fosfora maruz kaldığını gösteren bulgular var” dedi.

İddialar üzerine olağanüstü toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde de görüşmeler yapıldı.

Görüşmelerde konuşan ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, “Rusya, dikkatleri Şam’daki müttefiklerinden uzağa çekmek için tekrar tekrar aynı yanlış söylemi kullanıyor. Rusya’nın aldırması için kaç çocuğun ölmesi gerekiyor” dedi.

ABD’nin tek taraflı müdahale edebileceğinin sinyallerini veren Haley, “Birleşmiş Milletler toplu hareket etme görevini uygulamakta sürekli başarısız olursa, devletlerin ömürlerinde kendi kararlarımızı almamız gereken zamanlar olur” dedi.

Suriye Devlet Başkanı Esad ise kimyasal silah kullandığı iddialarını reddetti.

Rusya da açıklamasında, İdlib sınırları içinde bulunan Han Şeyhun kasabasındaki bir cephaneliğin hedef alındığını ve cephanelikte bomba ve mayın yapımında kullanılan zehirli gazların bulunduğunu ifade etti.