Ana SayfaGüncel‘Tüm bildik Leviathan’lardan daha vahşi bir melez’: Altyapı mekânı

‘Tüm bildik Leviathan’lardan daha vahşi bir melez’: Altyapı mekânı

HABER MERKEZİ – “Devletdışı Güç | Altyapı Mekânı ve İktidar” isimli çalışma Metis Yayınları’ndan çıktı. Şahika Tokel’in Türkçeleştirdiği Keller Easterling’in bu kitabı, fiber optik kablolarına gömülü devletiçi ve devletdışı güçlerin bağlantı noktalarını ifşa ederken, bu iktidara direnme yolları üstüne düşünmeye de davet ediyor.

Mimar ve yazar Prof. Keller Easterling’in kaleme aldığı “Devletdışı Güç | Altyapı Mekânı ve İktidar” isimli kitap Metis Yayınları’ndan çıktı.

Şahika Tokel’in Türkçeye tercüme ettiği kitap, mimarlar, şehir ve bölge planlamacıları kadar dünyanın gidişatını anlamak isteyenler için de yol gösteriyor.

Kitap “Altyapı” denilen şeyin şehirleri kontrol eden yeraltındaki kablo ve borulardan ibaret olmadığını, dört bir yandaki mekânları gizliden gizliye belirleyen serbest ticaret bölgeleri, akıllı şehirler, banliyöler ve alışveriş merkezleri gibi kurallar olduğunu vurguluyor.

“Altyapı mekânı bir bilgi mecrası olmuştur” diyen Easterling, şöyle devam ediyor: “Yazılımın gücüne ve geçerliliğine sahip olan altyapı mekânı, şehri biçimlendirmeye yarayan bir işletim sistemidir.”

Kitapta bu mekânı kontrol eden yeni güçlerin haritası çıkarılırken, bu güçlerin neden ve ne şekilde devletin kapsama alanı dışında kaldığı izah ediliyor.

Kitapta kredi kartlarının kalınlık standardından dünyadaki en büyük ortak platform olan mobil telefonlara varıncaya kadar hayatımıza en çok etki eden altyapı alanları inceleniyor.

Fiber optik kablolarına gömülü devletiçi ve devletdışı güçlerin bağlantı noktalarını ifşa eden Keller Easterling, bu iktidara direnme yolları üstüne de düşünüyor.

Easterling, “ister kurnazlığa, bayağılığa ister absürtlüğe başvurulsun, altyapı mekanı dünyadaki en büyük güçlerden bazılarının aracıdır diyor.

(…)En bilindik siyasal aktivizm türleri beyan gerektirir. Ancak bir şeye karşı çıkıp bunun adını koymak gereken zamanlar olsa da ihtilaf çoğu kez dünyanın üzerine kurulu olduğu sinsilikle kandırılmakta, gerçek iktidar oyuncuları geçerliliklerini beyan edilmemiş etkinliklerle korumaktadırlar. Altyapı mekânı, hazır bir siyasal cevabımızın olduğu tüm bildik Leviathan’lardan daha vahşi bir melezdir. Altyapı mekânını güçlü kılan şeyler –yani çarpanları (serbest bölgeler, cep telefonları, mekânsal ürünler), irrasyonel kurguları ya da beyan edilmemiş ama belirleyici etkinlikleri– belki de onu dürüst bir beyana ya da yönergeye bağışık kılan şeyin ta kendisidir. Rasyonel, kararlı ve dürüst olan, ihtilafın temelleri olsa da bazen farklı, kurmaca ya da sinsi olan kadar belirleyici olmaz. Altyapı mekânı çoğu küresel oyuncunun kolaylaştırılmış çevikliğinden daha kurnaz, ketum bir karşılığı öğretir – alternatif bir devletdışı gücü.



Kitapla ilgili detaylı bilgi için buraya, okuma parçası için de şuraya bakabilirsiniz.