Ana SayfaGüncelTürkiye’deki referandum Avrupa basınında: ‘Katıksız bir güldürü’

Türkiye’deki referandum Avrupa basınında: ‘Katıksız bir güldürü’

HABER MERKEZİ – Türkiye’deki referandum Avrupa basınında da geniş yer bulurken, İsveç’in en fazla satan gazetesi referandumu “Katıksız bir güldürü” olarak niteledi.

Türkiye’de yurttaşlar ‘başkanlığı’ da içeren anayasa değişikliği referandumu için bugün sandık başında.

Referandum Avrupa basınında da geniş yer buluyor.

İsveç basını da referandumu merceğe alıyor. Öyle ki Türkiye’de yapılacak referandum İsveç gündeminin ilk sıralarında yer alıyor.

İsveç medyasının ortak görüşü ise referandumun demokratik bir ortamda, eşit ve adil koşullarda yapılamayacağı yönünde.

Ülke basını Türkiye’de basına yönelik baskıyı, ‘Hayır’ diyenlere yönelik engellemeleri ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin tutukluluğunu hatırlatıyor.

“Katıksız bir güldürü” yorumu

İsveç’in en fazla satan gazetesi Aftonbladet ise referandumun Cumhurbaşkanı’na geniş yetkiler tanıdığına dikkat çekerken, referandumun ise ‘diktatörlüğe giden yolu açan yeni anayasa için yapıldığını’ savunuyor.

Gazetenin referandum için yorumu ise şöyle: “Katıksız bir güldürü”.

Aftonbladet gazetesinin konuya dair başyazısını kaleme alan Anders Lindberg, Erdoğan’ın yapılacak referandumla tüm yetkileri kendisinde toplamayı amaçladığını söylüyor ve ekliyor:

Muhalefetin susturulduğu ve AKP’nin denetimi altında olmayan medyanın sindirildiği koşullarda sürdürülen seçim çalışması katıksız bir güldürüdür. Türkiye bugün gazeteciler için dünyanın en büyük cezaevidir.

Günümüz Türkiye’sinde bağımsız medya ve hukuk sisteminin olmadığının savuınulduğu makalede referandumu AKP’nin kazanması durumunda ‘pratikte demokrasinin ortadan kalkacağı’ ifade ediliyor.

Gazete, yeni anayasa sayesinde Erdoğan’ın 2029’a kadar iktidarda kalabileceğini belirtiyor.

“Referandum Erdoğan’ı durdurmak için son şans”

İsveç’in geçmişte Franco faşizmi ve Yunanistan’daki cuntadan kaçanlara yaptığı gibi Türkiye’den gelenlere kapılarını açması gerektiğini söyledikten sonra “Türk halkı günümüzdeki rejimden daha iyisini hak ediyor” diyerek makalesini noktalıyor.

İsveç’in en yüksek tirajlı ikinci gazetesi Expressen köşe yazarı Mats Larsson da yeni anayasa için yapılan referandumun ‘giderek otoriterleşen Erdoğan’ı durdurmak için son şans olduğu’ değerlendirmesini yapıyor.