Ana SayfaBilim ve Teknoloji‘Uçan araba’ artık hayal değil: Yıl sonunda satışa çıkıyor

‘Uçan araba’ artık hayal değil: Yıl sonunda satışa çıkıyor

HABER MERKEZİ – Silikon Vadisi’nde küçük bir şirkette çalışan bir uzay mühendisi, San Francisco yakınlarındaki bir gölde ‘uçan araba’ kullandı. Şirket ‘araba’yı sene sonuna kadar satışa çıkaracak.


Çeviri – Derleme: EZGİ GÜL


‘Uçan araba’ teknolojisinde artık sona gelindi.

Görüntüler bir bilim kurgu filminden değil, geçtiğimiz gün ABD’nin San Francisco eyaletinin kuzeyindeki Clear Gölü’nde çekildi.

Silikon Vadisi için çalışan küçük bir şirket olan Kitty Hawk’ta çalışan bir uzay mühendisi gölde ‘uçan araba’ kullandı.

Araç test edildi

Kitty Hawk’ın test sürüşünü yapan uzay mühendisi Cameron Robertson, kıyıdan 20-30 metre uzaklıkta ve suyun 40 cm üzerinde 5 dakika boyunca aracı kullandı.

Uçan araba, eğer araba denilebilirse tabii, Luke Skywalker’ın (Yıldız Savaşları filminden bir karakter) kullanacağı türden bir araca benziyor.

Joystick benzeri 2 kontrol ile çalışan araç, yaklaşık 100 kilo, 8 akülü pervaneden güç alıyor ve bir sürat teknesi kadar yüksek ses çıkararak çalışıyor.

Teknoloji endüstrisinde birçok farklı firmanın uçan araçlar konusunda birbiriyle yarışan farklı istekleri olsa da hepsinin temel amacı sıradan insanların bu araçlarla dolaşabilmesi.

Bir düzineden fazla deneme Google kurucularından Larry Page, Uber firması, Airbus hatta Dubai hükümeti gibi geniş bütçeli sermayedarlar tarafından desteklenmişti.

‘Uçan araba’ sene sonunda satışa çıkacak

Görünüşe göre Kitty Hawk, bu teknolojiyi sahaya süren ilk firma olacak. Şirket uçan araba satışlarına bu senenin sonuna kadar başlamayı planlıyor.

Silikon Vadisi’nde çalışan bazı bilim insanları, “uçan arabaların insanların geleceğini şekillendirecek bir değişim olduğunu” söylerken bazıları da “yerçekimi kanunlarına karşı gelmeye çalışmanın ve trafik düzenlemelerinde ortaya çıkacak sıkıntıların tehlikesine” dikkat çekiyor.


Kaynak: NY Times