Ana SayfaGüncelUrfa’da Ezidi mezarlarına korucular mı saldırdı?

Urfa’da Ezidi mezarlarına korucular mı saldırdı?

HABER MERKEZİ – Urfa’da Ezidilerin mezarlarının tahrip edilmesini İçişleri Bakanı’na soran HDP Milletvekili Feleknas Uca, “Saldırının korucular tarafından gerçekleştirildiği iddiaları doğru mudur?” sorusuna yanıt istedi.

Urfa’nın Viranşehir ilçesine bağlı Zewra Köyü’nde Ezidilere ait mezarların referandum gecesi tahrip edilmesi Meclis gündemine taşındı.

Konuyu bir önerge ile Meclis’e taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, mezarların tahrip edildiği Zewra köyünde, saldırıların ‘kutlama’ adı altında yapıldığını söyledi.

Saldırının korucular tarafından yapıldığı iddiasına da önergede yer veren Uca, “İnsanlık değerlerine sığmayan bu saldırı Zewra köyünde kalan bir avuç Ezidi’nin göçe zorlanması tehlikesini beraberinde getirmiştir” dedi.

  Viranşehir’de Ezidi mezarlığına saldırı: ‘Ölülerimize karşı bunu yapanlar da IŞİD zihniyetindedir’

Saldırının IŞİD uygulamalarını akıllara getirdiğini de ifade eden HDP’li vekil, bütün inanç ve kültürlerin ölüye ve kabirlere saygı gösterilmesinin dini bir zorunluluk olduğunu belirttiğini söylerken, “Bu saldırı ile yalnızca Ezidi cemaatinin değerlerine saygısızlık yapılmamış, aynı zamanda büyük bir kin ve nefretle insanlık değerlerine saldırı gerçekleşmiştir” dedi.

HDP’li Uca, Ezidilerin değerlerini korumak ve bu tür saldırıların önüne geçmenin devletin temel görevi olduğunu da vurguladığı önergesinde, İçişler Bakanı Süleyman Soylu’ya saldırı ile ilgili bir işlem başlatılıp başlatılmadığını sordu.

Uca ayrıca köyde yaşayanlar Ezidiler ile bakanlık yetkililerinin herhangi bir görüşme yapıp yapmadığı sorusuna da yanıt istedi.

Uca, devamla da Soylu’dan şu sorulara cevap vermesini istedi:

  • Söz konusu saldırı kim veya kimler tarafından gerçekleştirilmiştir? Saldırının korucular tarafından gerçekleştirildiği iddiaları doğru mudur?
  • Ezidilere ait 8 mezarın tahrip edilmesi ile ne amaçlanmıştır?
  • Zewra köyünde yaşayan Ezidi sayısı kaçtır? Burada yaşayan Ezidilerin güvenliğini sağlamak için herhangi bir çalışma başlattınız mı?
  • Zewra köyünde yaşayan Ezidileri hedef haline gelmesinin ve göçe zorlanmalarının önüne geçmek için Bakanlığınız ne gibi tedbirler almıştır? Yine bu sürecin yol açacağı derin travmaların giderilmesi için ne gibi çalışmalar yapmayı planlıyorsunuz?



Önceki Haber
Kalın’dan AKPM’deki Türkiye oylaması yorumu: 'Siyasi bir operasyon'
Sonraki Haber
Ürdün'de 'cinsel istismar suçlularına af yasası' kaldırıldı