Ana SayfaBilim ve TeknolojiWikipedia’ya mahkeme kararı olmaksızın erişim yasağı

Wikipedia’ya mahkeme kararı olmaksızın erişim yasağı

HABER MERKEZİ – İnternetin online ansiklopedisi konumunda olan Wikipedia’ya Türkiye’den erişim engeli geldi. BTK, mahkeme kararı olmaksızın siteye ‘idari tedbir’ uygularken, engellemenin ‘teröre destek veren içerikler’ nedeni ile getirildiği belirtiliyor.

Türkiye’den, internet ortamının online ansiklopedisi konumundaki Wikipedia’ya erişim yasağı getirildi.

Sayfaya bu sabah saatlerinden itibaren ulaşılamazken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri tarafından bir açıklama da yapılmadı.

Ancak BTK’nin ‘Site Bilgileri Sorgu Sayfası’ üzerinden sorgulandığında siteye mahkeme kararı olmaksızın “idari tedbir” uygulandığını ortaya koyan şu açıklama çıkıyor:

5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (wikipedia.org) hakkındaki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ‘nın 29/04/2017 tarih ve 490.05.01.2017.-182198 sayılı kararına istinaden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır.

Sosyal medyadan tepki

Wikipedia’ya getirilen erişim yasağına sosyal medyada tepki çekerken, BTK’nin herhangi bir mahkeme kararına dayandırmadan bu engeli getirmesi eleştirilere yol açtı.

Neden engellendi?

Hürriyet’in haberine göre ise Wikipedia ile bazı yazışmalar yapıldı. Haberde bu yazışmalara dair şu bilgiler var:

Wikipedia ile bir süredir yazışmalar sürdürülüyordu. İddiaya göre içeriğinde barındırdığı gerek teröre destek veren yazılar, gerek Türkiye’yi terörle aynı düzlemde ve terör işbirlikçisi göstermeye çalışan tavrı nedeniyle uyarılar yapıldığı halde site cevap vermedi. Bu tür içerikleri kaldırma hususuna yanaşmadı, aksine koruma altına aldı.

Haberde yetkililerin Türkiye’nin kendisinden istediği ve içeriğinde mahkeme kararları da olan düzenlemeleri yaptığı takdirde Wikipedia’nın yeniden açılacağını söylediği belirtiliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AB referandumu 'kabul etti': Sonuçlara saygı duyuyoruz
Sonraki Haber
BİR SERGİ | Protestolar heykelde vücut buldu: 'İsyan'