Ana SayfaGüncelYSK kararının gerekçesini açıkladı, HDP’li ve CHP’li YSK temsilcileri kararı nasıl yorumluyor?

YSK kararının gerekçesini açıkladı, HDP’li ve CHP’li YSK temsilcileri kararı nasıl yorumluyor?

HABER MERKEZİ – YSK, referandumda aldığı “mühürsüz oy” kararına ilişkin resmi gerekçeli kararı açıkladı. HDP ve CHP’li YSK temsilcileri ise kararın açıkça yasaya aykırı olduğu görüşünde.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) anayasa değişikliği referandumu sürerken aldığı ‘mühürsüz oy pusulalarının kabulü’ kararının gerekçesini resmi olarak ancak bugün açıkladı.

Gerekçede, YSK Başkanı Sadi Güven’in referandum gecesi yaptığı açıklamadaki gerekçeler tekrarlanarak,  kararın AKP’li temsilci Recep Özel’in başvurusu üzerine alındığını hatırlatılıp “sandık başkanlarının hatasının kişinin oy hakkını engellemeyeceğine” vurgu yapıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Yüksek Seçim Kurulu (YSK) temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu’nun YSK’nın kararını yorumladı. bianet’ten Ekin Karaca’ya konuşan Yakupoğlu, söz konusu kararın doğuda oylar sayılmaya başlandıktan sonra alındığını hatırlatıp, AKP’lilerin bu yöndeki talebinin de sandıklar açılmaya başlandıktan sonra geldiğine dikkat çekti.

‘Mühürsüz oy pusulaları sayılsaydı, sonuç farklı çıkacaktı’

Yakupoğlu şöyle konuştu:

YSK’de 11 YSK üyesi ve 4 siyasi parti temsilcisi var. Biz sözlü olarak itirazlarımızı ortaya koyduk ama siyasi parti temsilcilerinin oy kullanma hakkı yok.

Biz oy pusulaları sahte veya filigransız demedik ki. Siz geçersiz oyların tespitini önlediniz dedik. Mühürsüz oy pusulaları sayılsaydı, sonuç farklı çıkacaktı. Kanunun açık hükmü varken bu ihtimali ortadan kaldırdılar. Sen tam oylar sayılmaya başlandığı anda mevcut kanunu nasıl yürürlükten kaldırıyorsun? 101. maddenin 3. Fıkrası çok açık.

HDP’li YSK temsilcisi Mehmet Tiryaki ise karara AKP’lilerin talepleri sırasında itiraz ettiklerini belirterek şunları söyledi:

Bu ilkesel olarak doğru bir karar gibi görünse de açıkça yasaya aykırıdır. Biz de bunu söyledik. Sadece HDP değil, tüm siyasi partiler sandık başkanlarına, üyelerine verdikleri eğitimde mühürsüz pusulaların geçersiz sayılacağı eğitimini verdik. Özellikle saat 16.00’dan sonra bu kararı almak hukuka aykırıdır.

YSK’nin yayımladığı gerekçenin ayrıntılarına buradan ulaşabilirsiniz.