Ana SayfaGüncelYSK’dan madde madde: Hangi ilde, saat kaçta, nerede, nasıl oy kullanılır?

YSK’dan madde madde: Hangi ilde, saat kaçta, nerede, nasıl oy kullanılır?

HABER MERKEZİ – Referanduma artık sayılı saatler kaldı. Peki seçmen oyunu saat kaçta, nerede, nasıl kullanacak? YSK madde madde bu aşamaları anlattı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yarın yapılacak referandumda yurttaşların nasıl oy kullanacağını, yanlarında ne getirmeleri gerektiğini, oy kullanma işleminin hangi illerde saat kaçta başlayacağını, oy kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini madde madde anlattı.

Hangi ilde, saat kaçta oy kullanılacak?

Oy verme işlemi Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis’te saat 07.00-16.00 arasında gerçekleştirilecek.

Bunların dışında kalan illerde ise yurttaşlar saat 08.00-17.00 arasında oy kullanabilecek.

Nerede oy kullanılacak?

Seçmenler sadece kayıtlı oldukları sandıklarda oy kullanabilecek. Nerede ve hangi sandıkta oy kullanacakları ise adreslere gönderilen seçmen bilgi kağıdında yer alıyor.

Eğer seçmen bilgi kağıdı adrese ulaşmadıysa da Seçmen Portalıe-Devlet kapısı veya Mobil Uygulamadan seçmenler kendilerinin ve aynı hanede oturdukları yakınlarınızın oy kullanacağı yer ve sandık numaralarına öğrenebilirler.

Sandığa giderken yurttaşların yanında ne olmalı?

Oy kullanmaya giderken kimlik numarası bulunan kimlik kartı, nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi fotoğraflı resmi belgelerden birinin bulunması gerekiyor.

YSK’nın uyarısı şu şekilde:

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şarttır.

Oy verme işlemi

  • Sandık kurulu görevlisi kimliğinizi alarak seçmen listesinde isminizi bulur ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü size vererek kabinde oyunuzu kullanmanızı ister.
  • ÖNEMLİ: Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır ve cezası bulunmaktadır. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekmektedir.
  • Mührü, tercih ettiğiniz alanın dışına taşırmayın. Birden fazla alana mühür basmayın. Birleşik oy pusulasında tercih ettiğiniz alana “TERCİH” mührünü basın ve mührün kurumasını bekleyin. Mühürlediğiniz yer dışta kalacak şekilde oy pusulasını katlayıp zarfa koyun.
  • Zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın.

Engelli yurttaşlar 

  • Görme engelliler; felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni engelli açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler. Bir seçmen birden fazla engelli seçmene yardım edemez.
  • Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremez oy kullanma sırasında yardım edemez.
  • İsteyen görme engelli seçmen, yanlarında getirdikleri“Oy Pusulası Şablonu” aracılığı ile oylarını kullanabilirler.