Ana SayfaGüncelYüksekdağ ve Demirtaş’ın fotoğrafları engellenmişti, HDP’li Önder kürsüde gösterdi: Suç ise aha da işliyorum

Yüksekdağ ve Demirtaş’ın fotoğrafları engellenmişti, HDP’li Önder kürsüde gösterdi: Suç ise aha da işliyorum

HABER MERKEZİ – Partisinin Ankara’da düzenlediği ‘Hayır’ mitinginde konuşan HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, miting alanlarına sokulması engellenen tutuklu eş genel başkanlar Yüksekdağ ve Demirtaş’ın kartpostallarını kürsüde çıkarttı. Önder, “Hiçbir yerde alanlara bu iki yoldaşımızın fotoğraflarını almıyorlar. Suç ise aha da işliyorum” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından Ankara Kolej Meydanı’nda düzenlenen “Hayır barışı kazanalım” mitingine sol, sosyalist partiler ile demokratik kitle örgütleri ve binlerce yurttaş katıldı.

Mitingin düzenleneceği alana çıkan birçok caddeyi trafiğe kapatan ve alan girişinde yoğun güvenlik önlemleri alan polis, HDP’nin tutuklu  Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın fotoğraflarının bulunduğu kartpostalların alana sokulmasına izin vermedi.

Miting alanına “Eş Başkanlığı kazandık, tek başkanlığa geçit yok” pankartları asılırken, platformdan  Demirtaş’ın sembolleşen ”Seni Başkan Yatırmayacağız” sözleri de yükseldi.

Mitingde söz alan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, 16 Nisan’da gerçekleştirilecek referanduma ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve “Ülkeyi mehter marşı ile İzmir Marşı arasına sıkıştırmaya çalışıyorlar” dedi.

Cezaevlerindeki hak ihlallerine karşı devam eden açlık grevlerine dikkat çeken Önder, devam eden açlık grevlerinin kritik aşamaya geldiğini vecan kaybı gerçekleşmeden ses verilmesi gerektiğini belirtti. Önder sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Açlık grevlerine ses vermemiz gerekiyor’

Hiçbir şey insan hayatından önemli değildir. Onurları için özgürlük talepleri için cezaevlerinde 53 günü bulan açlık grevleri var. İnsan onurunu her şeyden aziz bilenler orada. Bizim derdimiz bir can kaybı olmadan bir açlık grevine ses vermemiz gerekiyor. Cezaevleri ceza içinde ceza çektirilen mekanizmalara dönüştürüldü. Bu baskı geçmişte çok denendi her defasında egemenler geri adım attı. Bu açlık grevlerine bir ses vermemiz gerekir. Suskun kalırsak buna ortak olmuş oluruz. Bizim derdimiz bir can kaybı olmadan bir açlık grevine ses vermemiz gerekiyor.

‘Suç ise aha da işliyorum’

HDP’nin referandum için hazırladığı, İçişleri Bakanı Soylu’nun ‘Benim talimatım ile yasaklandı’ dediği Kürtçe referandum şarkısına ve eş başkanların fotoğraflarının miting alanlarında asılmasının engellenmesine değinen Önder, şu değerlendirmelerde bulundu:

Hiçbir yerde alanlara bu iki yoldaşımızın fotoğraflarını almıyorlar. Suç ise aha da işliyorum. Bunların böyle yapması doğal çünkü bunlara emir verenler ‘bir türküleri vardı yasaklayın dedim yasakladılar’ diyor. Bu laflar bugün edilebilir. İnsanların eli kolu bağlı. Zulüm ve baskılarla, OHAL yasalarıyla baskılarla demokrasi dışı ne kadar yöntemler varsa bu saltanatı sürdürüyorsunuz. Türküyü de yasaklıyorsunuz ama biraz tarih bilinciniz olmalı. Eğer yasaklarla bu halk türkülerinden vazgeçseydi Mem u Zin’i kimse bilmezdi bire ahmaklar. Bu halkın dili yüz yıllardır zulüm baskı altında. Sizin kayyum diye atadığınız zorbalar da ilk iş olarak Kürtçe tabelaları söküyorlar. Bu ülkede ahmak biter mi sizden önce de bolca vardı. Bu halk bu türküleri ninni yapıp çocuğuna söyledi. Dili ve türküyü yasaklayanlar nereye gittiyse siz de oraya gideceksiniz. 16 Nisan’da aslında bu oylanacak.

“Bütün bu soytarılıklara ‘Hayır’ diyeceğiz”

Çıkıp parselledikleri kanallarda affınıza sığınıyorum, insan gördükçe artık kusası geliyor. Karton karton insanlar, içlerinde hiçbir hakikat yok. Rehin aldıkları kanallarda da birbirlerini övüyorlar. Bununla da insanları etkileyebileceklerini düşünüyorlar. Bırakın yapsınlar biz halkın içindeyiz. Sabah akşam aynı yalanı bıkmadan usanmadan tekrarlıyorlar. Bütün bu soytarılıklara dur demek için Hayır diyeceğiz.

  Yüksekdağ'ın hem fotoğraflarına hem de kartpostallarına engelleme