Ana SayfaEkoloji117 milyon zeytin ağacı için ‘idam fermanı’

117 milyon zeytin ağacı için ‘idam fermanı’

HABER MERKEZİ – 3573 Sayılı “Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunu”nda 7’nci kez yapılmak istenen değişiklikle Türkiye’deki zeytinliklerinin yüzde 70’i tehdit altına girecek. Bu rakam 167 milyon zeytin ağacından 117 milyona denk geliyor. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet değişikliğin zeytinliklerin idam fermanı olacağını söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Meclis’e sunulan ve önümüzdeki günlerde oylanacak olan “3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun”da değişiklikle mevcut zeytinlik alanların yüzde 70’inin sanayi tehdidi altına giriyor.

Değişikliğin geçmesi durumunda dekar başına en az 15 zeytin ağacının bulunmadığı alanlar zeytinlik olarak kabul edilmeyecek ve bu sahalar “yatırıma” açılacak.

Türkiye’de 826 bin hektar zeytinlik alan üzerinde yaklaşık 167 milyon civarında zeytin ağacı bulunurken, yapılmak istenen değişiklikle tehdit altına girecek olan zeytinlik miktarı da 578 bin hektar alanda 117 milyon zeytin ağacına denk düşüyor.

Dünya zeytin üretiminin yüzde 10’unu, zeytinyağı üretiminin ise yüzde 6’sını karşılayan Türkiye, “Üretim Reform Paketi Kanun Tasarısı Taslağı”nda yer alan düzenleme ile zeytin piyasasındaki gücünü de kaybedecek duruma gelebilir.

‘Zeytinlikler için idam fermanı’

Yapılmak istenilen değişikliğin sonuçlarına dair dihaber’den Ahmet Kanbal’a konuşan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet,  değişikliğin zeytinliklerin “idam fermanı” olacağını söyledi.

3573 Sayılı Kanun’unda değişikliğin daha önce 6 defa Meclis’te tüm partilerin oyları ile reddedildiğini hatırlatan Tibet, fakat bugün yeniden gündeme getirilmesinin sebebinin ise madencilik ve inşaat sektörü ile rant konusu olan diğer sektörlerin ısrarı olduğunu söyledi.

Değişikliğin geçmesi durumunda dekar başına en az 15 zeytin ağacının bulunmadığı alanlar zeytinlik olarak kabul edilmeyeceğini belirten Tibet şunları söyledi:

Türkiye’deki zeytinlik alanların yüzde 70’inin bu tanım içinde. Edirne’den Fethiye’ye kadar deniz kenarındaki zeytinliklerdeki tür çeşidinin 10-15 civarında .Yasanın bu şekli ile kabulü demek yüzde 70’lik bu alanın talanı demektir. Tamamen keyfi uygulamalar neden olacaktır. Burada bu tanımı doğru yapmak lazım. Buradaki bu tanım çok hatalı bir tanım. Bizde de Avrupa Birliği’nce kabul edilen tanım yapılmalı. Bu tanımla zeytinlikler elden geçirilebilir.

Previous post
FIRAT’IN GAZABI | Rakka kent merkezine 4 km kaldı
Next post
Avrupa'ya Erdoğan çağrısı: Gazetecileri serbest bırakması, OHAL’i kaldırması için ısrar edin