Ana SayfaGüncel5 gün önce tahliye edilen HDP’li Besime Konca hakkında tutuklama kararı

5 gün önce tahliye edilen HDP’li Besime Konca hakkında tutuklama kararı

HABER MERKEZİ – 3 Mayıs’ta duruşma savcısının talebi üzerine mahkeme tarafından oy birliğiyle tahliye edilen HDP Siirt Milletvekili Besime Konca hakkında tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkarıldı. Konca’nın avukatı bu kararı ‘skandal’ olarak nitelendirdi ve “Hukuk ayaklar altına alındı” yorumunda bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Besime Konca, 4 buçuk ay tutuklu kaldığı cezaevinden 3 Mayıs’ta çıkarıldığı Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde savcı ve mahkeme heyetinin talepleri üzerine oy birliğiyle tahliye edilmişti.

Cumhuriyet Başsavcısı, Konca’nın tahliyesine itirazda bulundu.

İtirazı değerlendiren Batman 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Konca’nın tutuklanmasına yönelik yakalama kararı verdi.

Konca’nın avukatı Bayram Arslan kararın ‘skandal’ nitelikte olduğunu belirterek Cumhuriyet Başsavcısı’nın duruşma savcısı ve mahkeme heyetini hiçe sayarak itirazda bulunduğunu söyledi.

“Karar hukuku ayaklar altına aldı”

“Kararla hukukun ayaklar altına alındığını” ifade eden Arslan, dihaber’e şu değerlendirmede bulundu:

Cumhuriyet Başsavcısı, Siirt’te birleştirilen 12 ayrı dosyayı gerekçe gösteriyor. Ancak böyle bir şey yok. Çünkü bu dosyalar, dokunulmazlık kapsamında olan dosyalar. Bu kez Siirt’ten 5 ayrı dosya birleştirilerek Batman’daki mahkemeye gönderildi. Fakat Batman’daki mahkeme ‘yetkisizlik’ kararı vererek dosyayı Antep’teki Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderdi.

“Kararın hukuki bir yorumu olamaz”

Arslan, verilen kararın hukuki bir yorumu olamayacağının ve zorlama bir yöntemle çıkarıldığını da dile getirdi.

Avukat Arslan devamla şunları söyledi:

Cumhuriyet Başsavcısı kendine vazife çıkararak, hukuku ayaklar altına alarak, dosyayı bilmeden itirazda bulundu. Mahkeme ve duruşma savcısına saygısı yok. Bu ikinci defadır aynı uygulamayı yapıyorlar.

10 vekil tutuklu

Besime Konca’nın tahliyesi ile birlikte tutuklu vekillerin sayısı 10’a düşmüştü.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da dahil, partinin bir diğer eş genel başkanı Figen Yüksekdağ ile Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, Grup Başkanvekili İdris Baluken, Hakkari milletvekilleri Abdullah Zeydan ve Selma Irmak, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Muş Milletvekili Burcu Çelik ve  Şırnak Milletvekili Ferhat Encü tutuklu bulunuyor.