Ana SayfaÇalışma Yaşamı66 gündür açlık grevindeler: ‘Eylemimiz adaletsizliğe alışmayalım diye bir çığlıktır’

66 gündür açlık grevindeler: ‘Eylemimiz adaletsizliğe alışmayalım diye bir çığlıktır’

HABER MERKEZİ – 66 gündür açlık grevinde olan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Öakça’yla dayanışma büyüyor. Birçok ilde dayanışma eylemleri düzenlenirken, eylem alanında ziyaretçilerine seslenen Gülmen, “Açlık grevi bir çığlıktır. İnsanların kendine katmaya çağıran bir çığlık” dedi. HDP’nin tutuklu Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da Gülmen ve Özakça için cezaevinden gönderdiği destek mesajında, “Onların şahsında bütün mağdurların sesinin duyulmasını destekliyor, saldırıları kınıyor, selam ve saygılarımı iletiyorum” dedi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için 66 gündür açlık grevinde olan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’yla dayanışma giderek büyüyor. İstanbul başta olmak üzere birçok kentte dayanışma eylemleri düzenlendi.

Eylemin devam ettiği Ankara Kızılay İnsan Hakları Anıtı önünde ise yüzlerce kişi buluştu.

Gece saatlerinde polislerin el koyduğu çiçeklerin yerine ziyaretçiler yeni çiçekler getirdi.

Kendilerini karşılayan kitleye hitaben konuşan Gülmen, “Açlık grevi bir çığlıktır. İnsanların kendisine katılmaya ve hareket geçirmeye çağırır” dedi.

‘Adaletsizliğe alışmayalım diye açlık grevindeyiz’

Gülmen, iki gündür kendilerine destek için eylem yapanların gözaltına alındığını hatırlatarak, şunları söyledi:

Bu bizim irademizi sınaya dönük bir saldırı değil. Bizim irademizi defalarca sınandı. Biz bu alanda olacağımızı onlara da anlattık. Bu alana yapılan saldırıların sebebi destek ve dayanışmayı kırmak, insanların buraya gelmesini engellemektir. Ancak buradaki kalabalık onlara çok iyi bir cevap verdi. Açlık grevi taleplerimiz karşılanmadan buradaki dayanışmayı asla bitiremeyecekler.

Açlık grevimizin temel talebi işimize geri dönmek. Ama şunu söylüyoruz. Bize diyorlar ki ‘eriyorsunuz biz bunu görmek istemiyoruz.’ Dostlarımız üzülüyorlar bunu biliyoruz. Biz diyoruz ki; hiç bir tablo bedenimizin erimesi bile 150 bin kamu emekçisinin işten atıldığı ve tek sesin çıkmadığı bir ülke tablosundan daha iyidir.

Adaletsizliğe alışmayalım diye bugün açlık grevindeyiz. Daha yüksek sesle bir şeyler söylemek istediğimiz için açlık grevindeyiz. Tüm kamu emekçileri için açlık grevindeyiz. Bugün açlığı bizimle paylaşan herkes sadece bizimle değil tüm ihraç edilen emekçilerle paylaşıyorlar.

Konuşmaların ardından Gülmen ve Özakça, dinlenmek için alkışlar eşliğinde yeniden evlerine gönderildi.

Birçok ilde dayanışma eylemi

KESK Eskişehir Şubeler Platformu da Gülmen ve Özakça’ya destek amacıyla Adalar bölgesinde basın açıklaması yaptı. Çok sayıda yurttaşın katıldığı açıklamada konuşan Eğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan, “Eğitim Sen olarak, yaşamları kritik bir aşamada olan üyelerimiz Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile tüm kamu emekçileri işlerine iade edilene dek mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

KESK Diyarbakır Şubeler Platformu ise Eğitim-Sen 1 Nolu Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Basın açıklamasını yapan Eğitim-Sen 2 Nolu Şubesi Kadın Sekreteri Sevval Kaplan, KHK sürecinden bugüne üyeleri ile dayanışma içerisinde olduklarını söyleyerek, hukuksuz ihraç ve işten çıkarmalara karşı gerek ulusal gerek ise uluslar arası alanda emekçilerin taleplerini dile getirdiklerini belirtti.

Gülmen ile Semih Özakça’nın başlattığı açlık grevi eylemin kritik bir aşamaya geldiğine dikkat çeken Kaplan. hükümetin acilen harekete geçmesi ve hukuksuz uygulamalara son vermesi çağrısında bulundu.  KESK Dersim Şubeler Platformu da düzenlediği basın toplantısı ile hükümeti adım atmaya çağırdı. Siirt, Van ve Urfa’da da dayanışma amacıyla basın açıklamaları ve oturma eylemleri düzenlendi.

İstanbul’da ise akademisyenlerin Gülmen ve Özakça için başlattığı açlık grevi eylemi 9’uncu gününde. Bugün grevi Bilgi Üniversitesi’nden araştırma görevlisi Dilek Öztürk devraldı.

Nuriye Gülmen’in kardeşi de açlık grevine başladı

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın 66’ncı günü bulan açlık grevine bir destek de Gülmen’in kardeşi Beyza Gülmen’den geldi.

Eskişehir’de 24 saatlik açlık grevine başladığını belirten Beyza Gülmen, “Biz de bu direnişi sahiplenenler olarak saatlik destek açlık grevine girdiğimizi buradan tüm kamuoyuna duyuruyoruz. Tüm halkımızı açlık grevi direnişçilerini desteklemeye, sesimize ses olmaya çağırıyoruz” dedi.

Beyza Gülmen ile birlikte toplam 10 kişi destek açlık grevine başladı.

Demirtaş’tan destek mesajı

HDP’nin tutuklu Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da Gülmen ve Özakça için cezaevinden gönderdiği destek mesajında, “Onların şahsında bütün mağdurların sesinin duyulmasını destekliyor, saldırıları kınıyor, selam ve saygılarımı iletiyorum” dedi.

Demirtaş’ın mesajı şöyle:

Hukuka ve insan haklarına aykırı bir şekilde yürürlüğe konulan KHK’ler toplumda özellikle muhalif kesimlerde bir cadı avına dönüştü. Darbecilerle hukuk içinde mücadeleye evet, darbe gerekçesi ile hükümet muhaliflerine yönelik haksızlıklara hayır diyoruz.  Bu vesile ile gasp edilen hakları için açlık grevi yapan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça şahsında bütün mağdurların sesinin duyulmasını destekliyor, onlara yönelik saldırıları kınıyor, selam ve saygılarımı iletiyorum.

Sadece cenazesine ulaşmak için açlık grevi yapmak zorunda olan yurttaşlarımızın varlığı bile tek başına iktidarın içine düştüğü rezaleti açıklamaya yeterlidir. Kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum, selam, saygı ve sevgilerimi iletiyorum.