Ana SayfaDünyaABD, Rakka operasyonu için YPG’ye silah sevkiyatına başladı

ABD, Rakka operasyonu için YPG’ye silah sevkiyatına başladı

HABER MERKEZİ – ABD yönetiminin Rakka operasyonu için YPG’ye ağır silah sevkiyatına onay vermesinin ardından ilk sevkiyat başladı.

ABD yönetiminin Rakka operasyonu için YPG’ye ağır silah sevkiyatına onay vermesi kararı sonrası ilk silah sevkiyatı başladı.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan iki yetkili, YPG’ye silah sevkiyatının başlatıldığını açıkladı. Bir yetkili, YPG’ye sevkiyatın yaklaşık 24 saat önce başlatıldığını duyurdu.

Yetkililer YPG’ye ne tür silahların hangi yollardan sağlandığına dair ise bilgi vermedi. YPG’ye gönderilecek silahlar arasında ağır makinalı tüfekler, zırhlı araçlar ve buldozerler olduğu belirtiliyor.

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Donald Trump, Rakka operasyonunu yürüten Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) bir parçası olan YPG’ye silah sevkiyatını 9 Mayıs’ta onaylamıştı.

Karara Türkiye’den tepkiler gelmişti.

Kararın duyurulmasının ardından Pentagon Sözcüsü Dana White konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Koalisyon ortağımız Türkiye’nin güvenlik kaygılarının fazlasıyla farkındayız. Türkiye hükümetine ve halkına şu konlarda güvence vermek isteriz: ABD, NATO müttefikini koruma ve yeni güvenlik risklerinin önünde geçme taahhüdünde bulunmaktadır” ifadelerini kullanmıştı.

IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun sözcüsü Albay John Dorrian ise YPG’ye verilecek silahların çeşitli görevler kapsamında kullanacağını ifade etmiş ve operasyonlar tamamlandıktan sonra silahların geri alınmayacağını söylemişti.