Ana SayfaÇeviriABD ve Britanya’ya işaret eden Merkel: Başkalarına güvenebileceğimiz günler sona erdi

ABD ve Britanya’ya işaret eden Merkel: Başkalarına güvenebileceğimiz günler sona erdi

HABER MERKEZİ – Almanya Başbakanı Merkel, Münih’te yaptığı konuşmada, Avrupa’nın artık ABD ve Britanya’ya ‘bel bağlamayı’ bırakması gerektiğini söyledi. Merkel, “Avrupa Birliği’nin, kaderini kendi ellerine alması gerektiğini” diye konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın NATO, Rusya, iklim değişikliği ve ticaret konularında aldığı pozisyondan dolayı ‘hayal kırıklığına uğrayan’ Almanya Başbakanı Angela Merkel, Eylül ayında yapılacak seçim kampanyası çerçevesinde Münih’te yaptığı konuşmada “Avrupa Birliği’nin, kaderini kendi ellerine alması gerektiğini” söyledi.

Merkel ABD, Britanya ve hatta Rusya ile iyi ilişkiler kurmanın önemine değinse de “Başkalarına tümüyle güven duyabileceğimiz günler kısmen sona erdi. Son günlerde bunu deneyimledim” diye konuştu.

Trump ne demişti?

Spiegel dergisinin haberinde, G7 Zirvesi öncesi Brüksel’de AB üst düzey temsilcileriyle bir araya gelen Trump’ın “(Almanya’nın) ABD’ye sattığı milyonlarca arabaya bakın. Korkunç. Bunu durduracağız” dediği iddia edilmişti.

NATO zirvesinde de konuşan Trump, 28 NATO üyesinin 23’ünün savunma alanında yapması gereken katkıyı gerçekleştirmemesini eleştirmiş, bunun vergi ödeyen Amerikan halkına yapılmış büyük bir haksızlık olduğunu savunmuştu.

Sicilya adasındaki Taormina kentinde yapılan G7 zirvesinde ise ‘’Paris İklim Sözleşmesi’’ konusunda diğer altı ülke ve ABD arasında uzlaşmaya varılamamıştı.

ABD Başkanı Trump, sözleşme ile ilgili son kararı haftaya vereceğini belirtmişti.

G7 nedir?

Bu yıl İtalya’da 43’ncüsü düzenlenen G7 Zirvesi, dünya ekonomisinin en büyük yedi sanayi ülkesinin bir araya geldiği zirvedir.

G7; Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada olmak üzere yedi ülkeden oluşmakta olup Avrupa Birliği de G7 içinde temsil edilmektedir.