Ana SayfaDünyaABD: YPG’ye verilen silahlar geri alınmayacak

ABD: YPG’ye verilen silahlar geri alınmayacak

HABER MERKEZİ – ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay John Dorrian, YPG’ye verilecek silahların çeşitli görevler kapsamında şekillerde kullanacağını ifade etti ve operasyonlar tamamlandıktan sonra silahların geri alınmayacağını söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı’nda (Pentagon) düzenlenen basın toplantısına video konferans yöntemi ile katılan Doğal Kararlılık Operasyonu Birleşik-Ortak Görev Gücü Sözcüsü Albay John. L. Dorrian, Suriye’de IŞİD’e karşı yürütülen operasyonlar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Dorrian, ABD yönetiminin YPG’ye ağır silah sevkiyatına ilişkin de konuştu. IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Dorrian, operasyonlar tamamlandıktan sonra silahların geri alınmayacağını söyledi.

Albay Dorrian şunları kaydetti:

Verilecek silahların bir kısmı zaten bölgede ve bir kısmının çok hızlı şekilde dağıtımına başlanmış bile olabilir. Dünkü karar yetkilendirme kararıydı. Bu, devam edecek bir çaba olacak.

Silahların miktar ve türlerinin değişik görevlerde kullanılabilecek şekilde belirleneceğini ifade eden Dorrian, silahların Rakka’nın çevrelenip nihayetinde IŞİD’den alınmak üzere YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu tüm Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) verileceğini de aktardı.

Silahların türleri ve modelleri konusunda detaya girmeyen Dorrian, küçük ölçekli silahların yanı sıra IŞİD’in bomba yüklü zırhlı araçlarını imha edebilecek kapasitedeki silahların da verileceği bilgisini paylaştı.

Dorrian, sözlerini şöyle sürdürdü:

Operasyon boyunca gördüğümüz IŞİD’in el yapımı bomba yüklü zırhlı araçlarının üstesinden gelecek kapasitede silahlar vereceğiz. Düşman sıradan araçların üstlerini birçok karmaşık kaplama ile zırhlandırıyor. Bu araçları sadece tüfeklerle alt etmek oldukça zor. Dolayısıyla bu araçlara karşı ağır makineli tüfekler veya daha büyük silahlar kullanmanız gerekecek.

Silahlar geri alınmayacak

Silahların ABD’nin YPG’ye verdiği çeşitli görevler kapsamında şekillerde kullanacağını ifade eden Dorrian, bu silahların geri alımının söz konusu olmayacağını söyledi.

Bir gazetecinin, “Bu silahları belirli görevler için veriyoruz dediniz, o zaman görev tamamlanınca bu silahlar geri mi toplanacak?” şeklindeki sorusu üzerine de Dorrian, “Hayır. Silahlar IŞİD ile savaşta kullanılmaya devam edilecek. IŞİD, ortaklarımıza tedarik ettiğimiz bu silahların bedelini ödeyecek” diye konuştu.

‘Silahların IŞİD’e karşı kullanmaları vaadini aldık’

Dorrian şöyle devam etti:

Bu silahlarla ne yapıldığını izliyoruz. Belirlenen amaçlara uygun kullanılmasını sağlıyoruz. Bu silahları alanlardan, silahları IŞİD’e karşı kullanmaları vaadini aldık ve bu silahların yerine kullanıldığından emin olmak için izlemeye devam edeceğiz. Burada ne yapacağımız ile ilgili spekülatif tartışmalara girmeyeceğim ancak vardığımız mutabakatın dışına çıkılması bu ortaklarımızla yaptığımız operasyonları ve verdiğimiz desteği etkileyecektir.

ABD’nin IŞİD’le mücadele eden YPG’ye silah temin etme kararı ile ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Temenni ediyorum ki yanlıştan bir an önce dönülür” diye konuşmuştu.

Ancak Erdoğan konuşurken ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyondan YPG’lilere silah temininin ‘çok kısa sürede’ yapılacağı açıklaması gelmişti.