Ana SayfaDünya‘ABD’nin YPG konusunda tavrı net’ diyen Muslim: Türkiye bu gerçeği kabullenmeli

‘ABD’nin YPG konusunda tavrı net’ diyen Muslim: Türkiye bu gerçeği kabullenmeli

HABER MERKEZİ – ABD’nin YPG’ye silah temini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında yapılacak görüşmeye ilişkin konuşan PYD Eş Başkanı Salih Muslim, “ABD’nin YPG tavrı net, Türkiye gerçeği kabul etmeli. ABD ve Rusya da biz masada olmadan Suriye’de siyasi bir çözüm olmayacağını çok iyi biliyor” dedi.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim, ABD’nin Rakka’nın IŞİD’den kurtarılması için operasyon yürüten YPG’ye silah temini kararına, Türkiye tarafından Rojava’ya dönük gerçekleşen hava saldırısına ve bölge gündemindeki diğer başlıklara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da Rusya, İran ve Türkiye’nin Suriye’de “güvenli bölgeler oluşturulması” için düzenlediği Astana toplantılarına değinen Muslim, Astana’da alınan kararların Suriye’nin geleceğine hizmet etmediğini söyledi.

Muslim şöyle konuştu:

Güvenlikli bölgeler oluşturmaya dönük alınan kararlar net değil, açıklanan kararlara yansımayan gizli maddeler var, bu durum Suriye’nin birliğine ve geleceğine hizmet etmiyor. Söylendiği gibi bu kararların, Suriye’nin geleceğine bir fayda sağlayacağına inanmıyoruz. Burada alınan kararlar, bir pazarlık meselesi ve Türkiye ile İran arasında gizli yanları olan bir antlaşmadır. Güvenlikli bölgelerle Suriye’deki şiddetin ve akan kanın önüne geçmek istendiğinin amaçlandığı söyleniyor ama burada yatan gerçek niyet bu değil. Bunun arkasında bir pazarlık konusu var. Suriye’nin yararına olacak kararlar değil. Suriye’de akan kanın durdurulması için gerçek bir caba olursa biz buna destek vermeye hazırız.

‘ABD’nin YPG tavrı net, Türkiye gerçeği kabul etmeli’

ABD’nin Rakka’nın IŞİD’den kurtarılması için operasyon yürüten YPG’ye silah temini kararına Türkiye’den gelen tepkileri “yersiz” olarak nitelendiren Muslim, “ABD’nin ve Trump’un YPG konusunda tavrı net Türkiye bu gerçeği kabul etmeli”  dedi.

Muslim, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde ABD Başkanı Trump ile yapacağı görüşmeye de değinerek, görüşmeden “Türkiye’nin istediği sonucun çıkmayacağını” söyledi.

Muslim şöyle devam etti:

Erdoğan, ABD’ye boyun eğerse yani ABD’nin isteklerini olduğu gibi kabul ederse görüşmeden bir şey çıkar, diğer türlü yapılacak görüşmeden bir sonuç çıkmaz çünkü ABD’nin ve Trump’un bize karşı tavrı açık ve nettir. ABD’nin YPG ile yaptığı iş birliğinde Başkan Trump’un tavrı belirleyici ve nettir. Bu noktada Erdoğan’a da aynısını söyleyecektir. Öte yandan, ABD ve Başkanı Trump, Türkiye’nin bölgedeki politikasının kimi korumaya yönelik olduğunu iyi biliyor, bu noktada Türkiye’ye söyleyecekleri var.

‘Rusya da biz masada olmadan siyasi çözüm olmayacağını biliyor’

Rusya’nın tavrına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Muslim, Rusya’nın da Kürtler masada olmadan Suriye’de bir çözüm olmayacağını bildiğini söyledi. Muslim şöyle konuştu:

ABD ve Rusya da biz masada olmadan Suriye’de siyasi bir çözüm olmayacağını çok iyi biliyor. Türkiye’nin tutumundan kaynaklı biz şu anda masada değiliz belki ama, Kürtsüz siyasi çözüm olmayacağını iyi bilen güçler Türkiye’yi gözden çıkarmadan bizi bu sürece dahil etmek istiyorlar.

Türkiye bu güçlere ‘ya ben ya Kürtler’ diyerek şantaj yapıyor, bu güçlerde Türkiye’nin konumundan kaynaklı Türkiye’yi gözden çıkarmıyor ama bizden de vazgeçmiyor. Biz ise Türkiye’nin söylemine karşı bu güçlere, ‘ilişkileriniz hem bizle hem Türkiye ile olabilir. Biz Türkiye’ye düşman gözüyle bakmıyoruz’ diyoruz. Hem bizim ortaya koyduğumuz politikadan hem sahada olan varlığımızdan kaynaklı bu güçler, bizim de masada olmamız için Türkiye’yi ikna etmeye çalışıyor.

Eğer Türkiye Kürt düşmanlığında ve bizim masada olmamızda ısrar ederse bu güçlerin, Türkiye’ye söyleyecekleri olacaktır. Çünkü ABD de, Rusya da bizsiz siyasi bir çözüm olmayacağını çok iyi biliyor.

‘Saldırılar tekrarlanırsa koalisyon tepkisiz kalmaz’

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Rojava’ya 25 Nisan’da düzenlediği hava saldırısına da değinen Muslim, bu saldırıların tekrarlanması durumunda saldırılara karşı uluslararası koalisyon güçlerinin de bir tavrı olacağını söyledi. Muslim, “Onlarda iyi biliyor ki biz DAİŞ’e karşı en önemli gücüz. Bu süreçte arkadan vurulursak, tepkisiz kalamazlar” dedi.