Ana SayfaGüncelAçlık grevindeki Gülmen ve Özakça gözaltında: ‘Tıbbi risk var’

Açlık grevindeki Gülmen ve Özakça gözaltında: ‘Tıbbi risk var’

HABER MERKEZİ – 75 gündür açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, evlerine düzenlene polis baskınıyla dün gece yarısı gözaltına alındı. Gözaltına gerekçe olarak “Tekel ve Gezi’ye dönüşebilme” olasılığı gösteriliyor. Sabah saatlerinde gözaltından çıkan Semih Özakça’nın eşi Esra Özakça, baskın ve gözaltının bir ‘cinayet girişimi’ olduğunu söylerken, Ankara Tabip Odası da Gülmen ve Özakça’nın “bağışıklık sisteminin zayıfladığını, enfeksiyona açık olduklarını, gözaltında tutulmalarının fiziksel ve tıbbi riskleri beraberinde getireceğini” belirtiyor. Açlık grevinde olan eğitimciler ise gözaltı süresinin uzaması halinde su ve şeker almayı keseceklerini söylüyor. Öte yandan polis, Yüksel’deki eylem alanına giriş çıkışı engellerken, Semih Özakça’nın eşi Esra Özakça ile annesi Sultan Özakça da süresiz açlık grevine başladığını duyurdu. Avukat Selçuk Kozağaçlı ise Gülmen ve Özakça’nın yarın adliyeye sevk edileceklerini açıkladı.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın açlık grevi eyleminin 75’inci gününe girdiği ilk saatlerde evlerine polis baskını düzenlendi.

‘Şu an kapıyı kırıyorlar’

Eğitimcilerin evine düzenlenen baskının haberini Twitter hesabından duyuran Nuriye Gülmen, “Siyasi şube polisleri eve girmeye çalışıyor. Şu an kapıyı kırıyorlar” dedi.

Baskın esnasında evlerinden canlı yayın yapan Semih Özakça’nın eşi Esra Özakça ise eve girmeye çalışan polislere, yaptıklarının hukuksuz olduğunu söyledi.

Gülmen ve Özakça’nın adli kontrolleri nedeni ile imza atmak için gün içinde karakola gittiklerini belirten Esra Özakça, kapının ardından polislere “Hangi hakla hırsız gibi evimize giriyorsunuz” diye seslendi.

O anlar kameralara şöyle yansıdı:

Gece yarısı baskınında Gülmen ve Özakça’yla birlikte Özakça’nın eşi Esra Özakça ve iki avukat gözaltına alındı.

ÖHP: Açlık grevine müdahale işkencedir

Eğitimcilerin evlerinin polis tarafından basılmasına ilk tepki Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) İstanbul Şubesi’nden geldi.

ÖHP İstanbul Şubesi, Twitter hesabından “Gece yarısı yapılan ev baskını ve açlık grevine müdahale işkencedir” notunu paylaştı.

Tabip Odası: Gözaltında olmaları tıbbi risk getirir

Ankara Tabip Odası da gözaltına alınan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın serbest bırakılmasını talep etti.

Açıklamada, “Sağlık durumları göz önünde bulundurularak özel ihtimam gösterilmesi gereken insanların gece vakti gözaltına alınmalarının ciddi riskler doğuracağı açık” dendi, riskler şöyle sıralandı:

  • Nuriye Gülmen ve Semih Özakça açlık grevinin başından beri ciddi kilo kayıpları yaşadı.
  • Her ikisinin kan basınçları ve kalp atım sayıları normal değerlerin altında.
  • Kas iskelet sistemi ve gastrointestinal sisteme dair sık sık sorunlar yaşıyorlar.
  • Ciddi protein kaybına bağlı özellikle Nuriye Gülmen’in kaslarında zayıflık var. Buna bağlı yürüme zorluğu çekiyorlar.
  • Her ikisinin de bağışıklık sistemi zayıflamış olup özellikle solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı ciddi risk altındalar.

Gözaltı gerekçesi: “Tekel ve Gezi’ye dönüşebilir”

Avukat Selçuk Kozağaçlı, baskının düzenlendiği saatlerde Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bu baskınları çok iyi biliyoruz. Adına ‘hayata dönüş’ der, insanları katleder, sakat bırakırlar” ifadelerini kullandı.

Sabah saatlerinde yeni bir açıklama yapan Kozağaçlı, Gülmen ve Özakça’nın TEM Şube Müdürlüğü’nde tutulduklarını belirtti.

Gülmen ve Özakça için yakalama, evleri için de arama kararı bulunduğunu söyleyen Kozağaçlı, yakalama ve arama kararının gerekçesinin ise “açlık grevinin ölüm orucuna dönüşebileceği, Tekel ve Gezi benzeri eylemlere sebep olabileceği” olduğunu açıkladı.

Gözaltındaki Gülmen ve Özakça’nın sağlık durumlarının iyi olduğunu ancak oldukça yıprandıklarını belirten Kozağaçlı, iki eğitimcinin gözaltı sürelerinin uzaması halinde su ve şeker almayı da keseceklerini ilettiğini belirtti. Kozaağaçlı akşam saatlerinde Twitter’dan yaptığı açıklamada Gülmen ve Özakça’nın yarın adliyeye sevk edilecekleri bilgisini paylaştı. Kozağaçlı paylaşımında şunları yazdı:

Yarın Adliyeye çıkartacaklar. Ellerinde arama tutanağı dışında tek bir evrak olmadan!

Esra Özakça serbest: Bir cinayet girişimi yaşadık

Semih Özakça’nın eşi Esra Özakça gözaltından çıktıktan sonra açıklama yaparken

Dün geceki baskında gözaltına alınan Esra Özakça ve avukatlar, sabah saatlerinde serbest bırakıldı.

Gözaltından çıkan Semih Özakça’nın eşi Esra Özakça, Yüksel’e gelirken, burada yaptığı açıklamada, baskın ve gözaltının bir ‘cinayet girişimi’ olduğunu söyledi.

Esra Özakça “Bir cinayet girişimi yaşadık. Ağır işkence gördük. Gezi ve Tekel olma ihtimali olduğunu iddia ettiler” dedi.

“75 gündür aç olan insanlara nasıl kıyarsınız?” diye soran Özakça, Gazete Karınca’ya yaşananları şu şekilde anlattı:

 

Ankara Terörle Mücadele Şubesi dün gece bir cinayet girişiminde bulundu. Eve baskın yaptıklarında, ‘Toparlanacağız ve giyineceğiz’ dedik. Ancak kapıya gelenler kapıyı kırmaya başladılar ve açık biçimde zorla müdahalede bulunacaklarını dile getirdiler. Savcılık kararında ‘Tekel ve Gezi direnişine dönüşebilir’ ibaresi yer alıyormuş. Ankara Emniyeti ve savcılık falda iddialı olacak ki şimdiden öngörüyor.

Eve baskın düzenlendiğinde Nuriye ve Semih çok iyiydi, biri şiir okuyordu bir diğeri de şarkı söylüyordu. Ancak bizlerin dokunmaya ve sarılmaya kıyamadığı, 75 gündür açlığa yatan o bedenlere altı yedi kişi çullandı. Evden ilk önce beni çıkardılar ve ağır işkenceye maruz bıraktılar. Gözaltına alınan avukatlar da ağır işkencelere maruz kaldı.

Tekrarlıyoruz ki yaşanan bir cinayet girişimidir ve failler tarih önünde hesap verecekler. Dün gece yaşanan, 19 Aralık gecesinden farksız bir geceydi.

Arkadaşlarımız gördükleri işkenceden dolayı yorgun durumdalar ve dün geceden bu yana hiç uyuyamamışlar. Uyku saatlerinin düzeni kendileri açısından büyük önem taşıyor. Götürüldükleri hastanede ne gibi bir uygulamaya maruz kaldıklarını bilmiyorum.

İktidar bilmelidirler ki korktukları olacak ve mücadele büyüyerek devam edecek.

Eylem alanı olan Yüksel Caddesi’ndeki bekleyiş sürüyor (Fotoğraf: Altan Sancar)

Eylem alanına müdahale: Çok sayıda gözaltı

Gözaltıları protesto etmek için Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplanmak isteyenlere polis izin vermezken, alana müdahale eden polis, çiçekleri topladı.

Alanda bulunanlardan en az 5 kişi sürüklenerek gözaltına alındı.

Eylem alanı olan Yüksel Caddesi’nde polis ablukası (Fotoğraf: Altan Sancar)

Özakça’nın ailesi açlık grevine başladı

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın gözaltına alınmasını protesto etmek için saat 13:30’da İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması yapmak için Konur Sokak’ta bir araya gelen kitleyi, polis Yüksel Caddesi girişine kurduğu barikat ile engelledi.

HDP’li ve CHP’li milletvekillerinin girişimi ile polis anıt önünde düzenlenecek açıklamaya izin verdi.

Polis ablukası altında gerçekleştirilen açıklamada Semih Özakça’nın eşi Esra Özakça ve annesi Sultan Özakça süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladıklarını duyurdu.

Açıklama yapan Esra Özakça, endişeli olduklarını belirterek şunları kaydetti:

Hepinizin bildiği gibi dün gece evimize bir cinayet girişiminde bulunuldu. 75 gündür açlık grevi yapan iki insana işkence etmek ve onları gözaltına almak cinayettir. Dokunmaya dahi kıyamadığımızı, kaslarının dahi neredeyse döküldüğünü dün imza atmaya gittiğimizde dile getirdik.

Eşim ekmeğini işini geri istediği için tam 75 gündür akademisyen Nuriye Gülmen ile açlık grevinde. Dün baskında arkadaşlarımız öldürülmek istendi. Şu anda sağlıklarından çok endişeliyiz. Görevimiz onların önce serbest bırakılması ve taleplerine yanıt verilmesidir. Ben bugünden itibaren süresiz açlık grevindeyim.

Esra Özakça ardından söz alan ve kendisinin de açlık grevine başladığını duyuran Sultan Özakça oğlunun yalnızca işini ve ekmeğini geri istediğini belirtti.

Çocuklarımızın her saati benim için önemli ve değerli. 75 gündür açlık grevindeler. Çocuklarımız dün işkenceyle alındı. Çocuğuma destek vermek için ben de süresiz açlık grevine başlıyorum bugünden itibaren. Çocuğumun hiç bir suçu yok. Sadece işini, ekmeğini ve öğrencilerini geri istiyor.

Balbay: Böyle mi huzur getireceksiniz?

İnsan Hakları Anıtı önünde konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Mustafa Balbay ise, elinde tuttuğu saçları basın mensuplarına göstererek sabah saatlerinde gözaltına alınan bir kadının saçlarının koparıldığını belirtti.

Balbay, Erdoğan’ın AKP kongresinde yaptığı konuşmasını hatırlatarak “Böyle mi huzur getireceksiniz?” diye sordu.

Anıt önünde konuşma yapan Veli Saçılık ise, Gülmen ve Özakça’nın sağlıklarına herhangi bir zarar gelmesi halinde kendilerinin de süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlayacaklarını duyurdu.

Saçılık, saat 18:00’de yapılacak olan basın açıklamasına destek verilmesi çağrısında bulundu.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından anıt önünde oturma eylemine başlayan gruba ve Konur Sokak üzerinde bulunan kitleye polis tarafından gazlı müdahalede bulunuldu.

Polisin müdahalesi esnasında çok sayıda kişi yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı.

Gözaltına alınanların bulunduğu araca gaz sıkılması sonucu ise Esra Özakça’nın fenalaştığı görüldü.

Kitlenin Konur Sokak’taki bekleyişi devam ederken, polis sık sık biber gazı ile kitleye müdahalede bulunuyor.