Ana SayfaGüncelAİHM’den tutuklu gazeteci Deniz Yücel’in avukatına yanıt

AİHM’den tutuklu gazeteci Deniz Yücel’in avukatına yanıt

HABER MERKEZİ – Tutukluluk süresi 100 günü aşan Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel için AİHM’e yapılan başvurunun en kısa sürede inceleneceği belirtildi. Öte yandan NATO liderler zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdağan’a tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için çağrı yapıldı.

Alman Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak haberleri nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında 14 Şubat Salı günü İstanbul’da gözaltına alınmış, “örgüt propagandası yapmak” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasıyla 27 Şubat’ta tutuklanmıştı.

Aynı soruşturma kapsamında gazeteciler Tunca Öğreten, Ömer Çelik ve Mahir Kanaat da tutuklu bulunuyor.

Yücel’in tutukluluğu ise 100 günü aştı.

Silivri Cezaevi’nde tutulan Yücel için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan başvurunun en kısa sürede değerlendirileceği bildirildi.

Die Welt gazetesinin haberine göre AİHM’den, gazetecinin avukatı Veysel Ok’a gönderilen belgede, Yücel adına yapılan şikayet başvurusunun, “en kısa sürede inceleneceği” iletildi.

Belgede, “Yücel’in şikayetinin esas itibarıyla öncelikli olarak değerlendirilen şikâyetler kapsamında olduğu” belirtildi.

NATO zirvesinde Erdoğan’a tutuklu gazeteciler çağrısı

Dün Brüksel’de gerçekleşen NATO liderler zirvesinde, Türkiye’de tutuklu olan yabancı gazetecilerin durumu da görüşüldü.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, NATO liderler zirvesinde görüştüğü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan, “Türkiye’de tutuklu bulunan Alman vatandaşlarına hukuk devleti ilkelerine uygun muamelede bulunulmasını” ve özellikle de gazeteci Deniz Yücel’in serbest bırakılmasını talep ettiği kaydedildi.

Dünkü zirvede Erdoğan ile görüşen isimler arasında Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani de yer aldı.

Tajani, görüşme sonrası Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada, “Erdoğan’a, Türkiye’nin basın özgürlüğüne saygı göstermek istediğine yönelik tutum sergilemesi gerektiğini ilettim” dedi.

AP Başkanı Tajani, “Bir Avrupa Birliği üyesi için gazetecilere özgürlük sağlanmasının kaçınılmaz olduğunu” ifade ederek, Erdoğan’a bu konuda güçlü bir tutum sergilemesi çağrısı yaptığını belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da sınır dışı edilmek üzere Türkiye’de alıkonulan Fransız gazeteci ve belgesel fotoğrafçısı Mathias Depardon’un serbest bırakılması için devreye girdi.


Bu haber Deutsche Welle Türkçe’den derlenmiştir.