Ana SayfaGüncelAKP’DE KONGRE | Cumhurbaşkanı Erdoğan yeniden genel başkan

AKP’DE KONGRE | Cumhurbaşkanı Erdoğan yeniden genel başkan

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeni Atılım Dönemi; Demokrasi, Değişim, Reform” sloganı ile düzenlenen AKP 3. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde bin 414 oyla AKP Genel Başkanı oldu. Kongrede Erdoğan’ın “Rabia” olarak belirttiği ‘tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet’ ifadeleri tüzüğe girdi. Kongrede son kez genel başkan sıfatıyla konuşan Binali Yıldırım, “Görevi devretmenin gururunu yaşıyorum” dedi. Erdoğan ise bir kez daha OHAL’in uzatılacağı mesajını vererek, “Durum huzura refaha kavuştuğu ana kadar OHAL kaldırılmayacak. OHAL’i ülkemizin huzuru için uzatıyoruz. Neyiniz eksik?” ifadelerini kullandı.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) 3. Olağanüstü Büyük Kongresi, Ankara Spor Salonu’nda yapıldı.

AKP 1. Olağanüstü Büyük Kongresi ile 27 Ağustos 2014’te partiye veda eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Nisan’da yapılan halk oylamasıyla gerçekleşen anayasa değişikliğinin ardından 2 Mayıs’ta kurucusu olduğu partiye yeniden üye olmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP’nin 3. Olağanüstü Kongresi’nde bin 414 oyla Genel Başkanlığına getirildi.

Kongrede konuşma yapan Erdoğan, “Bundan yaklaşık 3 yıl önce yine bu salonda sizlere her bitiş yeni bir başlangıçtır diyerek ayrılmıştık. Bu sadece hukuki bir ayrılıktı. Gönüllerimiz hiçbir zaman ayrı düşmedi” dedi.

OHAL’in devam edeceğini söyleyen Erdoğan’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

Büyük kongrelerimiz kapsamlı bir muhasebe yapmanın da vesilesidir. Kuruluşumuzdan bugüne 188 ay geçti. 2001’in ağustos ayında partiyi kurarken partimizi milletimize hizmetkar olacak anlayışla dizayn ettik. AK Parti milletin partisidir.

Geçtiğimiz 15 yılda Türkiye’nin gündemi, öncelikleri, sıkıntıları, beklentileri değişmiştir. Değişmeyen yegane şey, tüm bunları karşılayabilen tek partinin AK Parti olduğu gerçeğidir. AK Parti, demokrasinin, değişimin teminatıdır. AK Parti reformun adresidir.

‘İhraçlar, gözaltılar, tutuklamalar mecburiyettir’

Bizim kimseye karşı kişisel bir husumetimiz asla yoktur. Bu ülkenin hakkının yenilmesine geleceğinin tehlikeye atılmasına da asla rıza gösteremeyiz. Kimseye karşı peşin husumetimiz olmadığı gibi kimseye diyet borcumuz da bulunmuyor. FETÖ’yle mücadelede bulunduğumuz sürece bir anda gelmedik. Tabanı ibadet, ortası ticaret, tepesi ihanet olan bu yapının gerçek yüzünü görün orayı terk edin dedik. Bu açık ihanete rağmen özel haberleşme programlarını kullanarak bankasına para yatırarak örgütü destekleyenler için yapacak bir şeyimiz kalmadı. Örgütün mensuplarını tanıyanlar çok iyi bilir ki 15 Temmuz’a rağmen samimi bir pişmanlıkları yoktur. Kamudan yapılan ihraçlar, gözaltılar, tutuklamalar bir mecburiyettir. Türkiye’nin bu örgütün bir başka ihanet teşebbüsüne daha tahammülü yoktur.

Mazlumun, mağdurun hakkını korumak görevimizdir. Ama bu, mazlum kılığına girmiş zalimlerin oyunlarına teslim olacağımız anlamına asla gelmiyor. Takiyeyle, yalanla, dolanla, iftirayla yıllarca milletimizin tertemiz duygularını istismar edenlerin yüzlerindeki maske düşmüştür.

Neyiniz eksik? OHAL neden kalksın?

OHAL ne zaman kalkacak diyorlar. Fransa neredeyse 1-1.5 yıl OHAL ilan etti. Benim ülkemde devlet yıkılmaya çalışılıyor. Siz bize hangi yüzle OHAL’in kaldırılmasını soruyorsunuz. Durum huzura refaha kavuştuğu ana kadar OHAL kaldırılmayacak. OHAL’i ülkemizin huzuru için uzatıyoruz. Neyiniz eksik? Neden olağanüstü hal kalksın?

Son zamanlarda ağır darbeler alan terör örgütünü ve silahla aralarına mesafe koymayan destekçilerini her bakımdan çok daha zor günler bekliyor. Türkiye, ayağındaki bu bölücü terör prangasından kurtulma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Türkiye’de başaramadıkları ihaneti komşu ülkelerde hayata geçirmenin çabası içinde olanların heveslerini inşallah oralarda da kursaklarında bırakacağız.

Önümüzdeki süreçte teşkilatlarımızda yenilenmeye gideceğiz. Büyük kongreyle beraber il ilçe belde teşkilatlarımızda süratle bir yenilenmeye gideceğiz. Ardından 6 aylık yol haritasını halkımızla paylaşacağız. İl ilçe belde teşkilatlarında da 18-25 yaş aralığındaki gençlerimizin yer almasını istiyorum.

Yıldırım: Beklenen an geldi, görevi devretmenin gururunu yaşıyorum

Kongre’de son kez genel başkan sıfatı ile konuşan Başbakan Binali Yıldırım, “Görevi devretmenin gururunu yaşıyorum” dedi. “İşte özlenen, beklenen an geldi” diye sözlerine başlayan Yıldırım’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

Aramıza nifak sokmak isteyenler oldu. Bizi bize düşürmek isteyenler oldu. Ama sonuçta ne oldu? Dönüp dolaşıp o nifak tohumlarını kendi tarlalarına ektiler. Kaderin üzerinde bir kader vardır, işte onlar bunu unuttular.

Terörle kol kola giren, teröre destek veren kim varsa er ya da geç kaybedecektir. Bu mücadele sayın Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi, silahların üzerine beton dökülünceye kadar sürecektir.

Türk siyasetinin yaşadığı kısır çekişmelerin çözümü anayasa değişikliğidir. Türkiye büyüyor, geliyordu ama bu elbise Türkiye’ye dar geliyordu. Türkiye, ana muhalefete rağmen bu elbiseden kurtuldu.

Ana muhalefet şimdi Cumhurbaşkanı adayı derdine düştü. Çatı aday, matı aday. Siz önce temelinizi sağlamlaştırın temelinizi. Temeli olmayanın çatısı da olmaz, kapısı da. Bilsinler ki bu millet, kararına saygı göstermeyenlere çatısını da, bacasını da kapatır.

MKYK listesi

Kongrede oylamaya sunulacak listede, AKP Genel Başkan Yardımcıları Yasin Aktay, Şaban Dişli, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu yer almadı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Ethem Sancak ise listeye yeni giren isimler arasında.

MKYK listesinde yer alan isimler şöyle:

Binali Yıldırım, Abdülhamit Gül, Ahmet Sorgun, Ali Aydınlıoğlu, Asuman Erdoğan, Bekir Bozdağ, Berat Albayrak, Burhan Kuzu, Bülent Karakuş, Cahit Özkan, Cevdet Yılmaz, Çiğdem Karaaslan, Efkan Ala, Erol Kaya, Ethem Sancak, Fatih Şahin, Fevzi Şanverdi, Hacı Ahmet Özdemir, Hamza Dağ, Harun Karacan, H. Kübra Öztürk, Hayati Yazıcı, İbrahim Halil Yıldız, İsa Sinan Göktaş, E. Emrah Karayel, Jülide Sarıeroğlu, Mahir Ünal, Markar Esayan, Mehmet Emin Yılmaz, Mehmet Mehdi Eker, Mehmet Muş, Murat Baybatur, Mustafa Ataş, Mustafa Köse, Mustafa Savaş, Mustafa Şentop, Mustafa Yel, Nurettin Canikli, Öznur Çalık, Ravza Kavakçı Kan, Recep Uncuoğlu, Rumeysa Kadak, Süleyman Soylu, Tamer Dağlı, Vedat Demiröz, Yasemin Atasever, Zeki Aygün, Zelkif Kazdal, Zeyid Aslan, Zeynep Alkış

Kabinede değişiklik sinyali

Kongre salonundan Habertürk canlı yayınına katılan  Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, kabine değişikliği için Gerekirse Bakanlar Kurulu’nda da değişiklik yapılır dedi. Kurtulmuş şunları söyledi:

2019’a kadar iki yıl süremiz var ama siyaset bu kadar vakit kullanmayı mümkün kılmaz. Uyum yasalarını çıkarmak, geçiş sürecinin gerektirdiği adımları atmak, bütün bunları götürecek olan da AK Parti kadrosu.

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ise, partinin Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) ve kabine değişikliğine ilişkin şunları söyledi:

Şimdiye kadar 1-2 gün içinde değişmiştir. Her kongreden sonra bakanlarımızdan MKYK’ya giren, MKYK’dan bakan olanlarımız olmuştur. Bugün çekilecek olan listeden sonra ikinci bir adım olmak zorunda.

Erdoğan kongre salonu önünde seslendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan kongre salonunun önünde bekleyen kalabalığa seslendi. Erdoğan buradaki konuşmasında şunları söyledi:

Değerli yol arkadaşım, genel başkanımız sayın Binali Yıldırım Bey, sevgili yol arkadaşlarım sizleri 998 gün sonra en kalbi duygularla selamlıyorum. Fiili bir ayrılığımız vardı ama bugün yine sizlerle beraberiz. Sevgili yol arkadaşlarım, sizlerin heyecanı heyecanımızdır. Sabah 04.00’dan itibaren sizler buradasınız. Bu üçüncü olağanüstü kongredeki heyecanı paylaşmak üzere buradasınız. İzmir’den gelen bir midibüste maalesef bir kazanın olması bizleri üzdü. Allah’a hamd ediyoruz, herhangi bir ölü söz konusu değil. Yaralılarımıza şifalar diliyorum. Kardeşlerim, içeride bunalan bir hava var. O havayı inşallah bir an evvel rahatlatalım istiyorum. Siz kardeşlerimle inşallah, gündüz gece yürümeye devam edeceğiz. Ve emaneti bugünlere kadar taşıyan, değerli yol arkadaşım, gönüldaşım Binali Yıldırım Bey’e gönülden teşekkür ediyorum. Bakın önümüzde 2019 var. Seçimler var. Onun için durmak yok, yola devam. Tevazuyu elden bırakmayacağız. Ama unutmayın bizim kapı kapı dolaşma geleneğimiz var. Kapı kapı dolaşmaya da devam edeceğiz. Gerek hanım kardeşlerim, gerek gençler, gerek ana kademe çok çalışacağız. Ve üzerimizdeki spekülasyonları sandıkta cevabını vererek yine yok edeceğiz. Sizleri daha fazla bekletmeden içerideki kardeşlerimizi ekrandakilerle buluşturalım istiyorum. Sizlere en kalbi duygularımla şükranlarımı sunuyorum.

‘Genel Başkan Vekilliği’ getiriliyor

Kongrede yalnızca genel başkanlık seçimi yapılmadı, aynı zamanda Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ile Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) da yeniden şekillendi, parti tüzüğünde bazı değişiklikler de yapıldı.

AKP Tüzüğü’ne göre, kongrede seçilmiş delegelerin dışında, genel başkan, MKYK üyeleri, Merkez Disiplin Kurulu (MDK) başkan ve üyeleri, üyeliği devam eden parti kurucuları ile partili bakan ve milletvekilleri kongrenin tabii delegeleri olarak oy kullandı.

“Yeni Atılım Dönemi; Demokrasi, Değişim, Reform” sloganıyla düzenlenen kongre için “Sağlam İrade, Kurucu Lider”, “Sağlam İrade, Güçlü Türkiye”, “Değişimin Lideri, Milletin Partisi”, “Kurucu Liderle Tam Yol İleri” sloganları da kullanıldı.

‘Tek devlet, tek millet, tek bayrak, tek vatan’ parti tüzüğüne girdi

Kongrede parti tüzüğünde yapılacak değişikliğe göre parti tüzüğünün 4. maddesine, 16. fıkra olarak “AKP, temel amaç ve hedefler doğrultusunda, ‘tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet’ anlayışını sarsılmaz bir ilke olarak kabul eder” ibaresi eklendi.

Parti tüzüğüne “Genel başkan vekili, MKYK üyeleri arasından genel başkan tarafından belirlenir. Genel başkan vekili, genel başkanın verdiği görevleri ifa eder, yetkileri kullanır. Genel başkanın yokluğunda genel başkan vekili, MKYK ve MYK toplantılarına başkanlık eder” ibaresi de eklendi.

Böylece Erdoğan’ın genel başkan seçilmesiyle Binali Yıldırım’ın yeni dönemdeki unvanı da “AKP Genel Başkan Vekili” oldu.

CHP temsilci göndermedi

Kongreye CHP temsilci göndermeyecek. Cumhurbaşkanlığı makamındaki bir şahsın bir partinin genel başkanlığına adaylığının konuşulmasının dahi mevcut anayasanın açık ihlali olduğunu dile getiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, bu sebeple kongreye temsilci göndermeyeceğini açıkladı.

Kongreye gelen AKP’liler kaza yaptı: 26 yaralı

Kongreye İzmir’den gelen partilileri taşıyan otobüsün Polatlı’da alt geçit aydınlatmasına çarpması sonucu 26 kişi yaralandı.

Previous post
HDP: Çerkesya halklarının yaşadığı soykırımı unutmuyoruz
Next post
SOKAK AKADEMİSİ | İLEF'ten ihraç edilen Funda Başaran'ın sunumuyla ‘OHAL'de Medya’