Ana SayfaDünyaAlmanya Dışişleri Bakanı’ndan İncirlik tepkisi

Almanya Dışişleri Bakanı’ndan İncirlik tepkisi

HABER MERKEZİ – Almanya milletvekillerinin İncirlik Üssü ziyaretine izin vermemesine tepki gösteren Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye’nin kararını değiştirmemesi durumunda Almanya Federal Meclisi’nin askerlerini Türkiye’de bırakmayacağını söyledi.

Türkiye’nin Almanya milletvekillerinin İncirlik Üssü ziyaretine izin vermemesine bir tepki de Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’den geldi.

Neue Osnabrücker Zeitung’a bir demeç veren Almanya Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin kararını değiştirmesini umduğunu belirterek “Aksi takdirde Alman Federal Meclisi hiç kuşkusuz askerlerini Türkiye’de bırakamaz” diye konuştu.

Gabriel’in açıklamaları şöyle:

İncirlik’te makul bir çalışma imkanı mümkün olmayacaksa – buna milletvekillerinin Alman askerlerini ziyaret etmeleri de dahil- o zaman alternatifleri dikkate almamız gerekir. Biz Türkiye’ye kapıları kapatmamak için son birkaç ay içinde her şeyi yaptık. Kendimize hakaret edilmesine rağmen her defasında Türk hükümetiyle ilişki kanallarını açık tutmaya çalıştık.

Ancak, sürekli Alman vatandaşları makul gerekçeler gösterilmeden tutuklanacak ve kendilerine konsolosluk desteği verilmesi engellenecekse, Alman vatandaşlarının Türkiye’den çıkışına izin verilmeyecekse ve şimdi de Alman parlamentosuna baskı yapılmaya çalışılacaksa, o zaman tahammül sınırına ulaşılmış demektir.

Ben sadece Türk hükümetinin gelecek günlerde fikrini değiştirmesini ümit edebilirim. Aksi takdirde Alman Federal Meclisi hiç kuşkusuz askerlerini Türkiye’de bırakamaz.

Ne olmuştu?

Türkiye, Almanya Federal Meclis’teki Savunma Komisyonu üyesi vekillerin İncirlik Üssü’ndeki Almanya askerlerini ziyaret etme talebini geri çevirmişti.

Savunma Komisyonu Başkanı Wolfgang Hellmich tarafından yapılan açıklamada, Türkiye hükümetinin bu kararı Alman mercilere tebliğ ettiği bildirmişti.

Bu kararda Almanya’nın diplomatik pasaportlu bazı Türk askerlerinin iltica talebine olumlu yanıt vermesinin etkili olduğu da kaydedilmişti.

Kararın ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel’den de açıklama gelmiş “İncirlik üssüne alternatifleri değerlendireceğiz, Ürdün bir olasılık” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Almanya Federal Meclisi’nde bulunan muhalefet partileri de Alman askerlerinin İncirlik’ten derhal çekilmesi için ortak bir önerge vermişti.