Ana SayfaGüncelBASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ | TGS: Tek sesli bir medya, tek sesli bir Türkiye yaratılmak isteniyor

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ | TGS: Tek sesli bir medya, tek sesli bir Türkiye yaratılmak isteniyor

HABER MERKEZİ – Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla açıklama yapan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, tutuklu bulunana 159 gazetecinin serbest bırakılması çağrısında bulundu ve “Tek sesli bir medya, tek sesli bir Türkiye yaratılmak isteniyor” dedi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla Galatarasay Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamaya TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, TGS şube başkanları, İngiltere Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Tim Dawson, Avrupa Gazeteciler Federasyonu temsilcisi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve çok sayıda gazeteci katıldı.

“Gazetecilik suç değildir” pankartının açıldığı açıklamada, “Yeter”, “Susmayacağız”, “Gerçeği yazanlar haklı çıkacak” yazılı dövizlerin taşınırken sık sık “Özgür basın susturulamaz”, “Gazeteciler çıkacak yine yazacak” ve “Gazetecilik suç değildir” sloganları atıldı.

TGS: Tek sesli bir medya, tek sesli bir Türkiye yaratılmak isteniyor

dihaber’de yer alan habere göre TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 3 Mayıs’ın Dünya Basın Özgürlüğü Günü ilan etmesinin üzerinden 24 yıl geçtiğini dile getirdi ve şunları söyledi:

Geride bıraktığımız 24 yıl içerisinde basın özgürlüğü hep geriye gitti. Özellikle son 10 yıl içerisinde onlarca gazeteci tutuklandı, yüzlerce gazeteci hakkında dava açıldı, binlercesi işsiz kaldı. Bugün 159 meslektaşımız yaptıkları haberler, yazdıkları yazılar ve televizyonlarda yaptıkları yorumlar nedeniyle tutuklu.

Türkiye’de basın Özgürlüğünün olmadığının tek kanıtı tutuklu gazeteciler değil elbette. Medya organları üzerinde kurulan sansür ve oto-sansürün etkileri de basın özgürlüğünü ortadan kaldırıyor. OHAL ile yönetilen ülkenizde gazetecilik yok ediliyor. Onlarca muhalif medya kuruluşu kapatıldı. Tek sesli bir medya, tek sesli bir Türkiye yaratılmak isteniyor. Demokrasinin olmazsa olmazı olan çok seslilik yok ediliyor. Bir kamu hizmeti yapan gazeteciler adliye koridorlarında hakimlerin karşısına çıkıyor, tutuklanıyor. Haberin suç olmadığını söyleyen savcılar, hakimler açığa alınıyor. Türkiye’nin birçok ilinde süren basın davalarında haberler tartışılıyor.

‘Tutuklu gazetecilerin iddianameleri hala hazırlanmadı’

Tutuklu 159 meslektaşlarından birçoğu hakkında hala bir iddianame dahi hazırlanmadığını hatırlatan Durmuş, şöyle devam etti:

Cezaevlerinde bekletiliyorlar, aylardır süren tutukluluk hali fiilen cezaya dönüştürülüyor. Hukuk çiğneniyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak Dünya Basın Özgürlüğü gününde başta kendi ülkemizdeki tutuklu gazeteciler olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde tutuklu olan gazetecilerin serbest bırakılmasını istiyoruz. ‘Gazetecilik suç değildir’ diyoruz. Gazetecilik olmazsa demokrasi olmaz, gazetecilik olmazsa hukuk olmaz. Tüm vatandaşları da haber alma haklarına sahip çıkmak için gazeteciler ile dayanışmaya çağırıyoruz.

  BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ | 'Cezaevindeki 159 gazeteci serbest bırakılmalı'

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise şunları ifade etti:

Ben avukat ve insan hakları savunucusuyum. İfade özgürlüğü düşünce özgürlüğü birbirini tamamlayan temel insan haklarıdır. Şimdi hepsi ayaklar altında. Umutsuz olmayın haberlerinizi özgürce yapacağımız bir Türkiye’ye ulaşacağız. Bütün iddianameleri okuyorum. Savcılara sesleniyorum görevlerini bırakıp genel yayın yönetmenleri olsunlar.

Açıklama, “Gazetecilik suç değildir” sloganları ve gazetecilere karanfil dağıtılması ile son buldu.