Ana SayfaÇeviri‘Batılı kamera tersine döndü’: Mülteci çocuklar kendi hikayelerini çekiyor

‘Batılı kamera tersine döndü’: Mülteci çocuklar kendi hikayelerini çekiyor

HABER MERKEZİ – Beyrut’ta Suriyeli mültecilerin kaldığı bir kampta; çocuklar için senaryo yazma, yönetmenlik ve oyunculuk atölyeleri düzenleniyor. Yönetmen koltuğundaki 11 yaşındaki Suriyeli mülteci Mostafa Abdallah, akranlarına kendi yazdığı oyun için ‘Bir iki üç oyun!’ diyor…

Çeviri – Derleme: EZGİ GÜL


Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Suriyeli mültecilerin kaldığı bir kampta, çocuklar için eğitici atölyeler düzenleniyor.

Bu atölyelerden çocukların en çok dikkatini çekenlerden biri ise film atölyesi.

Yahoo News‘in haberine göre, atölyede çocuklara senaryo yazımı, yönetmenlik ve oyunculuk eğitimi veriliyor.

Haberin fotoğrafındaki 11 yaşındaki Mostafa Abdallah, bir senarist ve yönetmen; 13 yaşındaki Hanadi al-Hajj Abdallah ise Mostafa’nın çektiği filmin başrol oyuncusu. Hanadi rolü gereği ud çalıyormuş gibi yapıyor ama gerçekte de ud çalabiliyor.

Kamera tersine dönüyor: Bu sefer mülteci çocuklar çekiyor

2011’de Suriye’de çatışmalar başladığından buyana, savaşın acımasızlığı ve vahşiliği hafızalarımıza Suriyeli çocukların can acıtıcı fotoğraflarıyla kazındı.

Altı sene içerisinde beş yüz bini çocuk olmak üzere bir milyondan fazla Suriyelinin iltica ettiği Lübnan’daki bir mülteci kampında kamera, çocukların ‘tozlu, kirli’ fotoğraflarından başka yere çevriliyor.

Refugee Film Project (Mülteci Filmleri Projesi), kamerayı genç mülteci çocuklara vererek, kendi hikayelerini, çekmek istediklerini çekmelerini sağlamayı amaçlıyor.

Çocuklar hem yönetmen hem oyuncu

Proje kapsamında çocuklara kamera açılarının ve fokuslamanın nasıl ayarlandığına dair teknik bilgiler öğretiliyor. Öğretmenler ‘filmi montajlıyoruz ve çocuklara gösteriyoruz, kendilerini küçücük aktörler olarak görüyorlar’ diyor.

Eğitmenlerden biri olan Evans, atölyeler hakkında şöyle konuşuyor:

Her zaman Halep’te toz bulutları içinde çocuklar görüyorsunuz. Bu, bu çocukların olması gereken yer değil. Bu onların başına gelen bir şey ama sonrasında onları bekleyen kocaman bir hayat var. Her zaman bu çocuklara çevrilmiş bir Batılı Lens var; biz bunu başka bir yöne çevirip kamerayı çocuklara vermek istedik, ‘biraz olsun bir şeyleri değiştirebiliriz belki’ diye.

Bir buçuk yıl önce Mınbiç’in IŞİD tarafından işgal edilmesinin ardından ailesiyle birlikte Lübnan’a kaçan 11 yaşındaki Mostafa Abdallah, bu çocuklardan biri.

Abdallah, kendisi gibi mülteci olan akranlarının rol aldığı müzikali yönetiyor.

Senaryoyu canlandıran ‘kast oyuncuları’ sevgi ve kaybetme üzerine yazılmış geleneksel bir Arap şarkısının kaotik ama bir o kadar da çekici sunumunu sahneye koyuyor.

Kamptaki öğretmenleri Mostafa’nın “doğal bir yetenek” olduğunu, akranlarına çok güzel tavsiyeler verdiğini söylüyor.

Mostafa  röportaj verebilmek için kısa bir süreliğine kafasını dijital kameradan kaldırıyor:

Geçmişte, cep telefonumla film çekerdim, burada kamerayla çekmeye başladım. Bir sürü şey öğrendim ve çok eğleniyorum. Umarım büyüdüğümde gerçek bir yönetmen ve gazeteci olabilirim ve ben de çocuklara kameranın nasıl kullanabileceğini anlatabilirim.

13 yaşındaki Hanadi al-Hajj Abdallah da bu çocuklardan biri. Fotoğrafta kırmızı başörtüsü takan Hanadi, ailesiyle birlikte 4 yıl önce Damascus’tan kaçmış.

Hanadi, kameranın ona kendisini çok iyi hissettirdiğini şu sözlerle ifade ediyor:

Bugün udumu bir sahnede kullandım, bu bir kameranın önünde olduğum ilk andı. Kendimi filmde gördüğümde kocaman bir star gibi hissettim

Hannadi udu rol yapmanın haricinde de çalabiliyor, hatta rap şarkılar söylüyor. Hannadi’nin gazetecilere kardeşiyle birlikte söylediği Ismail Tamer adlı bir rapçinin “People you did wrong”  (Yanlış yaptınız) adlı şarkısının sözleri şöyle:

Yanlış yaptınız. Onlar sizi mahvettiler. Sizin güzelliğinizi gördüklerinde, kıskandılar.

 




Önceki Haber
BİR ETKİNLİK | Kadınlar kendi tarihlerini tartışacak: 'Tarihin Gizli Öznesi ve Mücadele Tarihi’
Sonraki Haber
Kadınlar Batman'daki istismara yönelik sessizliğe karşı sokağa çıkıyor