Ana SayfaGüncelBatman’da gözaltına alınan Fransız gazeteci Depardon açlık grevini sonlandırdı

Batman’da gözaltına alınan Fransız gazeteci Depardon açlık grevini sonlandırdı

HABER MERKEZİ – Batman’da 22 gün önce gözaltına alındıktan sonra gönderildiği Antep’teki Geri Gönderme Merkezi’nde açlık grevine başlayan belgesel fotoğrafçısı, gazeteci Mathias Depardon eylemine son verdi. Depardon’un Ankara’daki Fransa Büyükelçiliği’nden bir yetkili ile 1 saat görüşmesine de izin verildi.

Fransız gazeteci Mathias Depardon, Batman’ın Hasankeyf ilçesinde 8 Mayıs’ta ‘karakolun fotoğrafını çektiği’ iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmış ancak sınır dışı edilmek üzere götürüldüğü Antep’teki Geri Gönderme Merkezi’nde açlık grevi eylemine başlamıştı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) Genel Sekreteri Christophe Deloire, Twitter hesabından Depardon’un eylemini 27 Mayıs’ta sonlandırdığını açıkladı.

Ankara’daki Fransa Büyükelçiliği’nden bir yetkilinin Depardon’la bir saatlik bir görüşme yapmasına izin verildiği belirtiliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la 25 Mayıs’ta NATO zirvesinde yaptığı görüşmede Depardon’un durumunun incelenmesini talep etmişti.

Ne oldu?

Türkiye’de yaşayan Fransız gazeteci Mathias Depardon, 8 Mayıs Pazartesi günü Batman’ın Hasankeyf ilçesinde gözaltına alındı.

Ilısu Barajı’nın suları altında kalacak Hasankeyf’in taşınacağı yeni alanda fotoğraf çekerken gözaltına alınan Mathias Depardon’un hakkında Batman Emniyeti’nde işlem yapıldı.

‘Örgüt propagandası’ iddiasıyla savcılığa çıkarılan Depardon daha sonra serbest bırakıldı.

İdari gözetim kararı olmamasına rağmen Antep’teki Geri Gönderme Merkezi’ne götürülen Depardon’un iki fotoğraf makinası ve kartlarına el konuldu.

Depardon 22 gündür sınır dışı edilmek için bekliyor.

Mathias Depardon kimdir?

1980 yılında Nice’te dünyaya gelen Mathias Depardon, bağımsız fotoğrafçı olarak çalışmaya başlamadan önce Brüksel’de iletişim ve gazetecilik okudu.

Yasadışı göç konusunda ilk projesinin ardından uzun yıllar uluslararası gündemi takip eden Mathias Depardon daha sonra yerleştiği Türkiye’de farklı sorunsallarla ilgilendi.

Depardon, 2013 yılında Fransız Kültür Merkezi’nde sergilenen “Sınırların Ötesinde” isimli röportajı ile Talent2011 Bursunu kazandı.

Çalışması Le Monde’un Dergisi’nde, Newsweek’te, Sunday Times Magazine’de, Der Spiegel’de, L’Espresso’da, Elle, Télérama, Monoce dergilerinde, New York Times ve Wall Street Journal’da yayınlandı.

Gazetecinin fotoğrafları bir süre önce Fransa Devlet Kütüphanesi koleksiyonuna dahil edild

Previous post
Kurtulmuş'tan kıdem tazminatı ve emeklilik yaşı açıklaması
Next post
Kadıköy Kitap Günleri Haydarpaşa'da başlıyor