Ana SayfaÖzelBaydemir’den çağrı: İlk defa ‘devamsızlık’ gerekçesiyle vekillikler düşürülmeye çalışılıyor

Baydemir’den çağrı: İlk defa ‘devamsızlık’ gerekçesiyle vekillikler düşürülmeye çalışılıyor

HABER MERKEZİ – HDP’lilerin milletvekilliklerinin düşürülmek istenmesini Karınca’ya değerlendiren HDP Sözcüsü Osman Baydemir, cumhuriyet tarihinde ilk defa devamsızlık gerekçesi ile vekilliklerin düşürülmeye çalışıldığını belirterek “Bu ikiyüzlülüğe sadece HDP’nin değil, sıranın kendilerine gelmesini istemeyen herkesin itiraz etmesi lazım” çağrısında bulundu.


Haber: ALTAN SANCAR


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Sözcüsü Osman Baydemir, Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Van Milletvekili Tuğba Hezer’in milletvekilliklerinin düşürülmesi için Meclis’te  komisyon kurulmasını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP’ye dönüşünü Gazete Karınca’ya değerlendirdi.

TBMM’de yapılan oylama ile milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasının serbest siyaset hakkına bir darbe olduğunu belirten Baydemir, iktidarın ‘%51’lik iradeye saygı duyun’ çağrısı yaparken milletvekilliklerini düşürmeye çabalamasının iki yüzlülük olduğunu belirtti.

Herkesin yaşanan duruma itiraz etmesi gerektiğini belirten Baydemir şunları söyledi:

Öyle bir dönem içerisinden geçiyoruz ki öne hakikat öldürülüyor. Tamı tamına 183 gündür eş başkanlarımız ve milletvekillerimiz cezaevinde bulunuyor ve maalesef 4 Kasım darbesi devam ediyor. Milletvekillerimizin dokunulmazlıklarının kaldırılması, özü itibari ile parlamentoya ve halkın özgür iradesi ile Meclis’e gelen seçilmişlerin serbest siyaset yapma hakkına karşı bir darbeydi. Bugün bir başka darbe ile iki milletvekilimizin daha milletvekilliklerinin düşürülmesi parlamento gündemine getirilmeye çalışılıyor. Hem ‘%51’lik iradeye saygı duyun’ diye çağrıda bulunacaksınız hem de milletin parlamentoya gönderdiği seçilmişlerin milletvekillerini cumhuriyet tarihinde ilk defa devamsızlık gerekçesi ile düşürmeye çalışacaksın. Bu ikiyüzlülüğe sadece HDP’nin değil, sıranın kendilerine gelmesini istemeyen herkesin itiraz etmesi lazım.

“Partisinden uzaklaştırılan birisi varsa Yüksekdağ ve Demirtaş’tır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anayasa değişikliği ardından yeniden AKP’ye üye olmasını da değerlendiren Baydemir, Erdoğan’ın partisinden hiçbir zaman kopmadığını dile getirdi.

HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk durumunu hatırlatan Baydemir, eş başkanların partilerinden uzaklaştırıldığına vurgu yaptı:

Geçtiğimiz gün Sayın Cumhurbaşkanı partisine döndü ve ‘Büyük hasret bitti’ dediler. Burada hem bir bayram havasında hem de gözyaşları içinde bir seramoni gerçekleştirdiler. Grup toplantısında söylediğimi bir kez daha söylüyorum: Yav siz ne zaman partinizden ayrıldınız ki? Milletvekillerini siz belirlediniz, il başkanlarını siz belirlediniz, PM ve MYK’yı hep siz belirlediniz. Başbakanı görevden alarak, yeni bir başbakan atadınız, bakanlar kurulunu siz belirlediniz. Yani siz hiçbir zaman partinizden kopmadınız. Törende dökülen göz yaşlarının sahte gözyaşları olduğunu şöyle ifade edelim: HDP’nin kurucularından biri olan Figen Yüksekdağ’ın parti üyeliği düşürüldü, eş başkanlığı düşürüldü. Partisinden uzaklaştırılan birisi varsa o da Figen Yüksekdağ’dır. Partisinden uzaklaştırılan biri varsa o da Selahattin Demirtaş’tır.

Ne olmuştu?

HDP milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer’in vekilliklerinin düşürülmesi için dün Meclis’te alt komisyon kurulmuştu.

Meclis Başkanlık Divanı, Hezer ve Sarıyıldız’ın “Meclis çalışmalarına özürsüz ya da izinsiz olarak bir ay içerisinde toplam 5 birleşim günü katılmamaları” konusunda komisyon oluşturulması kararı almıştı.

Meclis İdare Amiri Salim Uslu başkanlığında kurulan 9 kişilik alt komisyonun dün çalışmaya başladı.

Daha önce HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksedağ’ın 21 Şubat’ta milletvekilliği, 9 Mart’ta da parti üyeliği düşürülmüştü.

Hali hazırda ise HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da dahil, partinin bir diğer eş genel başkanı Figen Yüksekdağ ile Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, Grup Başkanvekili İdris Baluken, Hakkari milletvekilleri Abdullah Zeydan ve Selma Irmak, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Muş Milletvekili Burcu Çelik ve  Şırnak Milletvekili Ferhat Encü tutuklu bulunuyor.

Previous post
BİR SERGİ | Seywan Saeedian'ın resim ve heykel sergisi Diyarbakır'da
Next post
DERSİM KATLİAMI | 'OHAL' gerekçesiyle anmaya valilik engeli