Ana SayfaGüncelBilirkişi raporları: Panzerde teknik bir sorun yok, polis ‘tecrübesiz, yetkisiz ve kusurlu’

Bilirkişi raporları: Panzerde teknik bir sorun yok, polis ‘tecrübesiz, yetkisiz ve kusurlu’

HABER MERKEZİ – Birlirkişi raporları, Silopi’de bir evin duvarını zırhlı araçla yıkarak iki çocuğu öldüren polisin “Araç arızalandı” savunmasını çürütüyor. Raporlarda, araçta teknik bir soruna rastlanmadığı, aracı kullanan polisin ‘yetkisiz, tecrübesiz ve kusurlu olduğu’ belirtiliyor.

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Karşıyaka Mahallesi’nde 4 Mayıs’ta polis panzerinin evlerine girmesi sonucu yaşamını yitiren 7 yaşındaki Muhammet ile 6 yaşındaki Furkan Yıldırım kardeşlerin ölümüne ilişkin Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın ayrıntılarına ulaşıldı.

dihaber’in ulaştığı, bilirkişi raporlarında yer alan detaylara göre araçta teknik bir soruna rastlanmadı, polis Ömer Y.’nin ‘yetkisiz, tecrübesiz ve kusurlu olduğu’ kaydedildi.

Bu da araç sürücüsü polis Ömer Y.’nin “Araç arızalandı” savunmasını çürütüyor.

Sırasıyla: Ne oldu?

Öte yandan soruşturma dosyasında yer alan görüntülere göre de panzerin eve girerek çocukların ölümüne neden olduğu gün de sırasıyla şu gelişmeler yaşanıyor:

  • 1994 yılında ABD’den alınan 73 A 0133 plakalı Dragon-1 markalı panzer MHP İlçe binası önünden saat 00.28’de hareket ediyor.
  • Saat 00.29’da geri dönen panzer çok az bir süre burada kaldıktan sonra tekrardan hareket ederek evin bulunduğu sokağa doğru ilerliyor.
  • Dosyada yer alan polis telsizlerine göre panzeri kullanan polis Ömer Y. saat 00.31’de merkeze kaza yapıldığına dair anons geçiyor.
  • Anons sonrası olay yerine gelen polisler öncelikle Ömer Y.’yi zırhlı araç ile hastaneye götürürken, ezilen Yıldırım kardeşler için ise ambulans çağırıyor.
  • Kısa bir süre sonra olay yerine gelen ambulanslar Yıldırım kardeşleri İlçe Devlet Hastanesi’ne kaldırılırken, olay yerine gelen İlçe Emniyet Müdüründen bir görevli, savcının gelmesini beklemeden evin içine dalan panzerin kaldırılması talimatını veriyor.
  • Panzer, kullanma yetkisi olan bir polis tarafından evin içerisinden kaldırılarak ilk olarak TOKİ polis lojmanlarına götürülüyor.
  • Panzeri süren polis Ömer Y. ise hastanedeki tedavisinin ardından gözaltına alınıyor.
  • Daha sonra savcılık tarafından ifadesi alınan Ömer Y. Kendisini şu şekilde savunuyor:

    Park etmeye çalıştığım sırada araç birden stop etmesiyle birlikte rampa aşağı öne doğru 52’inci caddenin devamı 715’inci sokağa doğru gitmeye başladı. Aracın freninde ayağımı sürekli basılı tuttum. Fakat araç stop ettiği için fren sistemi çalışmadı. Araç sonra hızlandı. Bu sırada aracın farlarının söndüğünü görmem üzerine ana güç kaynağı olan şarteli kapatıp yeniden açtım. Motoru çalıştırmak için tekrardan düğmeye bastım. Fakat motoru çalıştıramadım. Lambalar tekrardan söndü. Aracı park konumuna getirdim fakat o da devreye girmedi. Aracın stop etmesiyle birlikte çarpma noktasına kadar yaklaşık 70 metrelik mesafede bu işlemleri tekrarladım. Fakat araç çalışmadı. Bu süre zarfında da aracın direksiyonu kilitlendi. Fren tertibatı işlemedi. Araç kontrolüm dışında eve çarptı.

  • Ömer Y. Savunmasında ise çarpma sonucu olay yerine gelen polis ekipleri ile birlikte enkaz altında kalan çocukları birlikte çıkarttığını ileri sürüyor.
  • İfadesinde üzgün, suçsuz ve kusursuz olduğunu savunan Ömer Y. olay gününde alkol kullanmadığını belirtiyor ve tutuksuz yargılanma talebinde bulunuyor.
  • İfadesinin ardından tutuklanma istemiyle Silopi Sulh Ceza Hâkimliğine sevk edilen Ömer Y. “taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olma” suçundan tutuklanarak Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderiliyor.

Araçta herhangi bir arıza yok

Ancak araç sürüsü Ömer Y.’nin anlatımlarının aksine panzeri evin içinden alarak TOKİ polis lojmanlarına götüren görevli polis savcılıkta verdiği ifadede araçta herhangi bir teknik arazının olmadığını belirtiyor.

dihaber’den Gökhan Altay ve Cihan Ölmez’in ulaştığı yaklaşık 400 sayfalık soruşturma dosyasındaki bilgilere göre olayın hemen ardından Cumhuriyet Başsavcılığının İlçe Emniyet Müdürlüğüne gönderilen talimatta verilen cevapta, Ömer Y.’nin panzer aracını kullanma yetki belgesinin olmadığı ve buna ilişkin bir kurstan geçirilmediği belirtiliyor.

Yine verilen cevapta, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası panzer kullanma yetkisine sahip polislerin çoğunluğunun görevden alındığından dolayı Ömer Y.’nin geçici olarak panzerde görevlendirildiği aktarılıyor.

Yaklaşık 11 ton ağırlığında olan panzerin kullanılması için gereken D-1 sürücü belgesi bulunmayan Ömer Y.’nin sadece B sınıfı sürücü belgesi bulunuyor.

Bilirkişiler: Fren ve direksiyon sisteminde sıkıntı yok, aracı kullanan tecrübesiz

Savcılığın olaya ilişkin görevlendirdiği Trafik, Elektrik, Makine ile Kamera ve Fotoğraf bilirkişileri hazırladıkları raporlarda aracın arızalandığı yönünde kendisini savunan Ömer Y.’yi yalanlıyor.

Birbiri ile örtüşen bilirkişi raporlarındaki tespitler şu şekilde:

Aracın fren, direksiyon, elektrik ve yağ sistemlerinde herhangi bir olumsuz bir duruma rastlanmamıştır. Kullanıcı personelin yeterli eğitime sahip olmamasından dolayı kaçırma durumunda paniklemesinden fren pedalına basmaktan refleks olarak gecikmiş olabileceği, aracı da çalıştırmaması söz konusu olabileceğinden fren sisteminin gayri faal olacağından araca hakim olamadığı kanaatindeyim.

Makine bilirkişinin yaptığı tespit de şöyle:

Aracı kullanan personel daha tecrübeli ve eğitimli birisi olsaydı bu aracı ani fren ile durdurabileceği, kullanan personelin tecrübesiz olduğu…

Jandarma bilirkişi: Araç sürücüsü de idare de kusurlu

Olay yeri incelemesini tutan jandarma görevlileri ise raporlarında kazanın oluşumunda hem idarenin hem de araç sürücüsünün eşit derecede kusurluğu olduğunu vurgulayıp gerekçeyi şöyle aktarıyor:

Personelin Kara Yolları Trafik Kanunun 42. ve 76. Maddesi gereğince ‘Motorlu Sürücü Sertifikasının’ bulunmadığı anlaşılmıştır. Bu sebeple personelin bahse konu aracın özelliklerini tam olarak bilmediği, beyanında belirttiği (iddia) ettiği çabalarına rağmen aracı durduramamasının ve yeniden çalıştıramamasının araçla ilgili yeterli bilgiye sahip olmamasından kaynaklandığı, yine aynı yönetmenliğin 117. Maddesinin B Fıkrası gereğince duraklama esnasında alınması gereken tedbirleri almadığı, Karayolları Trafik Kanunun B Fıkrası gereğince aracın hızını yük ve teknik özelliklerine göre durumun gerektirdiği şartlara uydurmadığı yapılan görgü, tespit, inceleme ve alınan beyanlardan anlaşılmıştır.

Emniyet Genel Müdürlüğün (E.G.M.) motorlu araç sürücüsü ihtyacını karşılamak üzere belirli eğitim programı çerçevesinde yönetmelikte belirten esas ve şartlara uygun olarak, ileride emniyet müdürünün teklifi ve valinin onayı, merkez teşkilatı için Trafik Hizmeti Başkanının teklifi E.G.M.’nin onayı ile E.G.M. personeli ve bağlı eğitim ve öğretim görenlere sürücü belgesine dönüştürülmek üzere ‘Motorlu Taşıt Sürücü Sertifikası’ verilir. Bunların sınavları ve nitelikleri E.G.M.’ce belirlenen sınav sorumluları tarafından yapılır.

Araç muayenesi tutanağında da yapılan test sonuçlarında fren sisteminde herhangi bir kusura rastlanmadığı belirtiliyor.

Aile sorumluların cezalandırılmasını istiyor

Savcıya dün ifade veren Yıldırım kardeşlerin ailesi olay hakkında şikayetçi olduklarını ve sorumluların cezalandırılmasını istemişti.

Ne olmuştu?

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Karşıyaka mahallesinde 3 Nisan tarihinde devriye gezen polislerin kullandığı akrep tipi zırhlı araç bir evin duvarını yıkarak içeri girmişti.

Polisler, 7 yaşındaki Muhammet ile 6 yaşındaki kardeşi Furkan Yıldırım’ın ölümüne neden olmuştu.

2 yeğenini kaybeden amca Suat Yıldırım, tanık olduğu olayı şöyle anlatmıştı:

Emniyette bir polisin bu olaya karıştığını fakat açıklayamayacaklarını söylemişler kardeşime. Savcı gelmedi olay yerine. Polisler gelir gelmez kobra aracı çekip götürdüler. Delil falan bırakmadılar. Kader diyorlar. Ama biz bunun peşini bırakmayacağız.

Çocukların öldürülmesinin ardından panzerin şoförünün alkollü olup olmadığı tartışması dönerken, Valilik bununla ilgili bir açıklama yapmıştı.

Valilik açıklamasında olayın kendilerini ‘son derece üzdüğü ve derinden sarstığı’ savunulurken, şunlar ifade edilmişti:

Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada şoför polis memurunun alkollü olduğu iddiaları gerçeği yansıtmamakta olup; şoför polis memurunun nefes kontrolü ve kan tahlilinde alkol bulunmadığı tespit edilmiştir. Konu adli ve idari olarak her yönüyle incelenmektedir.

HDP Şırnak Milletvekilli Leyla Birlik de polislerin kullandığı Akrep tipi zırhlı aracın bir evin duvarını yıkarak içeri girip 7 yaşındaki Muhammet ile kardeşi 6 yaşındaki Furkan Yıldırım’ın ölümüne sebep olmasını Meclis gündemine taşımıştı.

Leyla Birlik verdiği önergede, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle “Söz konusu olayda zırhlı aracın içinde kaç polis vardı? Zırhlı araç içerisindeki kamera kayıtları incelenip bu polislerin kimlikleri tespit edilmiş midir?” diye sormuştu.

Son olarak 2 çocuğun ölümüne neden olan panzerin fotoğrafları ortaya çıkmıştı. Fotoğraflarda panzerin odanın yarısına kadar girdiği görülüyordu.

Olayın ardından ailenin anlatımlarına göre polisler kaçarak uzaklaşmış, panzer de hemen bulunduğu yerden kaldırılmıştı.