Ana SayfaToplumsal CinsiyetBİR ETKİNLİK | Kadınların çığlıklarının yazıdaki aksi: Kadın ve Edebiyat

BİR ETKİNLİK | Kadınların çığlıklarının yazıdaki aksi: Kadın ve Edebiyat

HABER MERKEZİ – Yoğurtçu Kadın Forumu’nda yarın Banu Bülbül ile Kadın ve Edebiyat ve ‘Jaguarın Gözleri’ kitabı üzerine bir söyleşi gerçekleştirecek.

İstanbul’da her hafta farklı gündem maddeleri ile bir araya gelen Yoğurt Kadın Forumu’ndan kadınlar yarın Banu Bülbül ile Kadın ve Edebiyat ve ‘Jaguarın Gözleri’ kitabı üzerine konuşmak için bir araya gelecek.

Yarın yapılacak söyleşi saat 19.30’da Sosyal Dayanışma ve İletişim Derneği’nde (SODİD) yapılacak.

“Kadınların çığlıkları fısıltıya dönüşmüş”

Kadın gözünden kadın hikayelerini anlatmak için yola çıkan Banu Bülbül, ‘Jaguarın Gözleri’ kitabının nasıl ortaya çıktığını şu sözlerle anlatıyor:

Söz kadının yazı erkeğin olmuş tarihin bir yerinde… Kadınların çığlıkları fısıltıya dönüşmüş, ninniye, türküye, masala… Yazıyı erkek zapt etmiş yüzyıllarca. Erkeğin gözünden kadın anlatılmış uzunca bir süre romanlarda… Ama durduramamış kadınları yasaklar. Erkek isimleri kullanarak yazmışlar önce… Sonra adlarıyla sanlarıyla var olmuşlar kitaplarda… Fakat bin yıllarca süren erkek iktidarı yüzünden kadın yazarların kendi gözünü, bakışını inşa etmesi dâhi yılları bulmuş.

“Kadın gibi yazmanın zorluğu”

Kendimi bildim bileli yazıyorum, kadınlığımı bildim bileli kadın gibi yazmanın ne zor olduğunu görüyorum. Yıllarca edebiyatta yaratılan anne ya da fahişe kadın karakterlerin diyalektikten yoksun yansımalarını izledim. Çelişkileri, güçlü ve zayıf yanlarıyla gerçek kadınları, yazmanın, onların çekişmeli olandan çok dostluğa, dayanışmaya yatkın ilişkilerini anlatmanın kıymetini düşündüm. Sonra başkalarından beklememeli yazmalı, kendi öznelliğinden başlayarak anlatmalı dedim ve başladım. ‘Jaguarın Gözleri’ böyle çıktı ortaya… Şimdi bu serüveni paylaşmak ve birlikte coşkuyla çoğaltmak zamanı…

Banu Bülbül

1977 Ankara doğumlu. Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü bitirdi. Çeşitli dergi ve İnternet sitelerinde siyaset, sanat ve psikoloji alanlarında yazıları yayımlandı. 2007 yılından bu yana kendi danışmanlık merkezinde psikolog olarak çalışmayı sürdürüyor. 2017’de Notabene Yayınlarından çıkan Jaguarın Gözleri adlı romanın yazarıdır. Aşka, dostluğa, umuda, dayanışmaya ve mücadeleye dair bir roman olan Jaguarın Gözleri, Banu Bülbül’ün ilk romanı.

Jaguarın Gözleri

İstanbul’da geçen ‘Jaguarın Gözleri’nde, bir intiharın peşine düşen üç kadın kendilerini karmaşık olayların içinde bulur. Romanın sürükleyici anlatısı içinde ilerlerken karanlık çetelerin gerçekleri gizlemek adına giriştikleri işler de açığa çıkmaya başlar.

Türkiye’nin temel meselelerini birbiriyle bağlantılı olarak bütüncül bir bakış açısıyla ele alan Jaguarın Gözleri, son dönemdeki politik mücadeleleri farklı muhalif grupların bakış açılarından da yansıtmayı başarıyor.

Jaguarın gözleri. Kafese kapatılmış özgür bir ruhun, gerçekler kadar keskin gözleri. Uysallaştırılamayan, ehlileştirilemeyen, itaat etmeyen…

SODİD adres: Osmanağa mah. Kırtasiyeci sok. No:15 K:2 Kadıköy-İstanbul
Previous post
OHAL'de CEZAEVLERİ | Tutuklular yerlerde yatıyor, hastane sevkine doktor değil gardiyan karar veriyor, kitap yasak
Next post
BİR SERGİ | Mirasın dijital üretimi, dağıtımı, tekrarı: 'Mirası Yeniden Düşünmek'