Ana SayfaKadınBİR SERGİ | Türkiye’nin ilk kadın ressamlarından Fahrelnissa Zeid seçkisi

BİR SERGİ | Türkiye’nin ilk kadın ressamlarından Fahrelnissa Zeid seçkisi

HABER MERKEZİ – İstanbul Modern, Türkiye’nin ilk kadın ressamlarından ve soyut sanatın öncülerinden Fahrelnissa Zeid’in eserlerinden oluşan sergiyi ziyarete açtı.

Türkiye’de soyut sanatın ilk temsilcilerinden ve modern sanatın öncülerinden Fahrelnissa Zeid’in eserlerinden oluşan seçki İstanbul Modern’de ziyarete açıldı.

30 Mayıs’ta açılan sergiye Zeid’in kapsamlı bir koleksiyonuna sahip olan İstanbul Modern ev sahipliği yapıyor.

Seçkide, sanatçının Türkiye sanat ortamında başladığı 1940’lı yıllardan Amman, Ürdün’e taşındığı 1970’li yıllara kadar, en etkin olduğu dönemden yapıtlar yer alıyor.

Kendine has üslubuyla ustalaştığı soyut geometrik kompozisyonlar, dışavurumcu ve etkili 23 eserinin yer aldığı sergi 30 Temmuz 2017’ye kadar Kısa Süreli Sergiler Salonu’nda ziyaret edilebilir.

Fahrelnissa Zeid

Fahrelnissa Zeid, 1901 yılında Büyükada’da dünyaya geldi. Zeid’in kardeşleri yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı ve ressam Aliye Berger’dir.

Yazar İzzet Melih Devrim ile evlenen Fahrelnissa’nın bu evlilikten dünyaya gelen çocukları;
ressam Nejad Devrim ve yönetmen, tiyatro sanatçısı Şirin Devrim’dir.

Sanayi-i Nefise’nin ilk kadın mezunları arasında yer alan sanatçı, resim öğrenimine Paris’teki Académie Ranson’un Stalbach Atölyesi’nde, sonrasında İstanbul’daki Namık İsmail Atölyesi’nde devam etti.

1934 yılında Irak’ın Ankara temsilcisi Emir Zeid ile evlenir, prenses unvanını alır.

1942 yılında D Grubu’na ve sergilerine katılır. İlk kişisel sergisini 1944’te Maçka’daki evinde açan Zeid, 2. Dünya Savaşı sonrası belirli süreler yaşadıkları Paris, Londra, New York, Brüksel ve daha birçok şehirde yapıtlarını sergiledi.

1976 yılında Amman’a yerleşen sanatçı, kendi adını taşıyan bir sanat enstitüsü kurar ve hayatının sonuna kadar enstitüye destek vererek üretimlerine devam eder. Sanatçı, 1991’de Amman’da hayata veda eder.


Fahrelnissa Zeid hakkındaki bilgiler İstanbul Modern‘den derlenmiştir.