Ana SayfaBilim ve TeknolojiBüyük dinozor yumurtalarının gizemi çözüldü

Büyük dinozor yumurtalarının gizemi çözüldü

HABER MERKEZİ – Dünyanın çeşitli yerlerinde görülen ‘büyük dinozor yumurtaları’nın gizemi çözüldü. Bilim insanları, Çin’in merkezinde buldukları kuşa benzeyen dev Beibeilong dinozoru fosillerinin, bu yumurtaların sahibine ait olduğunu düşünüyor.


Çeviri: EZGİ GÜL


Araştırmacılar Çin’in merkezinde kuşa benzeyen, dev bir dinozor fosili keşfetti.

Beibeilong (Çin’in küçük ejderhası) adı verilen dinozorun, dünyanın çeşitli yerlerinde görünen dev yumurta fosillerinin sahibi olduğu iddia ediliyor.

Yuvası TIR kasasından büyük

France24’ün haberine göre günümüzden yaklaşık 90 milyon yıl önce yaşayan, 8 metre uzunluğunda, yaklaşık 3 ton olduğu tahmin edilen dev Beibeilong’un yaptığı yuvalar bir TIR’ın kasasından daha büyük.

Dinozor aynı zamanda dünya üzerinde keşfedilen ikinci Oviraptozor (yumurta kaçıran) türü olma özelliği taşıyor.

Beibeilong, dev bir devekuşunu andırıyor

Çalışmayı yürüten Kanadalı paleontolog Darla Zelenitsky, Beibeilong’un dev bir uçamayan kanatlı dinozor ve devekuşunu anımsattığını söylüyor.

Zelenitsky’ye göre bu türün büyük ihtimalle kürkü vardı; dişsiz ama güçlü çenelere sahipti ve kafalarında bir ibik vardı.

Bebek Louise adlı yumurta fosili Çin’deki evine dönünce çalışmalar başlamıştı

Yumurtaların Beibeilong’a ait olup olmadığına dair araştırma Bebek Louis adı verilen bir yumurta fosili ve keşfedilen dinozor iskeleti üzerinde yapıldı.

Bebek Louis, 1980’lerin sonunda yerel çiftçiler tarafından Henan Bölgesi’nde bulunmuş 45 santimetre büyüklüğünde, tam yumurta çatlarken ölen bir embriyonun kemiklerinden meydana gelen bir fosil.

Daha sonra illegal yollardan Amerika’ya satıldı. National Geographic dergisinin bir sayısında öne çıkan yumurta daha sonra Indianapolis Çocuk Müzesi’nde sergilendi.

2013’e kadar fosilin Çin’e geri gönderilmesi için bir anlaşma yapılan yumurta şimdi ise Çin’de bulunduğu bölgedeki Henan Jeoloji Müzesi’nde.

Legal kısıtlamalardan dolayı Louie üzerinde çalışmalar ancak evine döndükten sonra yapılabildi.

Devasa yumurtaların gizemi çözüldü: Beibeilong yumurtalarıymış

Çalışmayı yürüten paleontolog Zelenitsky, “Büyük yumurtaları hangi dinozorun yaptığı çok büyük bir gizemdi” dedi ve ekledi:

İskeletin kimliğinin saptanması, bu yumurtaların haklarında çok az şey bilinen Oviraptorozorlar tarafından yumurtlandığını gösterdi.