Ana SayfaDünya‘Canavar’ adı verilen trenlerdeki mültecilere yemek uzatan Azizeler

‘Canavar’ adı verilen trenlerdeki mültecilere yemek uzatan Azizeler

HABER MERKEZİ – ‘Las Patronas’ nam-ı diğer ‘Azizeler’, Meksika üzerinden ABD’ye ‘canavar’ adı verilen trenle ‘umuda yolculuğa’ giden mültecilere su ve yiyecek veriyor. Tren yolu yanında bekleyerek, hızla hareket etmekte olan trende yer alan mültecilere poşetlerle yemek uzatan bu Azizelerin hikayesine gelin yakından tanık olun…

Küçük bir Meksika kasabası olan La Patrona’dan günde birçok La Bestia (Canavar) adı verilen ve kuzeye, ABD istikametine giden uzun yük treni geçiyor.

ABD’de yeni bir hayat kurmayı umarak sınıra doğru otostop çeken Orta Amerika ve Meksika’dan yüzlerce erkek, kadın ve çocuk bu trenlerin tepelerinde yolculuk etmeye çabalıyor.

Meksikalı ‘Las Patronas’ yani Azizeler de Orta ve Güney Amerika’nın muhtelif ülkelerinden ABD’ye göç sırasında trenlerde kaçak olarak seyahat eden mültecilere yemek ve su vermeyi kendilerine sorumluluk bilmiş.

Gönüllü olarak ve her gün…

1995 yılında Norma Romero tarafından başlatılan bu girişim şu anda bol kepçe pirinç, fasulye, ekmek ve sudan oluşan paketler hazırlayıp hareket halinde trenlerdeki ABD’ye giden mültecilere fırlatan on beş kişilik bir gruba dönüşmüş.

‘Las Patronas’, o tarihten bu yana birbirine ince bir çamaşır ipiyle bağlı pet şişelerde suyu veya plastik torbalarda yiyecekleri, hızla hareket etmekte olan trenlerden sarkan yolculara uzatıyor.

Trene binenler için La Patrona’dan geçmek tehlikeli yolcuğun nefes alma alanı anlamını taşıyor.

Daha iyi bir hayat için yola çıkan mültecilerin zorlu yolculuğuna umut ve inanç katıyor Meksikalı Azizeler.

Bir grup kadının bu nazik yardım hareketi uluslararası anlamda bu minik kasabayı ilgi odağı haline getirmiş.

2013’te, Azizelere yaptıklarından dolayı Norma Romero’ya Meksika İnsan Hakları Ulusal Komisyonu tarafından İnsan Hakları ödülü verilmiş.

Gönüllü kadınların oluşturduğu bu grup aynı zamanda “Llévate mis amores” (Bende ne varsa) belgeseline de konu oldu.