Ana SayfaGüncelCHP ve HDP’nin HSYK kararı: Alt komisyona üye vermeyeceğiz

CHP ve HDP’nin HSYK kararı: Alt komisyona üye vermeyeceğiz

HABER MERKEZİ – CHP ve HDP, HSYK üyeliğine başvuran aday adayları belirlemek için oluşturulması planlanan alt komisyona üye vermeyeceklerini açıkladı.

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSYK) üyelerinin seçilmesi için TBMM’de bir alt komisyon oluşturulması planlanıyor.

TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon, Meclis tarafından seçilecek HSYK üyelerini belirlemek için toplandı.

Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, 7 üyelik için Meclis’e 83 kişinin başvurduğunu belirtti.

DHA’nın haberine göre Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP), HSYK için oluşturulacak alt komisyona üye vermeme kararı aldı.

“Bu meşruiyet sorununun bir parçası olmayacağız”

CHP’nin anayasa komisyonu üyesi Bülent Tezcan, oluşturulması planlanan komisyona partisinin üye vermeyeceğini belirterek şunları söyledi:

Karma komisyon işi aday adaylarının içinden adayların tespit edilerek genel kurula gönderilmesidir. Ama belli noktalara işaret etmeyi zorunluluk veya görev olarak görüyoruz. Süreci daha başından itibaren sakat bir biçimde inşa etmeye dönük girişimler tıpkı mühürsüz seçimin yarattığı gayri meşru ortam gibi bundan sonraki süreçte yargıda da esaslı bir meşruiyet tartışmasını başlatacaktır. Biz bu meşruiyet sorununun bir parçası olmayacağız.

“Yapı başından sakat kurulan bir süreç”

Bu yapılanmalara katkı veren pozisyonda olmayacağız. Belki bu çalışmalarda aday seçim sürecinin belirlenmesine ilişkin bazı çalışmalar yapılacak. Sayın başkanın bizimle gayri resmi görüşmelerinde söylediği bir alt komisyonun ön çalışmaları yaparak komisyona getirilmesine ilişkin bir eğilim var. Şunu vurgulamayı zorunlu hissediyoruz. Mühürsüz seçimle oluşturulan gayri resmi bir yapı üzerinden gayri resmi bir yargı düzeni yaratma girişimlerine başlarken oluşturulacak bu komisyona katılarak herhangi bir katkı vereceğimizi düşünmüyoruz. Bu nedenle bu komisyona CHP olarak üye vermeyeceğiz. Yapının başından sakat kurulan bir süreçle başlarken aşağıda yanlış bir temele çakıl taşlarının nasıl dizileceğine ilişkin bizden alabileceğiniz bir katkı yoktur.

“Komisyon, adalet konusundaki yaraları kangrene dönüştürecek”

HDP’li Mithat Sancar da, ana komisyonda çalışmalara katılacaklarını ancak HSYK adaylarının belirleneceği bir alt komisyon kurulması halinde üye vermeyeceklerini ifade etti.

Referandum sürecinin gayri meşru yapıda olduğuna değinen Sancar şunları kaydetti:

Hem anayasa hem referandum süreci gayri meşru, hem de getirilecek sistem adalet konusundaki yaraları kangrene dönüştürecektir. Bu süreci meşrulaştıran hiçbir faaliyette yer almayacağız. Sonucu belli bir maça çıkmayı kimse bizden beklemesin. Bizim üzerimizden bir meşruiyet verilmesine izin vermeyeceğiz.