Ana SayfaGüncelCHP’li Altıok’tan Soylu’ya: Silopi’de deliller karartıldı mı?

CHP’li Altıok’tan Soylu’ya: Silopi’de deliller karartıldı mı?

HABER MERKEZİ – CHP Milletvekili Zeynep Altınok, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, Silopi’de bir evin duvarını zırhlı araçla yıkarak iki çocuğu öldüren polisler hakkında bir işlem başlatılıp başlatılmadığını sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Şırnak’ın Silopi ilçesinde zırhlı polis aracının bir evin duvarını yıkarak içeri girmesi sonucu ölen 2 çocukla ilgili Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

7 yaşındaki Muhammet ile 6 yaşındaki kardeşi Furkan Yıldırım’ın ölümüne yol açan konuyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verilen önergede “Olay anında araç içerisinde kaç emniyet görevlisi bulunmaktaydı? Bu kişiler kimlerdir? Kazaya karışan polislerin olay yerinden kaçtığı iddiaları doğru mudur?” sorularına yanıt istendi.

Altıok Soylu’ya “Bu kişilerin şu andaki akıbetleri nedir? Haklarında hangi işlemler başlatılmıştır?” diye de sordu.

Savcının olay yerine gelmeden zırhlı aracın çekildiği ve delillerin karartıldığı iddialarının doğru olup olmadığına da önergede yer veren CHP’li vekil “İddialar doğru ise bunu yapan ve yaptıranlar hakkında ne tür idari işlemler başlatılmıştır?” sorusuna yanıt istedi.

CHP’li Altıok’un Soylu’ya yönelttiği diğer sorular da şu şekilde:

  • Zırhlı araçtaki emniyet mensuplarının alkollü olduğu iddiaları doğru mudur? Emniyet mensuplarının adli ve tıbbi kontrolleri olaydan ne kadar sonra yapılmış ve sonuçlar ne şekilde çıkmıştır?
  • Olayda kullanılan zırhlı araçta kamera ya da ses kaydı şeklinde kayıt tutan bir sistem bulunmakta mıdır? Varsa bu kayıtlar savcılık tarafından istenilmiş midir? Olay anında aracın hızı kaçtı?
  • İki çocuğun ölümüne neden olan olaydan sonra tepki gösteren 3 vatandaşın polislerce darp edildiği iddiaları doğru mudur? Varsa bunu yapanlar kimlerdir ve haklarında hangi yasal ve idari süreç başlatılmıştır?
  • Olay yerine ambulans ne zaman gelmiştir? Ambulansın geç geldiği ile ilgili haberler doğru mudur?
  • Buna bölgede OHAL nedeni ile bulunan güvenlik güçlerinin keyfi tutum almamaları için denetim mekanizmaları var mıdır? Nelerdir? Olay araç ve polis görevdeyken mi cereyan etmiştir?
  Aile anlatıyor: 'Biz çocukların cenazesini kaldırırken polisler çay ve kahve içiyordu'

Ne olmuştu?

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Karşıyaka mahallesinde 3 Nisan tarihinde devriye gezen polislerin kullandığı akrep tipi zırhlı araç bir evin duvarını yıkarak içeri girmişti.

Polisler, 7 yaşındaki Muhammet ile 6 yaşındaki kardeşi Furkan Yıldırım’ın ölümüne neden olmuştu.

2 yeğenini kaybeden amca Suat Yıldırım, tanık olduğu olayı şöyle anlatmıştı:

Emniyette bir polisin bu olaya karıştığını fakat açıklayamayacaklarını söylemişler kardeşime. Savcı gelmedi olay yerine. Polisler gelir gelmez kobra aracı çekip götürdüler. Delil falan bırakmadılar. Kader diyorlar. Ama biz bunun peşini bırakmayacağız.

Çocukların öldürülmesinin ardından panzerin şoförünün alkollü olup olmadığı tartışması dönerken, Valilik ve Savcılık olayın bu yönüyle ilgili birer açıklama yapmışlardı.

Valilik açıklamasında olayın kendilerini ‘son derece üzdüğü ve derinden sarstığı’ savunulurken, şunlar ifade edilmişti:

Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada şoför polis memurunun alkollü olduğu iddiaları gerçeği yansıtmamakta olup; şoför polis memurunun nefes kontrolü ve kan tahlilinde alkol bulunmadığı tespit edilmiştir. Konu adli ve idari olarak her yönüyle incelenmektedir.

Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Patlak tarafından yapılan açıklamada ise “kaza tespit tutanağının tutulduğu” ve “araçtaki görevli polislerin alkollü olmadıkları” bilgisi verilmişti.

Açıklamada “Meydana gelen olay hakkında Silopi Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma ayrıntılı ve titiz bir şekilde devam etmektedir” denilmişti.

Olay Meclis gündemine de taşınırken, HDP’li Leyla Birlik verdiği önergede, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle “Söz konusu olayda zırhlı aracın içinde kaç polis vardı? Zırhlı araç içerisindeki kamera kayıtları incelenip bu polislerin kimlikleri tespit edilmiş midir?” diye sormuştu.