Ana SayfaGüncel‘Çıplak aramayı reddeden kadın tutukluların kıyafetleri kerpetenle yırtıldı’

‘Çıplak aramayı reddeden kadın tutukluların kıyafetleri kerpetenle yırtıldı’

HABER MERKEZİ – Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan kardeşi Gurbet Öztürk ile görüşen Emine Bozkurt, kadın tutukluların çıplak aramayı reddettikleri için gardiyanların kerpetenlerle üstlerindeki elbiselerini yırttıklarını söyledi.

OHAL’de cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri artarak devam ediyor. Bir hak ihlali haberi de Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’nden geldi.

Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Gurbet Öztürk, yaşadıkları hak ihlallerini görüşe gelen ablası Emine Bozkurt’a anlattı.

Kardeşinin anlattıklarını paylaşan Emine Bozkurt, cezaevinde kardeşiyle beraber toplam 17 kadın siyasi tutuklunun bulunduğunu ve sayılarının az olmasından kaynaklı ciddi bir baskı altında olduklarını belirtti.

‘Hepinizi yavaş yavaş öldüreceğiz’

Tutukluların açlık grevine girdikleri için sağlık durumlarının kötü olduğunu ifade eden Bozkurt, şunları söyledi:

Doktora çıkmak istediklerinde çıkarılmıyorlar. Ayran dahi istediklerinde ‘Siz teröristsiniz’ deyip vermiyorlar. ‘Hepinizi yavaş yavaş öldüreceğiz. Teröristlere merhamet etmeyeceğiz’ diyorlar. Arkadaşlarının çoğunda kan değerleri düştü. Beton zemin üzerinde bayılanlar oluyor. Bu durumda bile doktora çıkarılmıyorlar.

Çıplak arama işkencesi

dihaber’de yer alan habere göre Bozkurt, tutukluların hem fiziksel hem de psikolojik işkenceye maruz bırakıldığını belirterek kadın tutukluların elbiselerinin çıplak aramayı reddettikleri için gardiyanlar tarafından kerpetenlerle elbiseleri yırtıldığını söyledi.

Kadın tutukluların kaldıkları hücrelerin 24 saat kamerayla izlendiğini aktaran Bozkurt, tutukluların doğru dürüst uyuyamadıklarını, banyoya giremediklerini, elbiselerini dahi değiştiremediklerini ifade etti.

‘Bu nasıl insanlık, nasıl adalet’

Bozkurt, kardeşinin yaşanan ihlallere şu sözlerle tepki gösterdiğini söyledi:

Hiçbir yerde böyle adaletsizlik yok. Biz de insanız, haklarımız ve dilimiz için mücadele ediyoruz. Hiç kimseye bir zorumuz yok. Sadece haklarımızı istiyoruz. Çoğu şeyi yasaklamışlar. Düşünün ki gece gündüz evinizin içinde kamerayla izleniyorsunuz. Uyuyamıyorsunuz, bir yemek yiyip elbiselerinizi bile değiştiremiyorsunuz. Bu nasıl insanlık, nasıl adalettir.

“Kardeşim yaşananları tüm dünyanın duyup bilmesini istiyor” diyen Bozkurt cezaevine görüşe gittiklerinde gardiyanların kendilerine de bağırıp hareket ettiğini dile getirdi.