Ana SayfaGüncelDERSİM KATLİAMI | ‘OHAL’ gerekçesiyle anmaya valilik engeli

DERSİM KATLİAMI | ‘OHAL’ gerekçesiyle anmaya valilik engeli

HABER MERKEZİ – Seyid Rıza Meydanı’nda yapılması planlanan Dersim Katliamı anması Valilik tarafından OHAL gerekçesi ile yasaklandı.

Dersim Katliamı’nın 80’inci yıl dönümünde Seyid Rıza Meydanı’nda yapılması planlanan basın açıklaması ve anma için valiliğe yapılan başvuru reddedildi.

Vali Yardımcısı ve kayyum atanan Dersim Belediyesi Başkan Yardımcısı Hasan Çiçek imzalı yanıtta, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kapsamında düzenlenecek olan tüm etkinliklerin Olağanüstü Hal (OHAL) nedeniyle yasaklandığı bildirildi.

Yasaklanmaya ilişkin tebligatta şu ifadelere yer verildi:

Düzenlenmek istenilen anma etkinliğinin çeşitli gruplarca farklı amaçlara alet edilebileceği, etkinliğin amacı dışına çıkabileceği bu durumun ilimizde huzur ve güven ortamının bozularak kamu güvenliği açısından tehlike oluşturabileceği değerlendirildiğinden belirtilen etkinliğin yapılması valiliğimizce uygun görülmemiştir.

Dersim Katliamı

80 yıl önce bugün Ankara’da CHP Hükümeti toplandı. Toplantıda “1937 yılında yapılan ‘Tunceli Tenkil Harekatı’na dair Bakanlar Kurulu Kararı”nı aldı. “Gayet gizlidir” ibareli yarım sayfadan oluşan karar ile Dersim Katliamı yapıldı.

Kararda şu ifadeler yer alıyordu:

Sadece taarruz hareketiyle ilerlemekle iktifa ettikçe isyan ocakları daimi olarak yerinde bırakılmış olur. Bunun içindir ki, silah kullanmış olanları ve kullananları yerinde ve sonuna kadar zarar vermeyecek hale getirmek, köyleri kamilen tahrip etmek ve aileleri uzaklaştırmak lüzumlu görülmüştür.

1937-38 katliamı ile birlikte binlerce insan öldürüldü, binlercesi sürgün edildi.

Demirel Hükümeti’nde Dışişleri Bakanlığı da yapmış olan dönemin katliam tanıklarından İhsan Sabri Çağlayangil şöyle demişti:

Mağaralara iltica etmişlerdi. Ordu zehirli gaz kullandı. Mağaraların kapısının içinde bunları fare gibi zehirledi. Yediden yetmişe o Dersim Kürtleri’ni kestiler. Kanlı bir hareket oldu. Dersim davası da bitti. Hükümet otoritesi de köye ve Dersim’e girdi. Dersim böyle bitti. Bugün Dersim’e rahatça gidebilirsiniz.