Ana SayfaDünyaDoğal afetler ve savaş evsiz bıraktı: ‘Dünyada her saniye bir kişi evini kaybetti’

Doğal afetler ve savaş evsiz bıraktı: ‘Dünyada her saniye bir kişi evini kaybetti’

HABER MERKEZİ – Norveç Mülteci Konseyi’nin raporuna göre 2016 yılında dünyada 31 milyondan fazla insanın çatışma, şiddet olayları ve doğal afetler nedeniyle yaşadıkları ülkelerde evsiz kaldı. Türkiye’de ise 2006 yılı sonu itibariyle yerinden olmuş kişilerin toplam sayısı 1 milyon 108 bine ulaşırken, sokağa çıkma yasağının uygulandığı Sur ilçesinde ise bin 312 yapı yıkıldı.

Norveç Mülteci Konseyi’ne (NRC) bağlı Ülke İçi Yer Değiştirme İzleme Merkezi’nin 2016 yılına ilişkin hazırladığı rapora göre dünyada 31 milyondan fazla insanın evsiz kaldı. Sebebi ise çatışma, şiddet olayları ve doğal afetler.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre bu sayı, her saniye bir kişinin evini kaybettiği anlamına gelirken, yaşadığı ülke içinde yerinden olmuş kişilerin mülteci sayısını ikiye katladığı belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler, şiddet olayları ya da doğal afetler gibi nedenlerden dolayı can güvenliğini sağlamak için evlerini terk edip, yine aynı ülke sınırları içerisinde başka bir yere göç etmek zorunda kalanları “yerinden olan kişiler” ya da “yerinden edilmiş nüfus” olarak tanımlıyor.

Bu kişilerin mültecilerden en önemli farkını başka bir ülkeye geçmeyip kendi ülkelerinin sınırları içerisinde kalarak yer değiştirmiş olmaları oluşturuyor.

2016 yılında çatışmalar nedeniyle Demokratik Kongo Cumhuriyeti, 922 bin kişiyle en fazla insanın yerinden olduğu ülke sıralamasında birinci oldu. Bunu 824 bin kişiyle Suriye ve 659 bin kişiyle de Irak takip etti.

NRC’nin raporuna göre, doğal afetler nedeniyle yer değiştiren insanların sayısı çatışmalar nedeniyle yerlerinden olan insanların sayısının üç katı.

24 milyon insan doğal afetler nedeniyle yerinden oldu

Dünyada 24 milyon insanın seller, fırtınalar, yangınlar ve sert mevsim koşulları nedeniyle yerinden olduğu belirtildi.

Felaketler nedeniyle en çok evinden olan insan 7,4 milyon ile Çin’de.

Bunu 5,9 milyon ile Filipinler, 2,4 milyon ile Hindistan ve 1,2 milyon ile Endonezya takip ediyor.

NRC Başkanı Jan Egeland bu şoke edici sayılarla sınırları aşan mültecilerdense kendi ülkelerinde evlerinden olan insanlara daha çok odaklanılması gerektiğini söyledi.

Türkiye’de 204 bin kişi yer değiştirmek zorunda kaldı

Türkiye’de geçen yıl ülke içinde yer değiştirmek zorunda kalanların sayısı 204 bin.

2016 yılı sonu itibariyle Türkiye içinde yerinden olmuş kişilerin toplam sayısı ise 1 milyon 108 bine ulaştı.

Sur’da bin 312 yapı yıkıldı

Geçtiğimiz yıl sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı Diyarbakır’ın Sur ilçesinde de büyük yıkım yaşandı. Yasağın birinci yıl dönümünde rapor hazırlayan TMMOB Şehir Plancıları Odası, eski uydu görüntüleri ile yasak sonrası görüntüleri karşılaştırarak bir bilanço çıkarmıştı.

10 Mayıs’ta elde edilen uydu görüntüsü ile yapılan karşılaştırmada bölgede toplamda bin 312 adet yapının yıkıldığı tespit edildi. Yıkılan yapıların kat adetlerine göre dağılımları ise şöyle belirlendi: 1 katlı 245 adet, 2 katlı 943 adet, 3 katlı 69 adet, 4 katlı 15 adet, 5 katlı 30 adet, 6 katlı 10 adet olmak üzere toplamda bin 312 adet yapı tamamen yıkıldı.

Yıkımın olduğu bölgenin alan büyüklüğü 11,6 hektardı. Yıkılan bu yapıların içerisinde 56 Adet Tescilli Sivil Mimarlık Örneği, 68 Adet de Çevresel Değerli Yapı bulunuyor.