Ana SayfaEkolojiDünya Sigarayı Bırakma Günü: Türkiye tütün kaynaklı ölümlerde dünya 2.’si

Dünya Sigarayı Bırakma Günü: Türkiye tütün kaynaklı ölümlerde dünya 2.’si

HABER MERKEZİ – Tütün Atlası’na göre Türkiye dünyada tütünden kaynaklı oluşan hastalıklar sebebiyle hayatını kaybedenlerin en çok olduğu 2. ülke. 31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde tütünün ‘gelişmeye tehdit’ oluşturulduğu vurgulanıyor.

Bugün Dünya Sağlık Örgütü’nün ilan ettiği 31 Mayıs Sigarayı Bırakma Günü.

Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Kanser Topluluğu ve Dünya Akciğer Vakfı, dünyadaki sigara içimini ve sonuçlarını Tütün Atlası’nda verilere dayandırarak bir araya getirdi.

Buna göre Türkiye’de 252 bin çocuk ve 14,5 milyon yetişkin tütün ürünü kullanıyor. Çocuklardaki tütün ürünü kullanım oranları erkeklerde yüzde 10,2, kızlarda ise yüzde 5,3.

Türkiye’deki erkeklerin yüzde 31’i tütün kaynaklı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor.

Türkiye ‘tütün ölümlerinde’ dünyada ikinci

BBC Türkçe’nin haberine göre bu rakam Kuzey Kore’nin ardından dünyada en yüksek ikinci oran. Kadınlardaki oran ise yüzde 12. Bu, orta gelirli ülkelerin ortalamasına denk.

Türkiye’de her yıl 83 bin 100 kişi sigara kaynaklı nedenlerle yaşamını yitiriyor.

Dünyanın bir çok ülkesinde ve Türkiye’de erkeklerin tütün tüketimi kadınlardan fazla.

Dünyada bunun tersinin olduğu yalnızca 24 ülke bulunuyor, 2 ülkede de cinsiyetler arası oranlar eşit durumda.

Hiç tütün içmemiş kişilerin oranı

TÜİK’in 2014 verilerine göre Türkiye’de 15 yaş üzeri nüfusunun yüzde 27,3’ü her gün tütün ürünü kullanıyor. 2 yılda bir güncellenen verilere göre 2010’da bu oran yüzde 25,4’tü. Erkeklerde her gün sigara içenler yüzde 41,8 olurken kadınların ise yüzde 13,1’i sigara içiyor.

25-34 yaş arası erkekler yüzde 51,2 ile en fazla tütün ürünü içen yaş grubunu oluşturuyorlar. Kadınlarda ise yüzde 19,7 ile en fazla 35-44 yaş aralığı tütün içiyor.

Daha önce hiç tütün ürünü içmemiş kişiler ise 15 yaş üzeri nüfusun yüzde 49,8’ini oluştururken, erkeklerde bu oran yüzde 28,7, kadınlarda ise 70,3.

Tütüne başlama sebebi; merak

Türkiye’de tütün ürünleri kullanmaya başlayanların yüzde 36,2’si merak, yüzde 16,8’i özenti, yüzde 29,4’ü ise arkadaş etkisini gerekçe gösteriyor.

Türkiye’de nargile içen kişilerin sayısı ise nüfusun yüzde 2’si ile 10’u arasında.

Tütün Atlası’na göre nargileden alınan her bir nefeste, bir sigaradan alınana yakın miktarda, yaklaşık 500 ml duman alınıyor.

Türkiye’de tütün ekimi için kullanılan alan ise 2001-2011 yılları arasında yüzde 50’den fazla azaldı.

Tütün şirketlerinin yıllık kârı: 44 milyar dolar

2013 yılında dünyadaki en büyük 6 tütün şirketinin yıllık kârı 44 milyar dolardan fazlaydı. Bu, Coca Cola, Walt Disney, FedEx, AT&T, Google, McDonalds, Starbucks ve General Mills’in dünya genelindeki yıllık kârlarının toplamına denk.

Dünyadaki e-sigara pazarı ise 2014 yılında 2,5 milyar dolar büyüklüğe ulaştı. Wells Fargo analisti Bonnie Herzog’a göre 2024 yılında e-sigara pazarı tütün pazarını geçecek.

Türkiye, Philip Morris’ten en fazla bağış alan ülke

Tütün Atlası’na göre Türkiye 2013 yılında Philip Morris’ten en fazla bağış alan ülke oldu. Bu dönemde şirket 7,6 milyon dolar bağış gerçekleştirdi.

Türkiye 2008-2012 arasında sigaradaki vergileri en fazla artıran ülkeler arasında oldu.

Türkiye, Tütün Atlası tarafından en iyi sigara uyarı yöntemi olan fotoğraflı uyarıyı kullanan ülkeler arasında gösteriliyor.

Uyarının paketteki oranının en fazla olduğu Tayland’da bu oran yüzde 85 olurken Türkiye’de ise yüzde 65.

Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri yerine getiriliyor

Türkiye sigara yasağı konusunda Dünya Sağlık Örgütü’nün önerilerinin büyük kısmını yerine getiriyor.

Dünya Sağlık Örgütü, sigara fiyatlarının yüzde 75’inin nispi vergiden oluşmasını tavsiye ediyor. Türkiye’de bu oran yüzde 65. Ancak Türkiye’de sigaranın üzerine eklenen KDV gibi vergiler sonucunda satış fiyatlarının yüzde 82 ile 89 arasındaki miktarını vergiler oluşturuyor.

Türkiye’de televizyonların prime time’da bir ayda 30 dakikayı sigara karşıtı reklamlara ayırması gerekiyor.




Önceki Haber
Gazeteciler Ertaş ve Güzüpek gözaltına alındı
Sonraki Haber
GEZİ'nin 4. YILI | 'Çocuklarımız daha eşit bir dünya istedikleri için sokaklardaydı'