Ana SayfaGüncelHDP’den hükümete: Gülmen ve Özakça’nın talepleri kabul edilsin

HDP’den hükümete: Gülmen ve Özakça’nın talepleri kabul edilsin

HABER MERKEZİ – İşe iade talebiyle açlık grevi eylemini 65 gündür sürdüren eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için HDP’den açıklama geldi. Hükümete çağrıda bulunulan açıklamada, Gülmen ve Özakça’nın taleplerinin kabul edilmesi gerektiği belirtildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), olağanüstü hâl (OHAL) uygulaması kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilen ve 65 gündür açlık grevi eyleminde olan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça için yazılı bir açıklama yaptı.

Eğitimcilerin taleplerine hükümet tarafından cevap verilmesi istenen açıklamada, “Hükümeti açlık grevi yapanların yaşam haklarına saygı duymaya çağırıyoruz” denildi.

HDP tarafından “Yaşamıyla hukuksuzluğa direnenlerin talepleri kabul edilsin” başlığıyla yayımlanan açıklama şöyle:

Ankara’da iki eğitim emekçisi Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, OHAL kapsamında kendilerine dayatılan hukuksuzluğa karşı haklı taleplerinin kabul edilmesi için bedenlerini ölüme yatırıyorlar.

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile bir gecede işlerinden atılan 150 bine yakın kamu emekçisinden sadece ikisidir.

Haklarında herhangi bir yargı kararı olmaksızın, Anayasa’ya, demokratik hukuk ilkelerine ve Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslararası demokratik anlaşmalara aykırı olarak aileleri ile birlikte açlığa mahkum edilen kamu emekçilerinden Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, başladıkları açlık grevinin 65. günündeler.

Bu gidişe hiç kimse sessiz kalamaz, kalmamalıdır. Hükümet, başta KHK olmak üzere Anayasa’ya, hukuka ve insan haklarına aykırı tüm uygulamalara ve kararlara derhal son vermelidir.

Bu sabah Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın açlık grevini yürüttüğü meydana kolluk tarafından saldırılması demokrasiye ve insan haklarına, hakkını arayanlara ve onlarla dayanışma içinde olanlara yapılmış bir saldırıdır.

Hükümet baskıya, işkenceye, zora dayalı yöntemleri derhal terk etmeli, toplumun demokratik taleplerine; ekmek, onur, hak mücadelesi veren 2 kamu emekçisinin taleplerine cevap vermelidir.

Hükümeti açlık grevi yapanların yaşam haklarına saygı duymaya çağırıyoruz. Uluslararası demokratik sözleşmelere, temel insan haklarına, hukuk ilkelerine uymaya davet ediyoruz.

Bir an evvel Nuriye Gülmen, Semih Özakça ve KHK’ler ile hukuksuz olarak, herhangi bir belgeye veya yargı kararına dayanmaksızın işten atılan onbinlerce kamu emekçisi işlerine iade edilmelidir. KHK zorbalığına ve hukuksuzluğuna son verilmelidir.

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın mücadelesi ile dayanışmak, insanca çalışma ve yaşama mücadelesinin, demokratik direnişin bir parçasıdır.