Ana SayfaKadın“Hükümet politikaları cinsiyetçiliğin tasfiyesini engelliyor”

“Hükümet politikaları cinsiyetçiliğin tasfiyesini engelliyor”

HABER MERKEZİ – HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, Türkiye’nin Küresel Cinsiyet Uçurum raporuna göre 144 ülke içinde 130’uncu sırada yer aldığını belirterek, cinsiyet eşitsizliğinin giderek arttığını söyledi. Taşdemir, kadınlara yönelik politikalar ve eşitsizliğine dair meclis araştırması talep etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, kısa süre önce açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yola çıkarak Türkiye’deki cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekti.

Taşdemir, Türkiye’de cinsiyet eşitsizliğinin, kadınlara yönelik politika ve söylemlerin kadınların gündelik hayatları üzerindeki etkilerinin ve bu konuda alınabilecek önlemlerin güncel boyutlarıyla ortaya koyulması için bir Meclis araştırması talep etti.

Gazete Şûjin’in haberine göre kadınların ev işlerine erkeklerden daha çok vakit ayırmak zorunda kaldıklarına dikkat çeken Taşdemir önergede şu ifadelere yer verdi:

Kadınlar cinsiyet eşitsizliğine dayalı engeller nedeniyle, eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalmakta, ev işleri/hane üyelerine ayrılan bakıma günde erkeklerden en az 3 saat daha fazla zaman ayırmakta ve anne-çocuktan oluşan aileler başta olmak üzere yoksulluk kadınlaşmaktadır.

“Cinsiyetçiliğin tasfiyesi engelleniyor”

Buna karşın Hükümetin cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan sorunları, eşitliği güçlendirici politikalar yerine, yarı zamanlı çalışma ve çocuk bakımında nakit transferi uygulamalarında görüldüğü gibi hane içinde çözmeye çalışması, kadınları aileye dayalı olarak desteklemeye yönelmesi, cinsiyetçiliğin tasfiyesini engellemektedir.

Türkiye cinsiyet uçurumunda oldukça geride

Türkiye’nin Dünya Ekonomik Forumu tarafından her yıl yayınlanan 2016 Küresel Cinsiyet Uçurumu raporuna göre 144 ülke içinde 130’uncu sırada yer aldığına dikkat çeken HDP’li Taşdemir, şöyle devam etti:

Bu sırada her sene gerilediği göz önünde bulundurulduğunda,  sorunun önemi daha net anlaşılacaktır. Türkiye’de cinsiyet eşitsizliğini ve buna yönelik önlemleri güncel boyutlarıyla ortaya koyan tablonun netleştirilmesi hedefiyle Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ederiz.