Ana SayfaDünyaHükümetle FARC arasında ‘barış anlaşması’ imzalanmıştı: 12 gerilla sivil hayata döndü

Hükümetle FARC arasında ‘barış anlaşması’ imzalanmıştı: 12 gerilla sivil hayata döndü

HABER MERKEZİ –  FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) ve Kolombiya hükümeti arasında geçtiğimiz yıl imzalanan barış anlaşması uyarınca binlerce FARC gerillalarının silahsızlanması süreci başlamıştı. Anlaşma uyarınca 12 Mayıs’ta ilk defa  12 kişilik bir gerilla grubu silahsızlanma işlemini resmi olarak tamamlayarak, sivil hayata döndü.


Çeviri: EZGİ GÜL


Geçtiğimiz yıl Kolombiya hükümeti ile barış anlaşması imzalayan FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) mensubu 12 gerilla grubunun 12 Mayıs’ta silahsızlanma işlemlerinin tamamlanarak, sivil hayata döndüğü duyuruldu.

BBC‘nin haberine göre, Küba’nın başkenti Havana’da Kolombiya Hükümeti ve FARC arasında yapılan ve dört yıl süren müzakereler sonucu varılan anlaşma uyarınca, FARC silahsızlanmaya gitti ve gerillalar silahsızlanmaya başladı.

Anlaşmaya göre FARC’ın bütün gerillalarının 1 Mayıs’a kadar silah bırakması gerekiyordu fakat süreç gecikti.

Sürecin gecikmesinde gerillaların toplanma alanlarına ulaşmasında yaşanan gecikmeler ve bazı ‘hukuki engellerin’ etkili olduğu belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler’in konu ile ilgili yaptığı açıklamada ‘gerillaların silah bırakma sürecinde gecikmeler olsa da asıl sürece zarar vermediğine’ değinildi.

Elli yılı aşkın süredir devam eden iç savaş müzakerelerin ardından sona erdi

Hükümet ve gerillalar arasında anlaşma sağlanması, elli yılı aşkın süredir devam eden iç savaşa neredeyse tamamen son verdi.  Öyle ki geçen yıl Nobel Barış Ödülü’nü FARC ile yürüttüğü başarılı müzakere süreci dolayısıyla Kolombiya devlet başkanı Juan Manuel Santos almıştı.

Eskiden FARC gerillası olan 12 kişilik bir grup, Birleşmiş Miletler’in gözlemciliğini yaptığı silahsızlanma sürecinin ardından Bogota’da düzenlenen törenle sertifika aldı ve sivil hayata geri döndü.

‘Gerillaların sivil hayata dönebilmesi kalıcı bir barışın göstergesidir’

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin yaklaşık 7 bin üyesi ise Kolombiya’nın çeşitli yerlerine kurulan ‘demobilizasyon noktaları’nda silahsızlanma işlemleri için  bekliyor.

Birleşmiş Milletler yaptığı açıklamada “Cuma günü FARC gerillalarının silahlarını bırakıp sivil hayata dönebilmesi, sürerliliği olan bir barışın inşa edilebileceğinin göstergesidir” dedi.