Ana SayfaGüncelİhraç edilen akademisyenler tiyatro sahnesinde: Savaş karşıtı binlerin yanıtı

İhraç edilen akademisyenler tiyatro sahnesinde: Savaş karşıtı binlerin yanıtı

HABER MERKEZİ – İstanbul Tabip Odası KHK’ler ile işlerinden ihraç edilen akademisyenlerin oluşturduğu bir okuma tiyatrosu sahneye koyuyor. Orhan Alkaya’nın yönetmenliğini yapacağı ‘Timsah’ oyunu, ihraç edilmiş savaş karşıtlarının yetkililere yanıtı olacak.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile işlerinden ihraç edilen akademisyenler seslerini tiyatro aracılığı ile duyuracak.

İstanbul Tabip Odası bünyesinde akademiden ve kamudan ihraç edilenlerle dayanışmak ve bu sorunu görünür kılmak üzere oyuncuların büyük çoğunluğunu ihraç edilen akademisyenlerin oluşturduğu bir okuma tiyatrosu sahneleyecek.

Grup, Dostoyevski’nin “Timsah” isimli eserini Orhan Alkaya yönetmenliğinde sahneye koyacak.

Oyunun kadrosunda yer alan akademisyenler ise şöyle:

Prof. Dr. A. Özdemir Aktan, Uz. Dr. Nazmi Algan, As. Dr. Ersin Baltacı, Uz. Dr. Melahat Cengiz, Uz. Dr. Sadık Çayan, Doç. Dr. Haydar Durak, Prof. Dr. Rukiye Eker, Prof. Dr. Cengiz Erçin, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Prof. Dr. M. Taner Gören, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Dr. Hüseyin Keskin, Uz. Dr. Samet Mengüç, Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu, Doç. Dr. Özlem Özkan, Uz. Dr. Ali Özyurt, Dr. Mustafa Sülkü.

 

Oyunun ilk gösterimi ücretsiz olarak bugün (27 Mayıs) saat 20.00’de Şişli Kent Cemil Candaş Kültür Merkezin’de gerçekleştirilecek.

1960’daki ihraçlardan bugüne

Eser, 1960 darbesinden sonra üniversitelerden ihraç edilen ve “147”likler olarak anılan akademisyenlere destek olmak için Haldun Taner tarafından Türkçeye kazandırıldı.

İki aydır İstanbul Tabip Odası bünyesinde hazırlanan oyun, Haldun Taner’in çevirisine Selçuk Erez’in katkı koyduğu hali.

Oyunun sahne tasarımını M. Nurullah Tuncer, müziğini Uskan Çelebi, efektleri Sercan Gidişoğlu hazırlıyor. Güncele uyarlama ise Ali Çerkezoğlu’na ait.

Tiyatro gösterimin ötesinde bir yanıt

İhraç edilmiş ya da soruşturması tamamlanmamış barış imzacısı akademisyenlerin oynadığı-seslendirdiği oyun bugüne uyarlanmış haliyle bir tiyatro gösterisinin ötesinde bir çığlık niteliğinde.

İstanbul Tabip Odası’nın yorumuyla bu oyun, üniversitelerinden, hastanelerinden, okullarından, tiyatrolarından, belediyelerinden uzaklaştırılan binlerce savaş karşıtı, demokrasi savunucusu insanın yanıtı niteliğinde.




Önceki Haber
Son kahvaltı - ARİF ALTAN
Sonraki Haber
Türkiye'deki tutuklu gazetecilerin yüzleri Paris sokaklarında