Ana SayfaGüncel‘İncirlik benim üssüm’ diyen Çavuşoğlu: Alman vekillere açmamız şu anda mümkün değil

‘İncirlik benim üssüm’ diyen Çavuşoğlu: Alman vekillere açmamız şu anda mümkün değil

HABER MERKEZİ – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan İncirlik krizine ilişkin yeni açıklama geldi. Çavuşoğlu, şu anda İncirlik’in Alman parlamenterlerin ziyaretine açılmasının mümkün olmadığını, Almanya’dan olumlu adımlar olursa değerlendireceklerini söyledi.

Türkiye’nin Almanyalı milletvekillerinin İncirlik’teki Alman askerlerini ziyaret etmesine izin vermemesi üzerine başlayan kriz sürüyor.

Konuyla ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan yeni bir açıklama geldi. Çavuşoğlu Almanya’nın “Türkiye aleyhine ne varsa desteklediğini” belirterek, şu anda İncirlik’in Alman parlamenterlerin ziyaretine açılmasının mümkün olmadığını söyledi.

“Almanya’nın Türkiye’ye bakılında sıkıntılar var, Almanya’nın Türkiye aleyhine ne varsa desteklediğini görüyoruz” diyen Çavuşoğlu, Pazartesi günü Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in de Türkiye’ye geleceğini ve iki ülke arasındaki sıkıntılı konuları görüşeceklerini ifade etti.

Çavuşoğlu şunları söyledi:

Şu anda İncirlik’i ziyarete açmamız mümkün değil, ama Almanya’dan olumlu adımlar olursa değerlendiririz… İncirlik benim üssüm, oradaki tasarruflar bana ait.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’den ise “Ankara ile son bir uzlaşma girişiminde bulunacakları” açıklaması geldi.

Ne olmuştu?

Ankara, Almanyalı vekillerin İncirlik’te görev yapan Almanya askerlerini ziyaret etmesine izin vermemişti.

Bunun üzerine Almanya İncirlik’e alternatif üs arayacaklarını söylemişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel eğer ziyaret izni verilmezse Almanya askerlerinin İncirlik’ten çekilmek zorunda kalacağını vurgulamıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise buna karşılık “Giderlerse biz ‘güle güle’ deriz” demişti.

Merkel ile Erdoğan’ın Brüksel’deki NATO zirvesi sırasında yaptığı görüşmeden de bir sonuç çıkmamıştı.

Almanya’daki koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti ile muhalefetteki Sol Parti, İncirlik üssündeki Alman askerlerinin çekilip çekilmemesi yönündeki kararın bir an evvel verilmesini talep etmiş ve SPD’den yapılan açıklamada, “Türk hükümetinin daha fazla kendi istediği oyunu oynamasına izin veremeyiz” ifadesine yer verilmişti.