Ana SayfaGüncelJo Hoestlandt’ın ‘Kocaman Kalpli’ eseri Türkçede

Jo Hoestlandt’ın ‘Kocaman Kalpli’ eseri Türkçede

Sonsuza kadar kaybettiğimizi düşündüğümüz kişi, keşfedilmeyi, tahmin edilmeyi bekleyen başka bir şeye dönüşüyor olamaz mıydı; tıpkı, kaybolup gökyüzünün içinden ona geri dönen atkı gibi…


Günışığı Kitaplığı, çocuklar için yazılmış önemli bir eseri daha Türkçeye kazandırdı.

Fransız Yazar Jo Hoestlandt’ın yazdığı illüstratör Thomas Baas tarafından resmedilen ‘Kocaman Kalpli’ isimli çocuk romanı raflardaki yerini aldı.

Azade Aslan’ın Türkçeleştirdiği eserde yaşam yüceltiliyor ve umut elden bırakılmıyor.

Tanıtım bülteninden

Çok ödüllü Fransız yazar Jo Hoestlandt, Türkçe’ye kazandırılan son romanında, çocuksu duyguların, kuşların, yaprak hışırtılarının dilinden konuşuyor. Ölüm gibi, anlatılması zor bir konuyu bile şiirsel üslubu ve incelikli gözlem gücü sayesinde, çocukların duygu dünyalarını zedelemeyecek zarafette işleyen yazar, yaşamı yüceltiyor ve umudu elden bırakmıyor. Zengin dil kullanımı ve temalarıyla da dikkati çeken roman, doğanın kusursuz uyumunu ve döngüsünü hatırlatıyor. Başarılı illüstratör Thomas Baas’ın siyah-beyaz desenleriyle bezeli kitap, deneyimli çevirmen Azade Aslan’ın yetkin Türkçe’siyle her yaştan okuru etkileyecek güçte.

Özet

Louis’nin yaşamı, cambaz ayaklıklarının tepesinde, gökyüzüne yakın ilerlemekteydi. Hayran olduğu babasıyla birlikte, her sabah koyunları otlatmaya giderlerdi ve bu, Louis’yi en mutlu eden şeydi. Ama bir anda öyle şeyler oldu ki, annesiyle birlikte büyük kente taşınmak zorunda kaldılar. Artık, cambaz ayaklıklarının tepesinde değildi. Üstelik, sevdiklerinden de uzaktaydı. Louis, kent yaşamına ayak uydurabilecek, kendini yeniden gökyüzüne yakın hissedebilecek miydi?..

Jo Hoestlandt hakkında

Jo Hoestlandt, 1948 yılında Paris’in batısındaki banliyö şehri Rueil-Malmaison’da doğdu.

1969-1972 arasında, Paris’te edebiyat eğitimi aldı. Üç yıl edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra kendini tamamen yazmaya adadı ve çocuklar için yazma-çizme atölyeleri de düzenledi.

Çocuklarla konuşulamayacak hiçbir konu olmadığına, yalnızca kelime ve cümleleri doğru seçmek gerektiğine inanan Hoestlandt, çocuk edebiyatına yüzün üzerinde eser kazandırdı.

La Grande peur sous les étoiles (Yıldızlar Altında Büyük Korku, 1993) adlı resimli kitabıyla Bologna Ragazzi Ödülü’ne değer görüldü.

Türkçe’ye çevrilen son çocuk romanı Kocaman Kalpli (2017; Géant, 2014) olan yazar, Paris’te yaşıyor.

Previous post
FRANSA SEÇİMİ | Femen’den aşırı sağcı Le Pen’e protesto
Next post
Afrika açlıktan ölürken Avrupa tahıl stokluyor