Ana SayfaMedyaKadınlardan Evrensel’in karikatürüne ‘cinsiyetçilik’ eleştirisi

Kadınlardan Evrensel’in karikatürüne ‘cinsiyetçilik’ eleştirisi

HABER MERKEZİ – Evrensel Gazetesi karikatüristi Sefer Selvi’nin Danıştay Başkanı’nın yargıya ilişkin açıklamasını konu alan ‘hamile themis’ karikatürü kadınların tepkisine neden oldu. Kadınlar sosyal medyada Selvi’ye tepki gösterirken Kadın gazetesi Şûjin ise karikatürü ‘eleştiri noktasını cinsiyetçiliğe çekerek kadın bedeni ve tecavüz üzerinden mizah yapılıyor’ sözleriyle eleştirdi.

Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, dün Danıştay’ın 149. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşmada referandum sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunmuştu.

Güngör açıklamasında, “16 Nisan 2017 tarihinde halk oylamasına sunulan ve kabul edilen değişiklikle Anayasamızda var olan kuvvetler ayrılığı ilkesi daha da belirgin hale getirilmiştir” ifadelerini kullanmıştı.

Güngör’ün yargı – iktidar yakınlığını gösteren bu açıklamaları hukukçular ve pek çok kesimin tepkisini çekti.

Bu açıklamalara bir tepki de bugün Evrensel gazetesinin karikatüristi Sefer Selvi’den geldi.

Kadınlardan tepki

Karikatürist Sefer Selvi adalet terazisini taşıyan kadın figürünü hamile olarak çizdi. Karikatürde ‘iktidardan hamile kalan adaleti temsil eden kadın’ karnını tutarak “16 Nisan’dan sonra iyice belirginleşti” diyor.

Kadınlar karikatüre sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.

Kadın gazetesi Şûjin ise karikatürün cinsiyetçi olduğunu belirten bir açıklama yayımladı.

‘Medyadaki eril dil devam ediyor’

Gazete Sûjin, gelen tepkilere rağmen karikatürün gazetenin internet sitesinden kaldırılmadığını eleştirerek şunları yazdı:

Medyadaki eril dil ve cinsiyetçilik, basın kuruluşu ve muhalif tutum fark etmeden sürerken, dün geceden beri eleştiri alan karikatür için henüz Sefer Selvi ve Evrensel gazetesi tarafından yapılmış bir açıklama bulunmuyor.

‘Tecavüzden mizah yapılamayacağını haykırıyoruz’

Medyanın içindeki cinsiyetçi erkek akla bir kez daha kadın bedeninden ve cinsel şiddet olan tecavüzden mizah yapılamayacağını haykırıyoruz. Bu durumun, yine cinsiyetçi bir temelde ‘ironi’ maksadıyla dahi mizaha konu edilemeyeceğinin altını çiziyoruz.

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Türkiye'den Almanya'ya iltica tepkisi
Sonraki Haber
Gözaltına alınan gazeteci Özbilgin serbest bırakıldı