Ana SayfaGüncel‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ Caretta Caretta’lara dikkat çekmek için artık üç boyutlu

‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ Caretta Caretta’lara dikkat çekmek için artık üç boyutlu

HABER MERKEZİ – Heykeltraş Haydar Turan, Osman Hamdi Bey’in ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ tablosunu üç boyutlu olarak tasarladı. Turan, “Bu tabloda denizin yok oluşunu, Caretta Caretta’ların toplum tarafından yok edilişini bir mesaj olarak verdim” dedi.

Mersin Akdeniz Belediyesi Halk Eğitim Merkezi’nde eğitmen olan Haydar Turan, Osman Hamdi Bey’in dünyaca ünlü tablosu ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ni yeniden yorumladı.

Turan çalışmasında orijinal tabloda olan objelerin yanı sıra taş, kum, sopa, boya ve strafor gibi malzemeleri kullanarak tabloyu üç boyutlu hale getirdi.

15 yıldır heykeltraş olan Turan eserde, deniz kumu ve kaplumbağa yerine Caretta Caretta’ları kullandığını belirtti.

Deniz kirliliği ve betonlaşan şehirlere karşı bir mesaj

Haydar Turan

Çalışmasının toplumsal farkındalık için yaptığını söyleyen Turan, bu çalışma ile vermek istediği mesajı şu sözlerle dile getirdi:

Bu tabloda denizin yok oluşunu, Caretta Caretta’ların toplum tarafından yok edilişini. Denizin kirliliğini ve şehirlerde betonlaşmaya karşı oluşumumuzu; bir mesaj olarak verdim. Normalde yaptığım çalışmada sadece tabloyu yapabilirdim. Ancak ben bu tabloda Caretta Caretta’ların toplum tarafından tehdit ediliyor ve deniz kirliliğini tabloya ek olarak koydum.

“Bu çalışmam son olmayacak. Dünyaca ünlü tabloları yapmaya devam edeceğim” diyen Turan, “Benim diğer çalışmalarımın temaları da günlük yaşamda yaşanan sıkıntılar olacak. Yine yaptığım çalışmaların içinde bir mesaj olacak. Bir farklılık olacak” diye konuştu.

Turan tabloyu ilk olarak kent merkezinde bulunan Forum AVM’de “Hayat boyu öğrenme” adlı sergisinde sergilediğini ve büyük ilgi çektiğini söyledi.

Turan, gösterilen ilgiye rağmen toplumun verilmek istenen mesaja karşı duyarsız olduğunu da dile getirdi.