Ana SayfaÇalışma Yaşamı‘Kıdem tazminatı BES’e devredilirse emekliler açlık sınırının altında ücret alacak’

‘Kıdem tazminatı BES’e devredilirse emekliler açlık sınırının altında ücret alacak’

HABER MERKEZİ – Kıdem tazminatının Bireysel Emeklilik Sistemi’ne devredilmesine karşı olduklarını belirten DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Tazminatlarının fona devri sonrasında emeklilerin açlık sınırının altında bir ücret alacaklarını düşünüyorum” dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, kıdem tazminatının Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) devredilmesine karşı olduklarını açıkladı.

Gelinen aşamada kıdem tazminatının BES’e devrinin konuşulduğunu aktaran Beko, dihaber’e yaptığı açıklamada kıdem tazminatının sadece maddi boyutlu olmadığını, işçinin iş güvencesi olduğunu belirtti.

BES’e devredilmesi planlanan kıdem tazminatının emeklilik yaşına gelen işçiye yarı yarıya daha az bir ödeme anlamına geldiğini ifade eden Beko, sözlerini şöyle sürdürdü:

40 yıl önce faşist Pinochet darbe yaptığında ilk iş olarak bireysel emeklilik sistemini meclisten geçirmişti. Önce bunun ne anlama geldiğini Şilililer anlayamadı. Dört ay önce ise Şili’de çok büyük bir miting oldu 500 bine yakın emekli yürüyüş yaptı. Üç tane pankart vardı ellerinde birincisi açız, ikincisi açlık sınırının altında maaş alıyoruz, üçüncüsü asgari ücretin altında maaş alıyoruz. Ben de Türkiye’de tazminatlarının fona devri sonrasında emeklilerin açlık sınırının altında bir ücret alacaklarını düşünüyorum.

Kıdem tazminatını insanların bir yılda aldığı 13’üncü maaş olarak değerlendiren Beko, insanların geleceğe dönük emeklilik ve ev sahibi olma hayallerinin olduğunu bunların yıkılmaması gerektiğini söyledi.

‘Ekonomik anlamda ilişkileri bozulmuş durumda’

Kıdem tazminatlarının BES’e devrinin nedenlerine değinen Beko, şunları söyledi:

Hükümetin şu an 15’e yakın ülkeyle siyasi, ekonomik, askeri anlamda ilişkileri bozulmuş durumda. Dolayısıyla ihraç yapamaz hale geldi. Ekonomi iflas etme noktasına geldi. Düşünebiliyor musunuz bu ülkenin cumhurbaşkanı Rusya başkanıyla patates, domates pazarlığı yapıyor. İş bu dereceye gelmiş durumda.

Son dönemde yaklaşık bin 77 KOBİ ve fabrikanın şartel indirdiğini, özel sektörün borcun da 450 milyar Doların üzerinde olduğunu aktaran Beko, “Demek istediğim hükümet bütçeyi yanlış yönetti” dedi.

“Amaç ‘Kanal İstanbul’ gibi bir projeye finansal destek sağlamak”

BES’e devredilen kıdem tazminatlarının İstanbul’da yapılmak istenen “Kanal İstanbul” gibi bir projeye finansal destek sağlamak olduğunu söyleyen Beko, şöyle devam etti:

Bu projeye fon sağlamak için kıdem tazminatlarını fona devretmeyi düşünüyorlar. Dolayısıyla bugüne kadar işsizlik fonuna, konut edindirme fonuna, tasarruf-teşvik fonuna ne olduysa kıdem tazminatları da fona devredilirse aynı akıbete uğrayacaktır.

Hükümetin savunmasının taşeron işçilerin halihazırda kıdem tazminatı alamadığı yönünde olduğunu söyleyen Beko, son olarak şunları ifade etti:

Biz de diyoruz ki eğer samimiyseniz 1475 sayılı İş Yasasının 14’üncü maddesine küçük bir cümle ek yaparak garanti ücret gibi garanti kıdem tazminatı şartını da getirebilirsiniz.